Kiina: vangitun tiibetiläisen munkin terveys vaarassa

(New York) – Kiinan hallituksen pitäisi välittömästi ja ehdoitta vapauttaa vangittu tiibetiläinen munkki ja uskonnollinen filosofi Go Sherab Gyatso, Human Rights Watch sanoi tänään.

Tiibetin ulkopuolisten läheisten työtovereiden mukaan Go Sherab Gyatson terveys on viime aikoina huonontunut. Hän kärsii kroonisesta keuhkosairaudesta, eikä hän välttämättä saa riittävää lääketieteellistä hoitoa vankilassa.

“Jälleen kerran Kiinan hallituksen laittomasta tiibetiläisen vangitsemisesta uhkaa tulla kuolemantuomio”, sanoi Sophie Richardson, Human Rights Watchin Kiinan johtaja. “Go Sherab Gyatso on vapautettava välittömästi ja hänelle olisi annettava kattava lääketieteellinen hoito.”

Valtion turvallisuusministeriön agentit pidättivät Go Sherab Gyatson, 45, 26. lokakuuta 2020 Chengdussa, Sichuanin maakunnan pääkaupungissa, Kiinan viranomaiset sanoivat elokuussa 2021 antamassaan lausunnossa vastauksena kolmen Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusasiantuntijan kyselyyn. Viranomaiset siirsivät hänet Lhasaan, Tiibetin autonomisen alueen (TAR) pääkaupunkiin, missä häntä 3.2.2021 syytettiin virallisesti “erkautumiseen yllytyksestä”. Hallituksen lausunnossa kerrottiin, että hänet tuomittiin myöhemmin, mutta oikeudenkäynnin päivämäärää tai tulosta ei kerrottu. Maan ulkopuolisten tiibetiläisten lähteiden mukaan hänet tuomittiin 10 vuodeksi ja hän on Chushulin vankilassa, 20 kilometriä Lhasasta lounaaseen.

Maanpakolähteet raportoivat, että kukaan vierailija ei ole saanut nähdä Go Sherab Gyatsoa ja että hän on huonossa kunnossa. Kiinan viranomaiset olivat aiemmin pidättäneet hänet ainakin kolmessa muussa tapauksessa. Hän sairastui krooniseen keuhkosairauteen, kun hän suoritti kolmen vuoden tuomiota julkistamattomista syistä marraskuusta 1998 marraskuuhun 2001. Hän oli rutiinivierailulla Chengdussa terveydentilansa hoitamiseksi lokakuussa 2020, kun valtion turvallisuusviranomaiset ottivat hänet kiinni.

Viimeaikaisia ​​raportteja Go Sherab Gyatson terveydestä ei voida varmistaa itsenäisesti, Human Rights Watch sanoi. On kuitenkin ollut useita tapauksia, joissa Kiinan viranomaiset ovat antaneet Tiibetissä ja eri puolilla Kiinaa mielivaltaisesti poliittisista syistä pidätettyjen ihmisten kuolla pidätettynä asianmukaisen lääketieteellisen hoidon puutteen vuoksi.

Kuuluisa kiinalainen kirjailija ja toisinajattelija Liu Xiaobo, joka palveli 11 vuotta “subversionista”, kuoli heinäkuussa 2017 maksasyöpään, johon hän sai riittämätöntä hoitoa ja häneltä evättiin ulkomainen lääketieteellinen hoito. Kuuluisa tiibetiläinen lama ja hyväntekijä Tenzin Delek Rinpoche kuoli vankilassa Chengdussa heinäkuussa 2015 suoritettuaan 13 vuoden elinkautisen tuomion “terrorismista ja separatismiin yllytyksestä”, jonka aikana häneltä kerrottiin evätty sairaanhoito sydänsairauden ja perheenjäsenten vuoksi. sai vierailla hänen luonaan vain kerran.

Human Rights Watch on raportoinut kolmen tiibetiläisen, Lhamon, Tenzin Nyiman ja Kunchok Jinpan, kuolleista vakavan pahoinpitelyn vuoksi pidätettyinä lokakuusta 2020 lähtien. Pakomedialähteet ovat raportoineet lisää tällaisista kuolemista, mukaan lukien Norsang-niminen mies vuonna 2019, ja neljä entisen poliittisen vangin – Shonnu Paldenin, Pema Wangchenin, Gendun Sherabin ja Choekin – kuolemat pidätettyinä tapahtuneen huonon kohtelun seurauksena.

