Iranin tuomioistuin syyttää 160 virkamiestä rikoksista ihmisyyttä vastaan

Vakavia ihmisoikeusloukkauksia tutkiva Iranin julmuustuomioistuin on nostanut 160 islamilaisen tasavallan virkamiestä syytteeseen “rikosten tekemisestä ihmisyyttä vastaan”.

Tuomioistuin perustettiin vuonna 2020 tutkimaan satojen mielenosoittajien surmaamista valtakunnallisissa mielenosoituksissa Iranissa marraskuussa 2019. Toisen kuulemistilaisuutensa päättäminen Lontoossa sunnuntaina julkaisi listan syytetyistä virkamiehistä, johon kuuluu korkein johtaja Ali Khamenei.

Luettelossa on mainittu hallituksen toimeenpano- ja oikeuselinten päälliköt, ministerit, vallankumouskaartin ja poliisin komentajat sekä maakuntien kuvernöörien virkamiehet.

Tuomioistuin kuuli 219 todistajan todistukset ja tutki 440 henkilön todisteita, jotka liittyivät rikoksiin ihmisyyttä vastaan, laittomiin teloituksiin ja teloituksiin, kidutukseen, vankien raiskauksiin ja uhrien perheiden häirintään.

Vaikka tuomioistuimen tuomiot ovat symbolisia, tuomioistuimen paneeli kehotti kaikkia niitä, joilla on enemmän asiakirjoja ja todisteita viranomaisten rikoksista, toimittamaan ne.

Aiemmin päivällä vanhempi IRGC:n jäsen, joka on tunnistettu todistajaksi 600, sanoi, että Khamenein toimisto määräsi armeijan ja puolisotilaalliset joukot tekemään kaiken, mikä on tarpeen kaaoksen lopettamiseksi.

Reuters kertoi asiasta joulukuussa 2019 että käsky lopettaa mielenosoitukset hinnalla millä hyvänsä oli tullut Khameneilta, joka oli syvästi huolissaan papiston hallinnon säilyttämisestä.

IRGC:n upseeri väitti että 427 ihmistä kuoli Khuzestanin maakunnassa ja 420 yksin Teheranissa tukahdutuksen aikana, ja lisäsi, että noin 8 000 ihmistä pidätettiin myös pääkaupungissa.

Aiempien arvioiden mukaan 300–1 500 siviiliä kuoli valtakunnallisesti. Todistajan tarjoama uusi luku tarkoittaisi, että kuolonuhrien kokonaismäärä oli paljon suurempi.

Tuomioistuimen järjestäjät sanovat, että mielenosoittajien tukahduttamisen taustalla oli laaja järjestelmällinen valtion politiikka alueellisista maista peräisin olevien Iranin valtakunnallisten joukkojen avulla.

Yksi silminnäkijöistä sanoi lauantaina, että hän oli Iranin “Imam Ali” mellakan vastaisten prikaatien jäsenenä. hän oli nähnyt käyttöönoton “väkivaltaisten rikollisten” jäseniä sekä Irakin kansan mobilisaatiojoukkojen jäseniä ja Afganistanin Fatimiyoun-joukkoja, jotka ovat järjestäneet ja komentaneet Revolutionary Guard (IRGC).

Hän lisäsi, että imaami Ali -prikaatit olivat sytyttäneet huoltoasemia tuleen syyttääkseen tulipaloista mielenosoittajia ja oikeuttaakseen tukahduttamisen, ja heillä oli lupa ampua mielenosoittajia vartaloon ja suunnata levottomuuksien lopettamiseksi.

Tuomioistuimen – joka tunnetaan myös nimellä Aban Tribunal Iranin kalenterikuukauden Aban jälkeen, jolloin julmuudet tapahtuivat – perustivat Oslossa sijaitseva Iran Human Rights (IHR) ja kansainvälinen kuolemanrangaistuksen vastainen järjestö Ensemble Contre la Peine de Mort ( Yhdessä kuolemanrangaistusta vastaan).

Mielenosoitukset olivat Iranin historian verisimmät, kun turvallisuusjoukot avasivat tulen sotilasaseilla mielenosoittajia vastaan ​​monissa kaupungeissa. Tuhansia pidätettiin ja vangittiin ilman asianmukaista oikeudenkäyntiä, ja vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta raportoitiin lukuisia.

Leave a Comment