Ihmiskunnan akilleen kantapää: Itsekeskeisyys aikuisuudessa

Kreikkalaisessa mytologiassa “akilleksen kantapää” viittaa heikkouteen yleisestä vahvuudesta huolimatta, mikä johtaa kaatumiseen. Elinikäisenä ihmispsykologian tarkkailijana ja opiskelijana olen tullut siihen tulokseen, että yksi ihmiskunnan haitallisimmista “akilleksen kantapäästä” on itsekeskeisyys.

Itsekeskeisyys määritellään kyvyttömyydeksi olettaa tai ymmärtää tarkasti mitä tahansa muuta kuin omaa näkökulmaa. Edelleen itsekeskeisyys ajattelee, että “jos minua kohdellaan väärin, minun täytyy olla tahallaan, ilkeästi, epäoikeudenmukaisesti kohdistettu / hyökätty / huonosti kohdeltu”.

Pitkän selityksen lyhentämiseksi itsekeskeisyys tulkitsee elämänkokemukset henkilökohtaisesti. Tämä tarkoittaa, että jos koen jotain epämiellyttävää, otan sen henkilökohtaisena loukkauksena sen sijaan, että ottaisin huomioon monia muita mahdollisia liikkuvia osia (tekijöitä/muuttujia), jotka vaikuttavat johonkin tiettyyn kokemukseen. Vaikka jotkin liikkuvat osat voivat olla tunnistettavissa, monet jäävät vähemmän ilmeisiksi.

Itsekeskeisyys on lapsuuden vuosien tunnusmerkki. Tämä kuvastaa ihmisen rajallista kognitiivista kapasiteettia ihmisen lapsuuden kehitysvaiheessa. Vaikka itsekeskeisyys lapsuuden aikana on usein hankalaa, se on vähemmän huolestuttavaa. Tämä johtuu osittain siitä odotuksesta, että heidän vanhempansa tai huoltajat korjaavat helposti lasten väärinkäsitykset ja että lapsi kasvaa lopulta pois tällaisista rajoittavista kognitiivisista kyvyistä.

Vaikka kaikki ihmiset kypsyvät kronologisessa iässä, monet ihmiset huomaavat ihmettelevänsä aikuisuuttaan ja toimivat joillakin samoilla rajoittuneilla sosiaalisilla, tunneperäisillä ja kognitiivisilla kyvyillä kuin lapsuudessa. On monia teorioita siitä, miksi ihmiskehityksen tietyllä alueella tapahtuu alikehittyneisyyttä, mutta poikkean takaisin pääasiaan.

Väittäisin, että itsekeskeisyys lapsuusvuosien jälkeen on vähintäänkin sopimatonta ja pahin on haitallista tai tuhoisaa ajattelutapaa, ja ilman korjausta (joka ei useinkaan ole yhtä helposti saatavilla aikuisiässä kuin lapsuudessa) voi olla haitallista ihmisen kokonaiselämälle. laatu. Menisin jopa niin pitkälle, että väittäisin, että itsekeskeisyys aikuisiässä on kognitiivista vääristymistä, joka on haitallista henkiselle terveydelle, fyysiselle terveydelle ja ihmissuhteille.

Kognitiiviset vääristymät ovat vääristyneitä ajattelumalleja, jotka vääristävät objektiivisia tapahtumia. Tämä ajattelutapa rohkaisee negatiivisia tunteita. Tämä vähentää ihmisen koettua tyytyväisyyttä elämään. Kognitiiviset vääristymät ovat haitallisia, koska ne voivat saada meidät uskomaan, että elämä on todella pahempaa kuin mitä se on tai että maailma haluaa “saada minut”. Jos olet joskus kuullut Raamatun opetuksia tai lukenut neurotieteen julkaisun, jossa korostettiin ajatustesi huomioimisen tärkeyttä, tästä syystä.

Harjoittavana lisensoituna terapeuttina tämä erityinen kognitiivinen vääristymä on yleinen. Ihmisinä pysähdymme harvoin miettimään, että ehkä tulkintani tästä tilanteesta ei ole koko tarina, mutta ehkä ajatus, jonka minulla on tästä kokemuksesta, on kuitenkin yksi näkökulma monista, jotka eivät ole huomioineet monien vaikutusta. muut nykyiseen kokemukseeni vaikuttavat tekijät.

David Foster Wallace kuvasi itsekeskeisyyttä ihmiskunnan “akilleksen kantapäänä” yliopiston valmistumisen alkamispuheessaan “Tämä on vettä”. Hän kehotti yleisöä pysähtymään joka tilaisuuden tullen loukata, pohtimaan, että ehkä heidän kokemansa ei heijasta tahallista, ilkeä, epäreilua, kohdennettua hyökkäystä tai pahoinpitelyä, mutta ehkä tähän kokemukseen vaikuttavat monet tekijät. (nähtävä ja näkymätön), jota ei ole otettu huomioon.

Jos joku esimerkiksi katkaisee sinut liikenteessä, sen sijaan, että ajattelisi “mikä itsekäs ______”, ehkä pohtia, että kyseinen henkilö saattaa kärsiä vakavasta ajamiseen liittyvästä ahdistuksesta, mikä saa hänet tekemään äkillisen päätöksen vaihtaa kaistaa välttääkseen hänen pelkäävät, että hän missaa tulevaa osavaltioiden välistä uloskäyntiään, missaa kotilentonsa ja lopulta näkevän ensimmäisen lapsensa syntymän. Edellinen näkökulma olettaa, että joku on töykeä minua kohtaan vain siksi, että hän olisi töykeä minua kohtaan (henkilökohtainen hyökkäys). Jälkimmäinen ottaa huomioon muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa nykyiseen liikenteen turhautumiseen.

Kun valmistumme, tapa, jolla ajattelemme elämänkokemuksia, voimme muuttaa elämäämme ja ihmissuhteitamme. Kun ajattelemme, että ehkä se, mitä meille tapahtuu, ei ole henkilökohtaista, vaan pikemminkin kertyneiden tekijöiden heijastusta, voimme vähentää puolustautumiskykyyn liittyvää kohonnutta ahdistusta, lisätä empatiaa ja myötätuntoa ympäröivää maailmaa kohtaan ja viime kädessä parantaa henkistä ja fyysistä terveyttämme.

Saatat olla skeptinen tämän väitteen suhteen, kun mietit, voitko vaikuttaa positiivisesti niin moniin elämän tuloksiin yksinkertaisesti muuttamalla tapaamme ajatella. Vastaus kysymykseesi on kyllä. Vaikka toki ajattelumme muuttaminen ei ole aina helppoa, mutta varmasti toteutettavissa.

Joten seuraavan kerran, kun tunnet olevasi vääryyden kohteeksi, haastan sinut ottamaan hetken ja kysymään itseltäsi: “Tiedän, että tämä kokemus tapahtuu minulle (henkilökohtaisesti), mutta entä jos… vain ehkä… että tämä kokemus ei ole Entä jos sille on miljoonia syitä? Ehkä syitä, jotka ulottuvat paljon minua pidemmälle?”

Leave a Comment