Samat lähteet ovat raportoineet myös kolmesta tapauksesta, joissa joulukuun 2019 ja helmikuun 2021 välisenä aikana vapautettiin vankeja – Tsegon Gyal, Dolkar ja Gangbu Rikgye Nyima – jotka olivat kriittisessä tilassa pidätettyjen kohtelunsa vuoksi, sekä toisesta vakavasti sairasta tiibetiläisestä Dhongyesta. , joka on edelleen vangittuna.

Kiinan viranomaiset eivät ole esittäneet julkisesti todisteita Go Sherab Gyatson irtautumissyytteen tueksi. Syytös viittaa tyypillisesti Tiibetin itsenäisyyden tukemiseen. Human Rights Watch ei ole löytänyt viitteitä tällaisesta tuesta hänen kirjoituksistaan ​​ja puheistaan ​​tai hänen elämäänsä ja työtään tuntevien lausunnoista. Human Rights Watch ei ota kantaa Tiibetin poliittiseen asemaan, mutta tukee jokaisen oikeutta ilmaista poliittisia näkemyksiään rauhanomaisesti ilman pelkoa pidätyksestä tai muunlaisista kostotoimista.

Human Rights Watch on lisäksi huolissaan siitä, että Go Sherab Gyatso tuomittiin Tiibetin autonomisella alueella (TAR), vaikka hän asui tiibetiläisellä alueella Sichuanissa ja oli pidätettynä kyseisessä maakunnassa. Hän opiskeli Seran luostarissa Lhasassa vuosina 2002–2008, mutta hänellä ei ole muuta tunnettua yhteyttä TAR:iin.

Ei ole viitteitä siitä, että hän olisi tehnyt rikosta TAR:ssa tai muualla, mikä viittaa siihen, että viranomaiset pidättivät hänet ja asettivat hänet syytteeseen pelotellakseen muita tiibetiläisiä munkkeja ja kirjailijoita. TAR-viranomaiset harjoittavat aggressiivisempaa politiikkaa kuin muilla Kiinan tiibetiläisillä alueilla, mutta on harvinaista, että TAR-viranomaiset pidättävät henkilön TAR:n ulkopuolelta ja syyttävät häntä väitetystä rikoksesta, jolla ei ole ilmeistä yhteyttä alueeseen.

“Kiinan viranomaisten päättäväisyys hiljentää järjestelmällisesti tiibetiläiset tutkijat on selvä todiste siitä, että heidän tavoitteenaan on tuhota tiibetiläinen kulttuuri, kieli ja uskonto”, Richardson sanoi. “Go Sherab Gyatson äärimmäisen tärkeä työ ei saa asettaa häntä vankilaan hengenvaaraan.”

Lisätietoja Go Sherab Gyatsosta ja muista pidätetyistä tiibetiläisistä on alla.

Siirry Sherab Gyatson elämä ja työ

Go Sherab Gyatso tunnetaan Tiibetin uskonnollisen kasvatuksen ja uskon nykyaikaisen, liberaalin lähestymistavan johtavana puolestapuhujana. Hän on kirjoittanut ainakin yhdeksän kirjaa, joista viimeisin koostuu hänen luennoistaan ​​teologisista ja luostarikysymyksistä uskonnontutkimuksen tapahtumissa.

Hänen kirjansa ja luennonsa, joista osa on saatavilla verkossa, sisältävät satunnaisia ​​viittauksia sosiaalisiin kysymyksiin, kuten kritiikkiin sensuurista tiibetiläisissä luostareissa ja yhteiskunnassa yleensä. Vuonna 2013 Kirtin luostarin johtajuutta vastustavassa esseessä hän totesi ohimennen, että “kaikki valta, jota ihmiset eivät voi arvostella, on diktatuuria” ja että “kaikki kansat tai järjestöt, jotka pelkäävät kritiikkiä ja käyttävät pidätyksiä tai väkivaltaa vastustuksen hiljentämiseen, ovat muuttuneet piikki ihmisissä. silmät.” Ainoa kritiikki Kiinan hallitukselle oli satunnainen kommentti, jonka mukaan “ulkopuolelta tuleva punainen tuuli on niin kova ja sen käskyt niin tiukat, että meillä on tuskin tilaa hengittää sisään ja ulos.”

