Dronit, jotka lentävät muukalaistaivaalla

19. huhtikuuta 2021 pieni kokeellinen helikopteri nimeltä Ingenuity nousi Marsin maasta historiankirjoihin. Autonomisen koneen roottorit pyörivät raivokkaasti ohuessa ilmakehässä tuottaen tarpeeksi nostovoimaa, mikä nosti aluksen yksikerroksisen rakennuksen korkeuteen. Nerokkuus leijui ja laskeutui sitten turvallisesti, tehden ihmiskunnan ensimmäisen ohjatun lennon toiselle planeetalle. Paikka, jossa se laskeutui, nimettiin Wright Brothers Fieldiksi ilmailun pioneerien mukaan.

2030-luvun puolivälissä pienen auton kokoisen roottorialuksen, nimeltään Dragonfly, on määrä ottaa seuraava askel. Se laskeutuu Saturnuksen suurimmalle kuulle, Titaanille, aloittaakseen ihmiskunnan ensimmäisen tehtävän tutkia sitä. Sudenkorento lentää yhdessä tunnissa pidemmälle kuin yksikään pinta-alustainen rover on koskaan matkustanut toisella planeetalla. Moniroottorinen drone-kaltainen ajoneuvo lentää Titanin pinnan poikki ja laskeutuu yhden Titan-päivän (16 Maan päivää) suorittaakseen kokeita ennen lentämistä seuraavaan määränpäähänsä.

Mutta suurin haaste – ja ehkä suurin mahdollisuus – maan ulkopuoliselle ilmailulle on helvetin kuuma planeetta Venus äärimmäisen kuumuutensa, paineineen ja happameine ilmakeheineen. Yksikään laskeutuja ei ole säilynyt halkeilevalla, liuskekivimaisella pinnallaan yli 127 minuuttia.

Sen sijaan tutkijat ehdottavat kahden lentokoneen lähettämistä Venukseen. Toinen on aurinkovoimalla toimiva purjelentokoneen kaltainen lentokone, joka voi lentää loputtomasti planeetan hyvänlaatuisemman yläilmakehän läpi, toinen lentävä siipirakenne, joka lentää vihamielisten olosuhteiden läpi lähellä pintaa.

“Venukselle laskeutumisen teknologian kehittäminen on vaikeaa”, sanoo tohtori Eldar Noe Dobrea, Kalifornian Planetary Science Instituten vanhempi tutkija, joka kehittää Venuksen tehtäväkonsepteja. “Ainoa vaihtoehto on lentää ilmakehän läpi.”

Saatat myös pitää:

Teddy Tzanetos, Aerial Mobility Groupin robotiikkateknologi ja Ingenuity Mars Helicopterin tiiminvetäjä, työskentelee jo seuraavan sukupolven marsihelikopterien suunnittelussa. “Tiedämme, mitä Wright-veljesten ensimmäinen lento teki ihmiskunnalle täällä maan päällä, ja uskon, että seuraamme samaa mallia muilla planeetoilla”, hän sanoo.

“En ollut ajatellut tällaista analogista vertailua, mutta Dragonfly on seuraava askel Ingenuityn ensimmäisen lennon jälkeen”, sanoo Elizabeth “Zibi” Turtle, Johns Hopkins Applied Physics Laboratoryn päätutkija. “Se tulee olemaan ensimmäinen [aerial] ajoneuvo kuljettamaan koko tieteellisen hyötykuorman paikasta toiseen.”

.

Leave a Comment