Ihmisyyden lahja Bessie Harveyn taiteessa, haastattelu Faye Harvey Deanin kanssa

Toimittajan huomautus: Tämä on osa kauden 2021/22 Emily H. Tremaine Journalism Fellowship for Curators -ohjelmaa ja toinen kirjoittajan kolmesta postauksesta, Kolmas niistä on vain sähköpostitse lähetettävä näyttely kaikille Hyperallergic-tilaajille.

* * *

Vuonna 1929 syntynyt musta autodidaktinen kuvanveistäjä Bessie Harvey loi sekamediakokoelmia materiaaleista, jotka sijaitsevat hänen kotinsa Alcoassa, Tennesseen osavaltiossa, ympäröivässä metsässä. Vuonna 1994 kuollut Harvey ohjasi suurelta osin läpi elämän Raamatun opetukset. Hänen innokas nokkeluutensa ja epätavalliset näkemyksensä uskostaan ​​antoivat hänelle mahdollisuuden syrjäyttää dogmia ja uskaltaa vastustaa seurakuntaa pohtiessaan rasismia ja uskontoa. Kollektiivinen viisaus, jonka hän hankki diasporisen mustan amerikkalaisen naiseuden ja rodullisen erottelun ja siihen liittyvän taloudellisen koston järjestelmissä elämisen kautta, osoitti hänen selviytymisensä välinpitämättömässä valkoisten ylivaltaa ajavassa ilmapiirissä ja antoi hänelle myös mahdollisuuden muistaa arvonsa ja inhimillisyytensä. vuodatti hänen taiteeseensa. Faye Harvey Dean, yksi Bessie Harveyn tyttäristä, keskusteli äitinsä elämästä, taiteesta ja perinnöstä Hyperallergicin kanssa.

* * *

Frederic Simmons: Suuri osa äitisi stipendistä keskittyy hajanaisiin lainauksiin häneltä tai muiden ihmisten käsityksiin hänestä. Tämä tekee mahdottomaksi nähdä tai ymmärtää koko henkilöä. Millainen äitisi oli?

Faye Harvey Dean: No, tiedätkö, kukaan ei ymmärtänyt koko henkilöä, emme edes me. Hän oli joku muu kuin me. Tarkoitan, hän oli antelias. Hän välitti, antoi. Ja hän oli hyvin hengellinen. Yli hänen aikansa. Ja erittäin lahjakas. Hän oli lahja meille.

FS: Muistatko, kun äitisi alkoi luoda taideteoksiaan?

FHD: Joskus vuonna 1974, kun hänen äitinsä, isoäitini, kuoli, hän alkoi tehdä vain pieniä asioita rauhoittaakseen hermojaan, vain piirtää ympäriinsä ja tajunnut tekevänsä taidetta vasta joskus myöhemmin.

Bessie Harvey, 1987 (valokuva William Arnett, Souls Grown Deep Foundationin luvalla, käytetty luvalla)

FS: Oliko sinulla tai kenelläkään sisaruksistasi roolia hänen taiteenteossa? Vai oliko se hyvin yksilöllistä, vain hänelle?

FHD: No, hän teki taideteoksen ja selitti meille aina, mitä hän näki puupalassa tai tina- tai rautapalassa tai missä tahansa, jonka hän näki. Ja me kaikki vain sanoimme: “Joo, okei. Toki, äiti.” Mutta hän näki sen, mitä hän näki, ja kun hän herätti sen henkiin, hän näki juuri sen, mitä hän selitti meille. Se oli mahtavaa.

FS: Äitisi kiivas äly opasti hänet lukemaan Raamattua intensiivisellä kriittisellä linssillä, mikä antoi paljon tietoa hänen luovasta työstään. Miten paikkakuntasi, kirkkosi seurakuntasi otti tämän vastaan ​​tuolloin?

FHD: Itse asiassa yhteisömme oli viimeinen, joka syleili hänet, yksinkertaisesti siksi, että niin monet ihmiset eivät ymmärtäneet hänen kykyjään. Hänet tunnettiin alueilla ympäri maailmaa ennen tätä aluetta – Blount County, lähellä Alcoaa, [south of] Knoxville, Tennessee – itse asiassa syleili häntä. Se tapahtui hänen kuolemansa jälkeen, kun kaikki vain saivat kiinni, ja se alkoi levitä, mennä ja levitä täällä.

FS: Äitisi järkytti jatkuvasti todennäköisyyttä, että huolimatta mustien ihmisten roolista Amerikan rakentamisessa, stressi, joka koituu selviytymisyrityksistä huolettomassa valkoisten ylivalta-ilmapiirissä, hämärtää heidän näkemystään heidän arvostaan. Kuinka hän yritti estää sinua ja sisaruksiasi kokemasta tätä kasvatuksessasi?

FHD: Rehellisesti sanottuna emme koskaan nähneet asioita sellaisina kuin ne olivat ennen kuin tulimme aikuisiksi ja näimme ne aikuisten silmistämme. Yksinkertaisesti siksi, että hän oli juuri tuo persoona. Hän teki kaikesta ihanaa meille lapsille. Hän oli oma tarinansa kertoja. Ja hänellä oli sellainen mielikuvitus, että hän vei meidät paikkoihin, joissa emme ole koskaan ennen olleet, ja halusi mennä menemättä koskaan, jos se on järkevää.

