Neljä ihmisyyden oppituntia, jotka pieni Rayan jättää meille

AGI – Onko mahdollista muuttaa maailmaa viisivuotiaana kaivon pohjalta syrjäisessä kylässä vuorten keskellä? Ehkä kyllä. Ainakin muutaman päivän. Rayan, Ighranen lapsi, teki sen Chefchaouenin maakunnassa (jonka kaikki tuntevat sinisenä kaupunkina) Pohjois-Marokossa.

Tiistaiaamuun asti hän oli lapsi kuten kaikki muutkin. Vieraalle. Iltapäivällä tragedia johti hänestä kaikkien pojaksi. Hän putosi perhekaivoon, jonka hänen isänsä kaivoi muutama vuosi aiemmin, toivoen saavansa vettä kuivalta maalta sammuttaakseen janonsa ahdistavasta luonnon ja taloudellisesta kuivuudesta. Se kaivo ei antanut hänelle mitään ja otti häneltä kaiken. Sata tuntia Rayan viipyi siellä, 32 metrin syvyydessä, kertoen maailmalle heikon hengenvetoon, että hän oli elossa.

Ja maailma teki kaiken syleilläkseen häntä uudelleen. Hän selvisi lauantai-iltana, mutta ilo jäi täyttymättä. Rayan oli poissa. Mutta sillä välin hän oli muuttanut jotain tästä maailmasta ja jättänyt joitakin opetuksia.

Ensimmäinen: välinpitämättömyys, aikamme suuri sairaus, voidaan voittaa. Rayanin tapauksessa kukaan ei ollut välinpitämätön. Heti kun todettiin, että pikkuinen oli päätynyt kaivoon, kyläläiset ryntäsivät alkeellisin keinoin ja vapaaehtoisten sitoutumisella yrittämään saada hänet ulos. Heti tämän jälkeen pelastajat hälytettiin. Ensin santarmit, alueellisen pätevyyden vuoksi. Nämä hälyttivät satojen kilometrien päästä saapuneet pelastuspalvelun asiantuntijat ja speleologit. He tekivät ainakin kolme yritystä, mutta lähimmäksi tullut pääsi 24 metriin. Täällä onkalo kapenee vielä enemmän, 20 senttimetriin. Käytännössä läpäisemätön kenelle tahansa aikuiselle. Tiistaista lähtien Ighranessa kello lakkasi toimimasta: aikaa mitattiin metreillä, jotka puuttuivat Rayaniin saapumisesta.

Ylhäältä saatujen yritysten jälkeen Marokon viranomaiset päättivät voiman ja ylimielisyyden väliintulo luontoa vastaan. Revi pystysuoraan kaivurin puremiin kaivoa vartioinut vuori Rayanin korkeuteen ja jatka vaakasuuntaista tunnelia päästäksesi siihen. Sen tekemiseen kului viisi päivää ja yötä jatkuvaa työtä. Ja he tekivät sen. Kokonainen kansa ja miljoonat ihmiset, jotka hurrasivat ja rukoilivat kaukaa, tukivat.

Kylän naapureiden välinpitämättömyys on voitettu, pelastajien ja jopa vuorten välinpitämättömyys. Mutta Rayanin tapaus meni pidemmälle. Kerrankin ihmiset kaikkialla lakkasivat olemasta hajamielisiä ja kiinnostuivat toisista, toiselta puolelta maailmaa. He antoivat pienen olennon viedä itsensä pois ja olla mukana. Kerrankin ihmisestä, jota kukaan ei tuntenut, tuli tärkeä kaikille.

Toinen oppitunti: yhtenäisyyden spontaanisuus. Rayan on pitänyt ihmiset ja kansakunnat lujassa syleilyssä poikkeuksellisen välittömästi. Marokko selvisi erittäin kireästä jalkapallokaudesta, joka koostui polttavista tappioista. Ensin Arab Cupissa Algeriaa vastaan, joka on vähintäänkin vihamielinen naapuri, ja sitten Afrikan Cupissa endeemisen kilpailijan Egyptin kanssa. Ei mitään sotaa mutta sosiaalinen tyytymättömyys, joka usein sulautuu julmuuksiin, joihin vain ihminen pystyy. Kesti muutaman tunnin, ennen kuin algerialaiset, egyptiläiset (ja heidän kanssaan miljoonat muut ihmiset maailman joka kolkasta) tulvivat Rayania tukevien sosiaalisten verkostojen tulvimiseen. Koska loppujen lopuksi ei ole olemassa lippua tai nationalismia, joka kestäisi elämästään kamppailevan viisivuotiaan lapsen vaivalloisen hengityksen edessä. Ei erottelua Maghrebin ja Mashrekin, Afrikan ja Euroopan välillä; idän ja lännen välillä.

Rayan myös pyyhkäisi pois monia sisäisiä esteitä Marokossa. Rif on monimutkainen maa, ylpeitä ihmisiä, jotka ovat aina kamppailleet tuntea olonsa riippuvaiseksi jostakin. Silti viideksi päiväksi Rifistä tuli Marokon sydän ja sielu. Tuhannet ihmiset ovat syöksyneet noille vuorille kaikista Valtakunnan kaupungeista. Viesti on yksi: “Rayan on sinun poikasi, mutta myös meidän. Olemme täällä kanssasi, häntä varten. Ja pysymme loppuun asti.” Ja sitten kylän naiset alkoivat laittaa ruokaa kaikille: pelastajille, toimittajille, ulkomaalaisille.

Rayanin nielneen maan tuskan voimisti rajaton avoimuus toista kohtaan. Marokko on osoittautunut yhtenäiseksi, kiinteäksi kansaksi. Siihen pisteeseen asti, että traagiset uutiset Rayanin kuolemasta välitettiin kuninkaan sanoin. Koska ehkä vain hänen olisi lievittänyt kipua ja avuttomuuden tunnetta.

Kolmas oppitunti. Elämän pyhyys. Sotien, tragedioiden ja epäoikeudenmukaisuuksien maailmassa ihmiset näyttävät löytäneen uudelleen elämän arvon ja menetystuskan. Tosiasioiden pääpiirteistä riippumatta. Halu taistella rayanmiljoonien puolesta ympäri maailmaa on noussut uudelleen esiin. Jotta he eivät enää kuole maan tai meren pohjaan. Eikä pommien raunioiden tai vaikeuksien alla pakolaisleirien telttojen alla.

Neljäs oppitunti. Aineellisen hyvinvoinnin moraalinen kiittämättömyys on nyt itsestäänselvyys. Niistä harvoista sanoista, jotka Rayanin äiti sanoi näinä päivinä, minuun eniten vaikuttaneet sanat eivät koskeneet lasta. ”Meillä ei ole mitään, meidän on myös kerjättävä vettä. En ole koskaan juonut lasillista vettä edes siitä kaivosta, joka vei poikani minulta.

Täällä vesi, jota pidämme itsestäänselvyytenä, ei ole kaikille. Ja se ei ole ihmisille, jotka eivät ole niin kaukana meistä. Ighrane on sadan kilometrin päässä Chefchaouenissa, jossa monet ovat olleet. Mutta ehkä kukaan ei ole koskaan ajatellut, että on ihmisiä, jotka taistelevat, ja lapsia, jotka kuolevat veden puolesta. Rayanin perhe, jonka kuningas ottaa vastaan ​​lähituntien aikana, ei enää puutu elämässään mistään. Mutta ympäri maailmaa on miljoonia rayaneja, jotka tarvitsevat edelleen huomiotamme.

Leave a Comment