Health Equity Podcast #7: Sosiaalinen oikeudenmukaisuus, etiikka ja tasa-arvo

Tässä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, etiikan ja tasa-arvon jaksossa isäntämme Lauren Korshak, terveydenhuoltoviraston (Office of Health Equity, OHE) terveydenhuoltoalan asiantuntija, on mukana tohtori Anita J. Tarzian, Kansallisen terveydenhuollon etiikan keskuksen varatoimitusjohtaja. Care ja Keskilännen alueellisen terveydenhuollon etiikka Dr. Meaghann Weaver, palliatiivisen hoidon lääkäri.

Keskustelun kehystääkseen tohtori Tarzian aloittaa selittämällä eron lain, etiikan ja moraalin välillä. Laki selittää, että toiminnan ja luonteen välinen lähtökohta on se, mitä yksilön mielestä hänen pitäisi tehdä ainutlaatuisten uskomustensa ja ydinarvojensa perusteella. Moraali muuttuu ajan myötä, ja siihen vaikuttavat useat tekijät, mukaan lukien kulttuuri, uskonto ja kokemus.

Eettinen mielentila

Etiikka on filosofinen tutkimus moraalista ihmisryhmän sisällä. Tämä viittaa yleensä siihen, mitä ihmisten tulisi tehdä kussakin tilanteessa. Ihmiset voivat noudattaa lakia toimimatta moraalisesti tai eettisesti. Dr. Weaver perustaa tämän määrittämällä terveydenhuollon etiikan kliinisen hoidon keskeiseksi osaksi, joka ohjaa kaikkia kohtaamisia potilaiden ja heidän perheidensä kanssa.

Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa terveydenhuollon päätöksentekoon liittyy ydinarvoristiriitoja osallistujien välillä. Terveydenhuollon etiikka on linkki terveydenhuollon organisaation ydinarvojensa ja potilaiden ja perheiden kokemusten välillä.

Terveydenhuollon etiikan aiheita voivat olla resurssien kohdentaminen, hoidon saatavuus sekä potilaiden mieltymykset ja arvot, jotka ovat veteraaneille olennaisia ​​tiedostaa ja ymmärtämään. Tohtori Tarzian yhdistää terveydenhuollon etiikan ja terveydellisen tasa-arvon muistuttamalla kuulijoita, että terveydenhuollon tavoitteena on edistää kaikkien hyvinvointia.

Oikaista heikommassa asemassa olevien ryhmien vääryydet

Palveluntarjoajien on oikaistava historiallisesti heikommassa asemassa olevien ryhmien vääryydet, joilta on aiemmin evätty pääsy hoitoon rasismin ja seksismin vuoksi.

Esimerkki tästä on se, kuinka COVID-19 iski kovemmin mustiin, latinalaisamerikkalaisiin ja intiaaniryhmiin systeemisten epäoikeudenmukaisuuksien vuoksi.

Lopuksi tohtori Tarzian ja tohtori Weaver kuvaavat, mitä veteraanit ja heidän perheensä voivat tehdä, jos heillä on omaa terveydenhuoltoaan koskevia eettisiä kysymyksiä. Jokaisella VA-sivustolla on eettinen konsultointipalvelu, joka on käytettävissä auttamaan arvoihin ja muihin moraalisiin pulmiin liittyvissä konflikteissa. Tohtori Tarzian antaa esimerkin perheestä, joka on eri mieltä rakkaansa hoidosta tämän palvelun mahdollisena käyttötarkoituksena.

Tohtori Weaver mainitsee käytön “ennaltaehkäisevässä terveydenhuollon etiikassa”, joka sisältää potilaiden nimittämisen valtakirjan. Nämä toimenpiteet auttavat välttämään konflikteja tulevaisuudessa ja säilyttämään veteraanien arvot ja toiveet.

Kutsumme sinut katsomaan Veterans Health Equityn podcast-verkkosivua kaikista suosikkipaikoistasi podcastien kuuntelemiseen. Vieraile Potilashoitopalvelujen verkkosivustolla saadaksesi lisätietoja Health Equity -tiedoista, tutkimuksesta, aiheista, koulutuksesta ja muusta.

Leave a Comment