Bessie Harvey kotonaan, 1993 (kuva Ted Degener, lupa Ted Degener)

FS: Leslie King-Hammond kirjoitti, että äitisi tuntee kaikkien mustien ihmisten kansainvälisen yhteisön tuntevan jokaisen mustan yksilön käyttäytymisen. Nuket osoittavat hengellistä voimaa, heijastaen samalla hänen tunteitaan, että he ovat myös langennut rotu – orjuuden ja rasismin kohteeksi joutuneena he menettivät asemansa Jumalan eturivin kansana. Kuinka arvelet äitisi uskoneen, että voisimme työskennellä tämän muuttamiseksi?

FHD: No, äitini oli mustaa kannattava, mutta hän rakasti kaikkia. Hänellä oli halu ja kaipaus tavoittaa ja opettaa nuorille enemmän heidän perinnöstään, yksinkertaisesti orjuuden ja asioiden vuoksi, joihin hän uskoi. Jopa “Jeesukseen” asti, sillä tavalla kuin olemme aina nähneet hänet. On asioita, joita hän jakoi lapsilleen, joita hän ei jakanut maailmalle, joitain asioita, ja hän teki kappaleita, jotka edustivat kansamme kidutusta ja julmuutta.

Hän teki teoksen, joka on niin voimakas. Sen nimi on “A Thin Line or The Hanging Tree” (1984). En tiedä tunnetko teoksen, mutta toisella puolella oli orjanainen, joka imetti isäntänsä vauvaa. Ja toisella puolella linjaa hän katseli, kuinka hänen isäntänsä hirtti poikansa, koska hän katsoi piittaamattomasti hänen tytärtään. Hänellä oli sellaisia ​​vahvoja kappaleita. Tutkin paljon afrikkalaista kulttuuria. Suuri osa hänen työstään on niin siellä – eikä hän ollut koskaan käynyt siellä eikä tiennyt siitä mitään. Kaikki tuli sisältäpäin, ja se, että hän on tiennyt ja näyttänyt joitain asioita, joita hän teki, on jotenkin hämmästyttävää, nyt kun ajattelen sitä. Mutta hän rakasti mustia ihmisiä. Jälleen hän rakasti kaikkia, mutta hän rakasti mustia ihmisiä ensin. Hän yritti juurruttaa mitä tahansa kenelle tahansa, joka istuisi tarpeeksi pitkään kuunnellakseen, ja sitten esitteli sen taideteoksessaan tapana saada monien ihmisten huomio. Joten kyllä, hänelle oli ratkaisevan tärkeää, että mustat ihmiset saivat tietää totuuden itsestään. Koska kaikki, mitä tiedämme, kaikki, mitä olemme koskaan oppineet ja opetettu sukupolvien ajan, opetti meille toinen rotu, ei omamme. Se oli siis hänen pääpainonsa.

Bessie Harvey, “A Thin Line or The Hanging Tree” (1984), sekamediakokoonpano (kuva: Estate of Bessie Harvey)

Äiti oli kuka hän oli ja seisoi siinä. Hänellä oli enemmän ihmisiä, itse asiassa valkoisia [who were] hänen ympärillään koko ajan, lennättäen häntä tänne ja lentämällä häntä sinne. He olivat niitä, jotka todella halusivat hänen taiteensa, he todella saivat hänet alkuun. Kun hänet huomattiin, hänet löydettiin työstään paikallisessa sairaalassamme. Hän kirjoitti runoja ja teki pieniä palasia ja vei ne töihin. Hän oli parantumattomasti sairaiden potilaiden huoneissa, joko lausuen runoja pään päältä tai jakamassa työtä heidän kanssaan, mitä tahansa piristääkseen heidän henkeään. Tänä nimenomaisena päivänä sisään tuli yksi potilaiden tyttäristä, joka oli taidemaailmassa, ja hän näki yhden teoksen, joka oli äidilläni. Hän sanoi: “Ymmärrätkö, että tämä on taidetta, ihmiset maksavat siitä?” Ja siitä se kaikki alkoi.

Hän tiesi mitä oli tekeillä, hän näki mitä tapahtui, mutta hän pysyi vahvana siinä, kuka hän oli. Hän ei ollut peloissaan. Tietysti minusta tuntui, että taidemaailman erilaiset mielet käyttivät häntä hyväkseen, mutta hän on sanonut minulle eräänä päivänä, ja lainaan: “Faye, kukaan ei voi käyttää minua hyväkseen. Ne, jotka luulevat käyttävänsä minua hyväkseen, käyttävät hyväkseen itseään. Minä teen taiteeni puista, Jumala tekee puita. Joten kuka voi hyödyntää sitä?” […] Hän teki oman asiansa niin kuin hän teki… hänellä oli tapa pitää asiat meiltä voimissaan. Ja meissä kaikissa on se voima. Näen sen, kun olen tekemisissä omien lasteni kanssa. Olen 69-vuotias ja lapseni luulevat, että voin juosta maratonin, mutta he eivät tiedä, mitä minä todella käyn läpi. Joten voin kertoa sinulle, mitä näin hänessä, ja se ei välttämättä ole siellä, missä hän oli.

Leave a Comment