Uusi COVID-aalto iskee Afganistanin murenevaa terveydenhuoltoa

KABUL, Afganistan (AP) – Vain viisi Afganistanin sairaalaa tarjoaa edelleen COVID-19-hoitoa, ja 33 muuta on joutunut sulkemaan viime kuukausina lääkäreiden, lääkkeiden ja jopa lämmön puutteen vuoksi. Tämä johtuu taloudellisesti tuhoutuneesta valtiosta koronavirustapausten jyrkkä nousu.

Kabulin ainoassa COVID-19-hoitosairaalassa henkilökunta voi lämmittää rakennusta vain yöllä polttoaineen puutteen vuoksi, vaikka talvilämpötilat laskevatkin päiväsaikaan pakkasen alapuolelle. Potilaat ovat niputettuina raskaiden peittojen alle. Sen johtaja, tohtori Mohammed Gul Liwal, sanoi, että he tarvitsevat kaikkea hapesta lääketarvikkeisiin.

Afghan Japan Communicable Disease Hospital -sairaalaksi kutsutussa laitoksessa on 100 vuodepaikkaa. COVID-19-osasto on lähes aina täynnä viruksen raivotessa. Ennen tammikuun loppua sairaalaan tuli yksi tai kaksi uutta koronaviruspotilasta päivässä. Viimeisten kahden viikon aikana 10-12 uutta potilasta on otettu päivittäin, Liwal sanoi.

“Tilanne pahenee päivä päivältä”, Liwal sanoi puhuessaan kylmässä konferenssihuoneessa. Siitä lähtien, kun Taliban valtasi lähes puoli vuotta sitten, sairaalan työntekijät ovat saaneet vain yhden kuukauden palkan, joulukuussa.

Afganistanin terveydenhuoltojärjestelmä, joka selvisi lähes kaksi vuosikymmentä lähes kokonaan kansainvälisellä avunantajarahoituksella, on tuhoutunut sen jälkeen, kun Taleban palasi valtaan elokuussa Yhdysvaltojen 20 vuotta kestäneen väliintulon kaoottisen päättymisen jälkeen. Afganistanin talous romahti, kun lähes 10 miljardin dollarin omaisuus ulkomailla jäädytettiin ja taloudellinen apu hallitukselle lopetettiin suurelta osin.

Terveydenhuoltojärjestelmän romahdus on vain pahentanut maan humanitaarista kriisiä. Noin 90 prosenttia väestöstä on pudonnut köyhyysrajan alapuolelle, ja koska perheillä on tuskin varaa ruokaan, ainakin miljoonaa lasta uhkaa nälkä.

Omicron-variantti iskee kovasti Afganistaniin, Liwal sanoi, mutta hän myöntää, että se on vain arvaus, koska maa odottaa edelleen sarjoja, jotka testataan erityisesti variantille. Niiden piti saapua ennen viime kuun loppua, sanoi kansanterveysministeriön tiedottaja tohtori Javid Hazhir. Maailman terveysjärjestö sanoo nyt, että Afganistan saa sarjat helmikuun loppuun mennessä.

Järjestö kertoo, että tammikuun välisenä aikana. 30 ja helmikuuta 5, julkiset laboratoriot Afganistanissa testasivat 8 496 näytettä, joista lähes puolet oli positiivisia COVID-19:n suhteen. Maailman terveysjärjestö sanoi, että nämä luvut merkitsevät 47,4 prosentin positiivisuutta.

Tiistaina WHO kirjasi 7 442 kuolemantapausta ja lähes 167 000 tartuntaa pandemian alkamisen jälkeen lähes kaksi vuotta sitten. Koska laajamittaista testausta ei ole tehty, näiden suhteellisen alhaisten lukujen uskotaan johtuvan äärimmäisestä aliraportoinnista.

Samaan aikaan uusi Taleban-hallinto sanoo yrittävänsä pakottaa rokotteita skeptiselle väestölle, joka näkee ne usein vaarallisina.

Varastossa on 3,2 miljoonaa rokoteannosta, ja Hazhir sanoi, että hallinto on käynnistänyt kampanjan moskeijoiden, pappien ja liikkuvien rokoteklinikoiden kautta saadakseen enemmän ihmisiä rokotettaviksi. Tällä hetkellä tuskin 27 % Afganistanin 38 miljoonasta ihmisestä on rokotettu, useimmat kerta-annoksella Johnson and Johnson -rokotteella.

Liwal sanoi, että on ollut lähes mahdotonta saada afgaanit noudattamaan vähimmäisturvaohjeita, kuten maskin käyttöä ja sosiaalista etäisyyttä. Hän sanoi, että monille, jotka kamppailevat perheensä ruokkimisesta, COVID-19 on alhaalla heidän pelkoluettelossaan. Kansanterveysministeriö on järjestänyt tiedotuskampanjoita maskien arvosta ja sosiaalisesta etäisyydestä, mutta useimmat ihmiset eivät kuuntele.

Jopa Afganistanin Japanin sairaalassa, jossa kyltit varoittavat maskin käytön pakollisuudesta, suurin osa hämärässä valaistuissa halleissa oli ilman naamioita. Tehohoidon osastolla, jossa puolet osastolla olleesta 10 potilaasta oli hengityskoneella, lääkärit ja hoitajat käyttivät suojana vain kirurgisia naamioita ja kylpytakkeja siirtyessään sängystä sänkyyn.

Yksikön päällikkö tohtori Naeemullah kertoi tarvitsevansa lisää hengityskoneita ja vielä kiireellisemmin hengityskoneiden käyttöön koulutettuja lääkäreitä. Hän on ylikuormitettu ja palkattu harvoin, mutta hän tuntee velvollisuutensa palvella potilaitaan. Liwal sanoi, että useat lääkärit ovat lähteneet Afganistanista.

Suurin osa sairaalan 200 työntekijästä tulee säännöllisesti töihin kuukausista palkattomista kuukausista huolimatta.

Joulukuussa yhdysvaltalainen Johns Hopkinsin yliopistoon liittyvä hyväntekeväisyysjärjestö myönsi kahden kuukauden rahoituksen, mikä antoi sairaalan henkilökunnalle joulukuun palkan ja lupauksen uudesta palkasta tammikuussa. Kansanterveysministeriö neuvottelee parhaillaan WHO:n kanssa sairaalan ylläpitokustannuksista kesäkuuhun asti, Liwal sanoi.

Liwal sanoi, että muut Kabulin sairaalat pystyivät ottamaan vastaan ​​potilaita, mutta nyt niillä ei ole enää resursseja. Varojen puutteen ja henkilöstön lähtemisen vuoksi 33 laitosta, jotka tarjoavat COVID-19-hoitoa valtakunnallisesti, on suljettu, hän sanoi.

Afganistanin Japanin sairaalan ainoa mikrobiologi, tohtori Faridullah Qazizada ansaitsi alle 1 000 dollaria kuukaudessa ennen Talebanien valtaamista. Hän sanoi, että hän on saanut vain yhden kuukauden palkan elokuusta lähtien. Hän sanoo, että hänen laitteistonsa ja tilat ovat tuskin riittäviä.

“Koko terveydenhuoltojärjestelmä on tuhottu”, hän sanoi.

.

Leave a Comment