Näkemyksemme: Webb-teleskooppi vertautuu syvälle avaruuteen ja ihmiskuntaamme

Sikäli kuin tiedämme, olemme ainoat olennot, jotka pystyvät katsomaan yötaivaalle ja ihmettelemään, mitä siellä on. Olemme ainoita, jotka pystyvät ymmärtämään ympärillämme olevan maailmankaikkeuden valtavuuden ja pyrkimään tuntemaan sen salaisuudet.

Se on riittävä syy tutkia avaruutta – tehdä kaikkemme saadaksemme järkeä sen mysteereistä.

Ja samalla emme vain opi lisää siitä, mistä olemme tulleet ja kuinka sovimme kosmoksen tarinaan, vaan näytämme myös parhaat puolemme itsestämme.

James Webb -avaruusteleskoopin luominen ja sen lähettäminen onnistuneesti uuteen kotiinsa miljoonan mailin päähän – mikä vastaa 40 kertaa Maan päiväntasaajaa, se vaati valtavaa teknistä taitoa, joka perustui aikaisempien avaruustutkimusten onnistumiseen ja epäonnistumiseen.

Mutta hän otti myös inhimillisimmät ominaisuudet: yhteistyön, päättäväisyyden, uteliaisuuden ja loputtoman halun tietää enemmän.

Webb-teleskooppi, joka on suunniteltu ja rakennettu yli 25 vuoden ajan noin 10 miljardilla dollarilla korvaamaan Hubblen aikakauden teleskoopit, laukaistiin joulupäivänä. Se saavutti lopullisen määränpäänsä tammikuussa. 24, asettuen paikkaan auringon ja maan vetovoiman väliin.

Se ei ollut läheskään sen loppu. Teleskooppi sisälsi kymmeniä mekaanisia aseita, jotka oli otettava käyttöön. Siellä oli viisi kerrosta folioohut muovia, jotka venyivät tenniskentän kokoiseksi, suojaa auringolta, jonka lämpö paistaisi kaukoputken instrumentteja. 21 jalkaa leveä joukko 18 kullattua peiliä avattiin heijastamaan valoa ultraherkkiin infrapuna-antureihin, jotka tuottavat kiikarikuvat.

Kaikkiaan NASAn kutsumia “yhden pisteen virheitä” oli 344 kappaletta, joissa teleskooppi saattoi epäonnistua, kun se oli valmis laukaisuun. Monet niistä liittyvät uusiin tekniikoihin ja teknologioihin, joita ei koskaan käytetty.

Asiat voivat silti mennä pieleen nyt, kun kaukoputki on kiertoradalla. Mutta jos ei, joskus tänä kesänä se alkaa lähettää kuvia kotiin. Ensinnäkin se tarkastelee aurinkokuntamme ulkopuolella olevia planeettoja, joiden koko on Maan ja Neptunuksen välissä ja toisin kuin mikään, mitä tiedämme lähellämme.

Webb-teleskooppi tarkastelee 20 vuoden elinkaaren aikana syvälle avaruuteen, joka etäisyyksien vuoksi on itse asiassa kaukana menneisyydestä.

Teleskooppi vetää sisään valoa, joka heijastuu ensimmäisistä tähdistä ja galakseista, jotka muodostuivat alkuräjähdyksen jälkeen, noin 13,7 miljardia vuotta sitten, vain 500 miljoonaa vuotta sen jälkeen, kun kaikki alkoi.

Tämä ei ole kaukoputki. Se on aikakone, jonka avulla voimme nähdä maailmankaikkeuden kokoontuvan yhteen sellaisena kuin sitä ei ole koskaan ennen nähty.

Se mittaa myös meitä – luontaista haluamme ymmärtää elämän ja maailmankaikkeuden mysteereitä ja uskomatonta ja ainutlaatuista kykyämme kokoontua tavoittelemaan tätä tietoa.


Käytä alla olevaa lomaketta vaihtaaksesi salasanasi. Kun olet lähettänyt tilisähköpostiosoitteesi, lähetämme sähköpostin, jossa on palautuskoodi.

” Edellinen

Leave a Comment