Kuinka ihmiskunta voi aloittaa luonnon ennallistamisen täällä antroposeenissa | Ympäristö | Halifax, Nova Scotia

Geologit ovat luokitelleet useimmat maapallon historian aikakaudet fossiilien, radiometrisen ajoituksen ja kerrostumien koostumuksen perusteella. Nykyisen aikakautemme, antroposeenien, laajalti hyväksytty etiketti kuvaa, missä määrin kollektiivinen ihmisten jalanjälkemme muuttaa planeettaa. Siinä ehdotetaan “geologista aikakautta, joka on peräisin siitä, kun ihmisen merkittävä vaikutus Maan geologiaan ja ekosysteemeihin alkoi.”

Ei ole yllätys kuulla, että ihmiskunnan vaikutukset ovat kaiken kaikkiaan kielteisiä, mistä ovat osoituksena globaali ilmastonmuutos, biologisen monimuotoisuuden väheneminen ja lajien sukupuutto. Vaikka elämä maapallolla on kokenut valtavia muutoksia miljoonien vuosien aikana, mikään laji ei ole koskaan aikaisemmin ollut syynä.

Onneksi monet ihmiset ovat mukana korjaamassa historiallisia ja jatkuvia ekologisia vahinkoja vastauksena negatiivisille vaikutuksillemme. Pitkän negatiivisten vaikutusten luettelomme lisäksi esimerkkejä myönteisistä vaikutuksista on runsaasti.

Toimet, jotka heikentävät ja korjaavat planeetan ekosysteemejä, eivät kuitenkaan ole nollasummapeliä. Joka hetki paikkoja tuhotaan ja kunnostetaan, mutta ne eivät ole samoja paikkoja, eivätkä teot tapahdu tasavertaisesti. Emme ole korjanneet läheskään niin paljon kuin olemme huonontaneet ja tuhonneet. (Itse asiassa useimmat kunnostushankkeet ovat lemmikkiprojekteja juuri niille aloille, jotka vahingoittavat maata.)

On epärealistista kuvitella, että ihmiselämä yhdistettynä moniin toiveihimme ja tarpeihimme voisi koskaan olla suotuisa planeetalle. Mutta kukaan ei kiistä tätä. Ekologit ympäri maailmaa vaativat yhteiskuntia muuttamaan kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä valvovia järjestelmiä, jotta ekosysteemin toimivuus – joka tukee kaikkea elämää – voidaan säilyttää tai palauttaa.

Kynnysten selvittäminen ja noudattaminen ekosysteemin terveyden varmistamiseksi ei ole helppoa. Tavoitteiden määrittelyä on pohdittu paljon, jotta asteikot kallistuisivat luonnon puoleen, jotta planeetan parantamisaloitteet ylittävät sitä entisestään heikentävät toimet ja ekosysteemin terveys voidaan palauttaa sinne, missä se on kadonnut.

Jotkut tutkijat ovat väittäneet, että “luonto tarvitsee puolet” – että puolet planeetan luonnollisista alueista tulisi suojella ihmisten ja muiden hyvinvointia tukevien prosessien ylläpitämiseksi. Koska olemme vain yksi noin 10 miljoonasta eläinlajista, ja monet alueet, joille vastahakoisesti luovutamme, ovat kiven, jään ja lumen peitossa, se ei ole paljon.

Kunnostusaloitteet antavat meille mahdollisuuden pitää maata kirjaimellisesti, kunnes vaa’at kääntyvät takaisin kohti maiden ja vesien terveyttä ja niiden tukemaa elämää.

twiittaa tämä

Viime vuonna joukko kansainvälisiä luonnonsuojelijat julkaisi paperin, joka kehitti vertailuarvoja “positiivisen luonnon” saavuttamiseksi. Tavoitteena on saavuttaa nolla luonnon nettohäviö vuoden 2020 jälkeen, vahingot vähemmän kuin korjaamme vuoteen 2030 mennessä (tuhat “nettopositiiviseksi”) ja saavuttaa “täysi elpyminen” vuoteen 2050 mennessä.

Täydellinen toipuminen voi tarkoittaa monia asioita. Biologista monimuotoisuutta koskeva yleissopimus yhdistää sen ekosysteemipalvelujen ylläpitoon: “Vuoteen 2050 mennessä biologista monimuotoisuutta arvostetaan, suojellaan, kunnostetaan ja käytetään viisaasti, ylläpidetään ekosysteemipalveluita, ylläpidetään tervettä planeettaa ja tuotetaan kaikille ihmisille välttämättömiä etuja.”

Liittovaltiomme hallitus reagoi näihin tavoitteisiin ja on sitoutunut saavuttamaan ne. Se ei kuitenkaan ole esittänyt suunnitelmaa, jossa hahmotettaisiin, kuinka nämä tavoitteet arvioidaan ja raportoidaan, eikä määritelty, miltä täydellinen toipuminen näyttäisi Kanadan kontekstissa.

Mutta purjeissa on tuulta; YK on jopa julistanut tämän “kunnostamisen vuosikymmeneksi”.

Merkkemme planeetalla ei tarvitse olla pysyviä. Me panimme ne alas, ja myös me voimme ottaa ne ylös tai ulos. Voimme soveltaa samaa kekseliäisyyttä, jota käytimme rakentaessamme infrastruktuuria, jonka olemme kohdistaneet ympärillämme olevaan maailmaan, konfiguroidaksemme sen uudelleen. Villieläimiä hajottavat tiet voidaan vetää pois ja istuttaa uudelleen kasvillisuudella; Kaloja estävät padot voidaan purkaa.

Esseekokoelman toimittajina Taide elää vaurioituneella planeetalla kirjoittaa, ennallistamistoimet antavat meille mahdollisuuden tutkia kysymystä: “Kuinka voimme käyttää nykyaikaisuuden työkaluja uudelleen edistyksen kauhuja vastaan ​​tehdäksemme näkyviksi muut maailmat, jotka se on jättänyt huomiotta ja vahingoittanut?”

Vaikutuksemme planeetallemme jatkuvat. Yksi tapa tarkastella antroposeenia on tunnustaa, että muokkaamme maailmaa jatkuvasti jokaisen kehitys- ja entisöintisuunnitelman yhteydessä. Kunnostusaloitteet antavat meille mahdollisuuden pitää pintansa kirjaimellisesti, kunnes, kuten Barry Lopez kirjoitti kirjassaan Horisontti“teollisuuslaajeneminen päättyy ja alkaa näyttää taantuman merkkejä” ja suomut kallistuvat takaisin kohti maiden ja vesien terveyttä ja niiden ylläpitämää elämää.


David Suzuki on tiedemies, lähetystoiminnan harjoittaja, kirjailija ja David Suzuki -säätiön perustaja. Tämä “Science Matters” -sarake on kirjoitettu David Suzuki Foundation Boreal -projektipäällikön Rachel Plotkinin kanssa. Lisätietoja on osoitteessa davidsuzuki.org.

.

Leave a Comment