Andrea Riseborough tuo ihmiskunnan psykologiseen draamaan

Uudet naapurit voivat aiheuttaa suurta ahdistusta. Ehkä he ovat erittäin ystävällisiä ja tulevat esittelemään itsensä ja solmimaan vuosia kestävän ystävyyden. Ehkä he ovat hiljaa, etkä edes tiedä heidän olevan siellä. Mutta ne voivat olla ehdottomia uhkia, jotka aiheuttavat äänekkäästi häiriöitä koko yön ja aiheuttavat jännitteitä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi epämukavaksi omassa kodissasi. Entä jos heidän tyttärensä on traagisesti kuolleen lapsesi reinkarnaatio?

Tämä on Lauraa (Andrea Riseborough) vaivaava dilemma Täällä Ennen, käsikirjoittaja-ohjaaja Stacey Greggin debyytti. Samalla kun hän suree ikuisesti nuoren tyttärensä traagista menetystä, Laura on onnistunut luomaan päivittäisen rutiinin miehensä (Jonjo O’Neill) ja poikansa (Jesse Frazer-Filler) kanssa ja kulkemaan läpi elämän käsittämättömän menetyksen jälkeen. Kun Megan (Niamh Dornan) muuttaa naapuriin vanhempiensa (Eileen O’Higgins ja Martin McCann) kanssa, Laura tuntee vetoa, jota hän ei osaa oikein selittää.

Aluksi tämä näyttää vaarattomalta sekä katsojille että Meganin vanhemmille. Tietysti, on hieman outoa, että hän antaa Meganille kyydin koulusta kotiin ja kutsuu hänet päivälliselle, mutta hän on vain ystävällinen naapuri, eikö niin? Mutta pikkuhiljaa Megan alkaa ilmaista tapoja ”à la Lauran tytär ja jakaa yksityiskohtia, joita hän ei voi tietää. Hän on käynyt kaikissa paikoissa, joissa Lauran tytär meni, vaikka oli juuri muuttanut sinne. Kuinka tämä on mahdollista? Laura vakuuttuu, että täällä tapahtuu jotain yliluonnollista, jotain pelottavaa ja silti kaunista.

Täällä Ennen vaihtokauppoja olemme nähneet monta kertaa ennenkin, ja luonnollisesti jo lähtökohtaisesti se soittaa “kaikki on surusta/traumasta!” alueella, jolle olemme tulvineet viime vuosina. Silti Gregg löytää pieniä tapoja saada elokuvansa erottumaan joukosta. Ensinnäkin Laura on tietoinen jo varhain, että se, mitä hän kyseenalaistaa, on suoraan sanottuna hulluutta. Kun hän kertoo miehelleen uskostaan, hän tietää, että siinä, mistä hän puhuu, ei ole mitään järkevää järkeä, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että tämä on ainoa vastaus – ja varmasti hän haluaa uskomaan sen olevan totta.

Päähenkilömme itsetietoisuuden ohella Lauran ja Meganin vanhempien välisessä dynamiikassa on virkistävää määrää tämäntyyppisille elokuville harvinaista ulottuvuutta. Pariskunta alkaa tuntea olonsa levottomaksi Lauran ja Meganin yhdessä viettämästä ajasta, mutta toistensa välillä vallitsee myös esikaupunkien tuttuus, mikä antaa asioiden mennä hitaasti liian pitkälle. Vaikka Laura alkaa selvästi ylittää rajaa, pariskunta ymmärtää tuskan, jota Laura on kärsinyt lapsensa menetyksen johdosta, ja he yrittävät kaikkensa ollakseen ystävällisiä ja kohteliaita ja väittävät, että Lauran on pidettävä etäisyyttä.

Näillä kosketuksilla saa aikaan vivahteikkaamman kuvan kuin voit odottaa. Täällä Ennen laskeutuu enemmän hahmodraaman kuin kauhushokkifestivaalin piiriin. Sitä varten sen suurin voimavara on kiistatta sen päärouva Riseborough. Vain Rebecca Hall kilpailee rutiininomaisten näyttelijöiden suhteen menossa sinne näiden monimutkaisten, psykologisesti kiusattujen hahmojen kanssa Riseborough on edelleen tähti, joka ansaitsee paljon enemmän huomiota kuin hän yleensä saa; tässä on jälleen yksi esimerkki hänen toimimisestaan ​​erittäin korkealla tasolla. Hän kantaa Täällä Ennen sen kautta, mikä voisi olla vähemmän sitoutuneen johdon käsissä tiukka lähtökohta, joka tuo ihmisyyttä joka askeleelle ja saa sinut tuntemaan sydänsurua, joka saattaisi saada Lauran näihin johtopäätöksiin ja tähän epätoivoiseen pakkomielle.

Tämä vivahde katoaa elokuvan viimeisessä osassa, kun se laskeutuu sarjaan “saapuneita” hetkiä, joita Gregg käyttää yrittääkseen kääriä kaiken kauniiseen kerronnalliseen keulaan. On vaikea nähdä, kuinka elokuva olisi voinut päättyä menemällä toiseen suuntaan, ellei se ole täysin sitoutunut olemaan jotain muuta kuin mitä se on. Silti on pettymys nähdä sen käyvän järkyttävien juonen paljastavien kurssien kautta. Mikä tekee Täällä Ennen niin paljon hienompi kuin sen alkuperäinen lähtökohta on sielu, jonka Gregg ja Riseborough lainaavat.

Täällä Ennen julkaistaan ​​teattereissa 11. helmikuuta ja VOD:na 15. helmikuuta.

.

Leave a Comment