Vuosina 2016-2017 hän vietti kolme lukukautta affiliate-opiskelijana Zhongshanin yliopistossa Guangdongissa, Kiinassa, missä hän osallistui länsimaisen filosofian luentoihin. Häntä kuvataan vuonna 2019 Kiinassa julkaistussa akateemisessa tutkimuksessa “yhdeksi merkittävimmistä henkilöistä [among Tibetan Buddhist monks in having] vankka perusta buddhalaiselle kulttuurille, joka on kertynyt perinteisen luostarikoulutusjärjestelmän aikana, samalla kun se omaksui ja hallitsee kiinalaisen ja länsimaisen kulttuurin olemusta ja nykyaikaista tieteellistä tietoa.”

Go Sherab Gyatson poliittiset näkemykset ilmestyivät vuonna 2011 julkaistussa kirjassa, Perustieto ja polku (rgyun shes dang lam), joka sisälsi tiibetinkieliset käännökset kolmesta Pekingissä toimivan politiikan tutkijan Liu Junningin esseestä. Esseet tukivat demokratian ja ihmisoikeuksien periaatteiden soveltamista Kiinan kontekstiin. Liua ei ole koskaan syytetty mistään rikoksesta, ja hänellä on edelleen virka virallisessa instituutissa, joten on epätodennäköistä, että nämä käännökset johtivat Go Sherab Gyatson pidätykseen vuonna 2020.

Go Sherab Gyatson julkaisemat nämä esseet ja muut rauhanomaiset mielipiteenilmaukset ovat ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen ja Kiinan vuonna 1998 allekirjoittaman kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen suojattu oikeus. Lisäksi Kiinan perustuslaki takaa sananvapauden kaikki Kiinan kansalaiset.

Go Sherab Gyatso syntyi Ngawassa (ch.: Aba), tiibetiläisellä alueella Sichuanin maakunnassa, vuonna 1976. Hän on Go-ngün Tsöndrun poika, joka oli Ngawan esikiinalaisen hallituksen johtava henkilö ja myöhemmin Kiinan hallinnon vastustaja siellä, kunnes pakeni Nepaliin vuonna 1990. Go Sherab Gyatsosta tuli munkki Kirtin luostarissa, silloisessa Tiibetin suurimmassa luostarissa, 10-vuotiaana ja hän sai nopeasti huomiota johtavana opiskelijana. Vuonna 1992 hän vieraili lyhyesti Intiassa ja Nepalissa pyhiinvaelluksella ja vieraili Nepalissa uudelleen vuonna 1998 isänsä kuoleman jälkeen.

Vuonna 1998 Go Sherab Gyatso pidätettiin Kirtin luostarissa ja tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Syy tähän on epäselvä; kerrotaan poliisin kuulustelevan häntä sen jälkeen kun hän vastusti virallisia vaatimuksia poistaa maanpaossa olevan tiibetiläisen johtajan Dalai Laman muotokuva Kirtin luostarissa sijaitsevasta temppelistä vuoden 1997 lopulla järjestetyn seremonian aikana. Vuonna 1998 Kiinan viranomaiset käynnistivät poliittisen rangaistuskampanjan koulutukseen luostarissa aiheuttaen munkkien vastarintaa, mutta hän ei näytä osallistuneen aktiivisesti.

Vankilassa ollessaan Go Sherab Gyatso opiskeli kiinaa toiselta vangilta ja opiskeli länsimaista filosofiaa. Hänet vapautettiin 11. marraskuuta 2001, ja hän jatkoi opintojaan munkina ja kirjailijana siirtyen seuraavana vuonna opiskelemaan Seran luostariin Lhasaan. Vuonna 2007 hän julkaisi ensimmäisen kirjansa, Meidän on aika herätä (nga tsho surullinen juoksi). Arvostetun hallituksen johtaman Gansu Nationalities Publishing Housen julkaisema kirja ilmaisee hänen näkemyksensä Tiibetin uskonnollisten ja kulttuuristen perinteiden ylläpitämisen ja edistämisen tärkeydestä. Kirja johti hänen ilmestymiseen johtavaksi julkiseksi intellektuelliksi tiibetiläisten keskuudessa.

