Uusi tutkimus osoittaa, kuinka Maduron hallituksen harkitut sortotoimet Venezuelassa voivat muodostaa vainon rikoksen ihmisyyttä vastaan

Venezuelan sortopolitiikka on perustunut hyökkäysten koordinointiin ja tiedotusvälineiden leimaaviin viesteihin, joissa on linkkejä Nicolás Maduron hallitukseen, sekä poliittisista syistä johtuviin mielivaltaisiin pidätyksiin, joita hänen komennossaan olevat turvallisuusjoukot ovat toteuttaneet ja joissa esiintyy huomattavaa poliittista syrjintää, toteaa uusi tutkimus. Amnesty International julkaisi tänään yhdessä Foro Penalin ja Centro para los Defensores y la Justician (CDJ) kanssa.

”Maailma on tiennyt vuosia Nicolás Maduron hallituksen harjoittamasta sortopolitiikasta. Tutkimuksemme osoittaa, että on tapauksia, joissa julkisen leimautumisen ja poliittisten mielivaltaisten pidätysten välillä on erittäin korkea korrelaatio. Tämä korrelaatio on uusi osoitus järjestelmällisestä sortopolitiikasta ja viittaa vainon rikokseen ihmisyyttä vastaan, jota kansainvälisen oikeusjärjestelmän on tutkittava”, sanoi Amnesty Internationalin Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas.

Raporttia varten tehty tutkimus, Laskettu sorto: Leimautumisen ja mielivaltaisten pidätysten välinen korrelaatio Venezuelassa, pidettiin yli vuoden ajan yhteistyössä Foro Penalin ja CDJ:n, kahden Caracasissa toimivan ihmisoikeusjärjestön kanssa. Molempien organisaatioiden tietueisiin sovellettiin erilaisia ​​tilastollisia malleja tammikuun 2019 ja kesäkuun 2021 väliseltä ajanjaksolta, mukaan lukien Pearsonin korrelaatio ja muut kuvaavat analytiikkaa, kuten evoluutioanalyysi ja prosentuaalinen esiintymistiheysjakauma. Tilastolliset mallit validoitiin vertaisarviointiprosessilla.

CDJ:n pääjohtaja Marianna Romero totesi, että he “dokumentoivat, kuinka leimautumiskampanjat ovat olleet Venezuelan sorto- ja kriminalisointipolitiikan perusta. Valtion korkeimmilla tasoilla järjestelmä on suunniteltu häpäisemään, syyttämään, uhkailemaan ja kohdistamaan ihmisoikeuksien puolustajia, edistämään ja vaatimaan niiden kunnioittamista julkisten lausuntojen, tiedotusvälineiden sekä sosiaalisten, henkilökohtaisten ja institutionaalisten verkostojen kautta. Tämä tutkimus osoittaa selvästi, kuinka tämä leimautuminen perustuu siihen, että sisällä on vihollinen, ja se johtaa valtion väkivallan ja vainon ilmenemismuotoihin.

Tutkimus paljasti korrelaation valtion turvallisuusviranomaisten tekemien poliittisten mielivaltaisten pidätysten ja eri tiedotusvälineiden tekemän leimautumisen välillä. Tämä analyysi osoitti, että kun vuonna 2019 yleinen korrelaatio molempien muuttujien välillä oli 29%, vuonna 2020 se nousi 42 prosenttiin ja vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla 77 prosenttiin.

Vuotuiset korrelaatiot mielivaltaisten pidätysten ja leimautumisen välillä vaihtelevat myös pidätyksiin osallistuneiden eri turvallisuusjoukkojen mukaan. Vuonna 2019 on suurempi korrelaatio (74 %) tiedustelupalvelujen (Military Counter-Intelligence General Directorate, DGCIM ja Bolivarian National Intelligence Service, SEBIN) tekemien pidätysten kanssa. Vuonna 2020 korrelaatio on suurempi (92 %) Bolivarian kansallisen poliisin (PNB) komennossa olevien yksiköiden, mukaan lukien Special Action Forces (FAES), pidätysten kanssa. Ja vuonna 2021 korrelaatio on korkein siviili- ja hajautettujen elinten, kuten FAES:n, kunnallisten poliisivoimien ja Scientific, Penal and Criminal Investigations Corpsin (CICPC) kanssa, joissa pidätyksen ja leimaamisen välinen korrelaatio on 92%.

Toinen merkittävä havainto oli tammikuusta 2019 kesäkuuhun 2021 havaittu korkea korrelaatio (94 %) televisio-ohjelman “Con El Mazo Dando” leimaamisen ja sotilaallisen turvallisuuselimen suorittamien ja sotilastuomioistuimissa syytteeseen asetettujen poliittisten mielivaltaisten pidätysten välillä. .

Tutkimuksen laadullinen ulottuvuus sisältää analyysin leimaamisen ilmiöistä, poliittisista syistä syntyneistä mielivaltaisista pidätyksistä, hallitukseen liittyvien tiedotusvälineiden luonteesta ja toiminnasta – joista monet saavat julkista rahoitusta – sekä sosiopoliittista kontekstia maassa ajanjaksolla. tutkimuksen piiriin. Kaikkea tätä verrattiin kansainvälisiin ihmisoikeusstandardeihin ja kansainväliseen rikosoikeuteen, mikä johti siihen johtopäätökseen, että leimausmallit viittaavat poliittiseen vainoon.

“Saadun tulosten perusteella ei ole epäilystäkään siitä, että Venezuelan valtion agenttien, julkisten ja yksityisten tiedotusvälineiden ja ihmisoikeuksien puolustajia vastaan ​​tehtyjen hyökkäysten välillä on läheinen suhde, jonka ei pitäisi jäädä rankaisematta”, sanoi Gonzalo Himiob, johtaja Foro Rangaistus.

Asianomaiset organisaatiot kehottavat Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjänvirastoa harkitsemaan tässä tutkimuksessa esitettyjen tosiasioiden sisällyttämistä Venezuelan ihmisyyttä vastaan ​​tehtyjä rikoksia koskevaan tutkimukseensa, jotta voidaan määrittää keskeiset toimijat, erityistapaukset ja mahdolliset osallistujat rikokset ihmisyyttä vastaan, mielivaltainen vapaudenriisto ja vaino. He myös kehottavat kansainvälistä yhteisöä jatkamaan riippumattoman kansainvälisen tiedonhankintaoperaation tukemista sen toimeksiannossa myötävaikuttaa vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista Venezuelassa vuodesta 2014 lähtien.

Yhteystiedot: Gabby Arias, [email protected]

Lue lisää:

Laskettu sorto: korrelaatio leimautumisen ja mielivaltaisten pidätysten välillä Venezuelassa (raportti, 10. helmikuuta 2022) https://www.amnestyusa.org/wp-content/uploads/2022/02/Calculated-repression.pdf

Venezuela: Kuolema tuomarin edessä: Rafael Acosta Arévalon mielivaltainen pidätys, pakkokato, kidutus ja kuolema (raportti, 4.9.2020) https://www.amnesty.org/en/documents/amr53/2909/2020/en /

Oikeuden nälkä: rikokset ihmisyyttä vastaan ​​Venezuelassa (raportti, 14.5.2019) https://www.amnesty.org/en/documents/amr53/0222/2019/en/

Leave a Comment