Iran arvostelee yksipuolisia pakotteita “rikokseksi ihmisyyttä vastaan”, sanoo, että syylliset on saatettava vastuuseen

Iranin YK-lähettiläs sanoo, että hänen maanmiehilleen asetetut sanktiot, erityisesti niille, jotka haittaavat heidän pääsyään lääketieteellisiin ja humanitaarisiin tarvikkeisiin, ovat “rikosta ihmisyyttä vastaan”, jonka tekijät on saatettava vastuuseen.

Majid Takht-Ravanchin mukaan mitään YK:n peruskirjan määräyksiä ei voida tulkita sallituksi yksipuolisiin pakotteisiin, koska tällaiset pakkokeinot ovat kansainvälisen oikeuden yleisten periaatteiden vastaisia ​​ja rikkovat maiden sisäisiin asioihin puuttumisen kieltoa.

Hän valitti myös, että jotkin YK:n jäsenvaltiot – rikkoen kansainvälisiä velvoitteitaan – ovat edelläkävijöitä laittomien rajoittavien toimenpiteiden käytössä muita valtioita vastaan.

”Iran on ollut vuosikymmenien ajan vakavimpien Yhdysvaltojen asettamien talous- ja rahoituspakotteiden alaisena. Tämä on ollut ennennäkemätöntä historiassa. Laittomat toimenpiteet ovat vaikuttaneet suoraan kaikkein haavoittuvimpien Iranin kansalaisten elämään, mukaan lukien lapset, vanhukset ja potilaat, lähettiläs lisäsi.

“On surullinen tosiasia, että jotkut potilaat, mukaan lukien harvinaisia ​​sairauksia sairastavat lapset, ovat menettäneet henkensä lääkkeiden ja lääkintätarvikkeiden tuontia koskevien sanktioiden seurauksena.”

Takht-Ravanchi totesi lisäksi, että yksipuoliset pakkokeinot kohdistuvat siviiliväestöön osana järjestelmällistä politiikkaa ja aiheuttavat ihmisille kärsimystä.

Kaikilla yksi- tai monenvälisillä sanktioilla on kielteisiä seurauksia tavallisille ihmisille ja ne vaikuttavat suhteettoman paljon lapsiin, naisiin, potilaisiin, vanhuksiin ja köyhiin, hän sanoi ja lisäsi, että kiellot vaarantavat myös ihmisten hengen COVID-19-pandemian aikana ja estävät. humanitaarisen avun toimittaminen sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Lisäksi suurlähettiläs pahoitteli sitä, että jotkut maat, jotka ajavat omia laittomia poliittisia etujaan, pitävät pakotteita ensisijaisena keinona painostaa mahdollisimman paljon kehitysmaita.

”Kuten maamme presidentti sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksen 76. istunnossa, yksipuoliset sanktiot Iranin kansaa vastaan, erityisesti lääkkeitä ja humanitaarisia tarvikkeita koskevat, ovat samat kuin rikosten tekeminen ihmisyyttä vastaan. Maiden, jotka määräävät seuraamuksia muille, ei pitäisi jäädä rankaisematta hirvittävistä rikoksistaan, hän painotti.

Vuonna 2015 Iran ja kuusi maailman valtiota – Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia, Venäjä ja Kiina – allekirjoittivat yhteisen kattavan toimintasuunnitelman (JCPOA), joka ratifioitiin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2231 muodossa.

Entisen presidentin Donald Trumpin johtama Yhdysvallat kuitenkin vetäytyi yksipuolisesti JCPOA:sta toukokuussa 2018 ja palautti Iranin vastaiset pakotteet, jotka oli kumottu sopimuksella.

Trumpin hallinto käynnisti myös Irania vastaan ​​kutsumansa maksimipainekampanjan, jonka kohteena on Iranin kansa “kaikkien aikojen tiukimmilla” pakotteilla.

Vaikka Trump ei saavuttanut tavoitteitaan suurimmalla painostuskampanjallaan, pakotteet ovat vahingoittaneet Iranin väestöä pahasti.

Joe Bidenin hallinnon aikana säilytetyt pakotteet ovat rajoittaneet perushyödykkeiden ja lääkkeiden maksamiseen tarvittavia rahoituskanavia ja heikentäneet toimitusketjuja rajoittamalla humanitaaristen tuotteiden myyntiä maahan haluavien toimittajien määrää.

Iran on viime vuosina tuominnut yksipuoliset kiellot “taloussodaksi”, “taloudelliseksi terrorismiksi” ja “lääketieteelliseksi terrorismiksi”.

Leave a Comment