Huhtikuussa 2008 Kiinan vastaisten mielenosoitusten aallon jälkeen Tiibetissä Go Sherab Gyatso oli niiden 1000 munkkiopiskelijan joukossa, jotka viranomaiset karkottivat Serasta ja muista Lhasan luostareista sillä verukkeella, etteivät he olleet TAR:n asukkaita. Munkkiopiskelijat pidätettiin mielivaltaisesti “oikeudellisen koulutuksen” vuoksi neljäksi kuukaudeksi Golmudissa, Qinghaissa. Hän sai jatkaa opintojaan Kirtin luostarissa elokuussa 2008. Hänet pidätettiin uudelleen huhtikuussa 2011, mahdollisesti siksi, että epäiltiin, että osa hänen kirjoituksistaan ​​sisälsi kritiikkiä Kiinaa tai sen tiibetiläisiin kohdistuvaa politiikkaa kohtaan, mutta hänet vapautettiin muutaman kuukauden kuluttua ilman syytettä. .

Vuonna 2013 hän lähti Kirtin luostarista tuomitsi julkisesti luostarin tuen munkkien kirjoitusten sensuurille. Siitä lähtien hän on jatkanut opintojaan ja kirjoittamista, mukaan lukien luonnokset kahdesta kirjasta länsimaisesta filosofiasta ja tieteen historiasta.

Muita vangittuja tiibetiläisiä kirjailijoita

Kiinan hallitus on vanginnut useita tiibetiläisiä filosofeja, intellektuelleja ja kirjailijoita vuodesta 2019 lähtien. Muita äskettäin vangittuja tai pidätettyjä kirjailijoita ovat:

  • Gangkye Drubpa Kyab, 42, ja Senam (ikä tuntematon) Sertan piirikunnasta Kandzen prefektuurissa Sichuanissa pidätettiin raporttien mukaan 23. maaliskuuta ja 2. huhtikuuta 2021. Molemmat olivat pidätettyinä aiemmin. Drubpa Kyab kärsii huonosta terveydestä vuosien 2012–2016 vankeusrangaistuksensa seurauksena. Heidän nykyinen olinpaikkansa ja asemansa eivät ole tiedossa.
  • Gendun Lhundrup, 47, Rebkongin piirikunnasta, Malhon prefektuurista, Qinghaista, pidätettiin 2. joulukuuta 2020, eikä hänen olinpaikkansa ole tiedossa. Häntä on kerrottu pidätettynä ja kuulusteltuna useaan otteeseen aiemmin.
  • Rinchen Tsultrim, 29, Ngawan läänistä, Ngawan prefektuurista, Sichuanista, pidätettiin 2. elokuuta 2019 ja tuomittiin neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen marraskuussa 2020 syytettynä “tekstin, äänen ja visuaalisen tiedon julkisesta levittämisestä… tarkoituksenaan yllyttää eroon ja heikentää kansallista yhtenäisyyttä.”
  • Dhi Lhaden (Lobsang Lhundrup), 50, Peman piirikunnasta, Golokin prefektuurista Qinghaista, pidätettiin kesäkuussa 2019 ja tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2021.
  • Ra Tsering Dondrub Khyungchun piirikunnasta Ngawan prefektuurissa Sichuanissa kuoli syyskuussa 2021 34-vuotiaana vuosien 2010–2013 vankeusrangaistuksensa aikana saamiinsa vammoihin.

Tiibetin ihmisoikeuksien ja demokratian keskus ilmoitti joulukuussa 2021 kolmesta muusta aiemmin julkistamattomasta tapauksesta, joissa tiibetiläiset kirjailijat pidätettiin rauhanomaisen mielipiteenilmaisun vuoksi – Goyon, 33, Sabuchey, 34, ja Rongwo Gangkar, 46.

Tiibetin maanpaossa olevaa tutkijaa lainattiin nimettömänä Tiibetin keskuksen tuoreessa raportissa:

Vangittujen henkilöiden yhteinen piirre on heidän laaja stipendiaattinsa tiibetin kielestä, kulttuurista, [and] kirjallisuutta, joka on valloittanut monien nuorten tiibetiläisten mielikuvituksen. Tämä näyttää olevan ainoa syy heidän pidättämiseensä, koska mikään ei ole osoittanut, että kukaan heistä olisi rikkonut kansallisia lakeja.

Human Rights Watchilla on tietoa ainakin kahdesta muusta korkea-asteen tiibetiläisestä lamasta tai älymystöstä, jotka on äskettäin vangittu ja joiden uskotaan edelleen olevan pidätettyinä, mutta se ei tunnista heitä viranomaisten kostotoimien vuoksi.

Leave a Comment