Paavi Franciscus sanoo ilmeisen, mutta jättää huomiotta puolet ihmiskunnasta

Yhdistyneet kansakunnat nimeää kunkin vuoden helmikuun 6. päivän “Naisten sukuelinten silpomisen kansainväliseksi nollatoleranssipäiväksi”. Tänä vuonna hänen Angelus-rukouksensa ohessa väkijoukon edessä Pietarin aukiolla, paavi Francis tuomitsi naisten tahattoman ympärileikkauksen ja sanoi, että se “halventaa naisten ihmisarvoa ja heikentää vakavasti heidän fyysistä koskemattomuuttaan”.

Jostain syystä YK ei kuitenkaan nimeä “miesten sukuelinten silpomisen kansainvälistä nollatoleranssipäivää”, eikä tietääkseni Pyhä Isä ole koskaan julkisesti soveltanut kirkkonsa katekismusta miesten tahattoman ympärileikkauksen käytäntöön.

Tuon katekismuksen mukaan “lukuun ottamatta tiukasti terapeuttisista lääketieteellisistä syistä suoritettuja viattomille henkilöille suoritetut amputaatiot, silpomiset ja sterilisaatiot ovat moraalilain vastaisia”.

Miksi tyttölapsisten sukupuolielinten silpomista ei pidetä hyväksyttävänä, mutta poikien silpomista hyväksyttävänä – tai ei ainakaan tarpeeksi tärkeänä äänellisesti vastustaakseen?

Uskonnollisia selityksiä on varmasti olemassa. Paavin uskonto on juutalaisuuden jälkeläinen, joka harjoittaa miesten mutta ei naisten ympärileikkausta, kun taas naisten ympärileikkaus rajoittuu joihinkin islamin lahkoihin ja joihinkin animistisiin lahkoihin.

Mutta suurempi syy näyttää olevan yksinkertainen suosio.

Yli kolmasosa miespuolisista vauvoista ympärileikataan ympäri maailmaa. Länsimaisissa kulttuureissa pseudotieteelliset “lääketieteelliset” väitteet, jotka vaihtelivat muunnelmasta “huumorin tasapainottamisesta” käsitykseen, jonka mukaan se vähensi itsetyydytyshalua (käytäntö, joka on myös pseudotieteellisesti sidottu useisiin vaivoihin), popularisoivat käytäntöä 1800-luvun lopulla.

Siirtyessään 1900-luvulle miesten lasten ympärileikkauksesta tuli melkein yleinen Yhdysvalloissa. Kun jokainen sitä tukeva pseudotieteellinen väite putosi, toinen nousi sen tilalle, mutta lopulta huomaamme poikkeuksetta, että pikkulasten miesten ympärileikkaus ei ole melkein koskaan terapeuttista, saati sitten yleisesti.

Jotkut vanhemmat sallivat edelleen poikiensa ympärileikkauksen esteettisistä syistä (joten juniorin penis näyttää esimerkiksi seniorin peniseltä) tai siksi, että väärennetyt terveysväitteet leviävät edelleen, mutta suurin syy näyttää olevan “no, niin ihmiset tekevät”.

Onneksi miesten ympärileikkauksen suosio näyttää olevan laskussa. Se on hyvä asia. Mutta on huolestuttavaa, että pidämme sitä edelleen hyväksyttävänä.

Jos ympärileikkaus keksittäisiin tyhjästä – uskonnollisena rituaalina tai “lääketieteellisenä” menettelynä – nykyään heittäisimme sen keksijät vankilaan tai kuljetettaisiin mielisairaaloihin. Vauvojen terveiden ruumiinosien hakkerointi on väkivaltaista ja barbaarista käytäntöä, ja meidän tulee kohdella sitä sellaisena.

Tekijä: Thomas L. Knapp

(Twitter: @thomaslknapp) on johtaja ja vanhempi uutisanalyytikko William Lloyd Garrison Center for Libertarian Advocacy Journalismissa (thegarrisoncenter.org). Hän asuu ja työskentelee Keski-Floridan pohjoisosassa.

Tämä on mielipidepalsta “Näkymä”. Tässä artikkelissa esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä heijasta The Helsinki Timesin näkemyksiä tai kantaa. Tätä saraketta ei ole tarkistettu, eikä HT ole vastuussa tämän artikkelin mahdollisista epätarkoista tai virheellisistä lausunnoista.

.

Leave a Comment