McDermott: Valtamerten syvyyksistä avaruuteen ihmiskunta jättää sotkuisen jälkensä | Kevin McDermott

1960-luvun alussa, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat juuri alkaneet sotkea ulkoavaruutta varhaisten rakettien laukaisujen hylätyillä roskilla, amerikkalainen yhteiskunta Maan päällä suhtautui samalla tavalla roskaamiseen.

Kohtaus aikakauteen ilmestyneestä TV-sarjasta “Mad Men” havainnollistaa ytimekkäästi tuolloin yleistä asennetta: Mainosjohtaja Don Draper (St. Louis’ Jon Hamm) on päättämässä perhepiknikiä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa idyllisessä metsäisessä puistossa. Hän siipii rennosti tyhjää oluttölkkiään kaukaisuuteen, sitten hänen vaimonsa ravistaa peittoa poistaakseen kaikki lautasliinat ja muovimukit ja kääreet. He menevät autoon ja lähtevät tyytyväisinä liikkeelle jättäen ruohoon kasan rumaa roskaa.

Toivomme, että amerikkalaiset keskivertoperheet eivät käyttäytyisi tällä tavalla. Mutta lajina teemme silti.

Jokainen amerikkalainen tuottaa keskimäärin 1700 kiloa jätettä vuodessa. Ihmiskunta luo vuosittain yli 800 000 olympiakokoista uima-allasta täynnä tavaraa. Kroonisten kaatopaikkaongelmien ja useiden valtamerillä kelluvien “roskalaastojen” (yksi on kaksi kertaa Texasin kokoinen) lisäksi maailman avaruusmatkalla kulkevat maat kamppailevat nyt “avaruusromun” lisääntymisen kanssa: lähes 2 000 kuollutta satelliittia ja satoja. miljoonia roskia, jotka kaikki ympäröivät maapalloa kuin roskainen sädekehä.

Ihmiset lukevat myös…

Olemme aina olleet roskapukoja. Kun muut eläimet jättävät jälkeensä luunsa eivätkä juuri mitään muuta, ihmiset ovat jättäneet meidän roskamme taakseen sivilisaation kynnyksellä. Arkeologit ja antropologit ovat oppineet paljon esihistoriallisista ihmisistä hylättyjen kivityökalujen, nuolenpäiden ja rikkoutuneiden keramiikkasirpaleiden kautta. Historioitsijat pitävät pitkään haudatut kaatopaikat aarreaitoina ymmärtäväisille yhteiskunnille Rooman valtakunnasta keskiaikaiseen Eurooppaan ja siirtomaa-Amerikkaan.

Roska on niin yleinen osa nykyaikaista elämää, että monet sen eri sanoista on käytetty muita määritelmiä varten. “Puhuva roska” on ilmeisin näistä. Vanhemmat ihmiset tai ne, jotka puhuvat brittiläistä englantia, saattavat huutaa: “Roska!” vastauksena uskomattomaan väitteeseen.

Olin kerran todistamassa todellista roskakoripaloa. Joku oli lennättänyt savukkeen roskakoriin St. Louisin keskustassa asunnoni takana olevalla kujalla. Sokaiseva, pauhuva, haiseva tulipalo voitiin nähdä ja haistaa lohkoille. Ymmärsin heti, miksi tämä on täydellinen metafora tuhoisasti huonosti hoidetulle poliittiselle tilanteelle. (Tai näinä päivinä St. Louisin keskustaan.)

Kaatopaikoista puheen ollen: Se kaikkein pahimmat kotityöt, roskien vieminen, on minulle hauskaa. Olen toisessa kerroksessa, ja roskakori ei istu suoraan alapuolella; se on juuri niin kaukana, että roskapussin heittäminen parvekkeelta siihen on haaste. Olen ahkera vaeltamaan siellä ja siivoamaan sen, jos kaipaan. Mutta en edes yritä heittää, jos lähellä on todistajia. Parantuin siitä, kun sain kadulta aplodit kadonmisesta.

Älä tuomitse. Myös ylempien kerrosten ihmiset tekevät tätä. Et ole todella pohtinut nykyaikaisen kaupunkielämän absurdiutta ennen kuin olet istunut kesäyönä parvekkeella, vain kuunnellen kaupungin ääniä ja miettinyt mitä seuraavaksi, kun ylitäytetty 33 gallonan Hefty roskapussi tulee purjehtimaan. näköyhteytesi ohi kuin nuhteet taivaasta.

Mikä tuo meidät takaisin taivaaseen – ja kaikkiin roskiin, joita meillä kelluu siellä ylhäällä.

Euroopan avaruusjärjestön avaruusromutoimisto (jep, totta) raportoi, että tammikuussa kiertoradalla oli noin 7 800 satelliittia, joista lähes 2 000 ei toiminut, sekä yli 30 000 muuta roskaa. jäljitetyt, kuten hylätyt rakettivaiheet. Pienempiä roskia – metalliromua, ruuveja, maalilastuja – arvioidaan olevan yhteensä noin 300 miljoonaa kappaletta. Suurin osa tästä aineesta kiertää Maata yli 15 000 mph:n nopeudella, useita kertoja nopeammin kuin mikään luoti.

Jos olet katsonut elokuvan “Gravity”, ymmärrät ongelman tässä. Kaikki tuo käsittämättömällä nopeudella jyllävä metalliromu ei vaaranna vain niitä tuhansia toimivia satelliitteja, joista nyky-yhteiskunta on yhä enemmän riippuvainen, vaan myös kourallisen ihmisten elämälle ja raajoille, jotka ovat nyt aina ylhäällä muutamilla erilaisilla aluksilla. .

Viime syksynä Venäjä suoritti satelliitin vastaisen testin, joka johti niin paljon uusia roskia, että kansainvälisen avaruusaseman astronautit joutuivat tunkeutumaan paluualukseen, kunnes he olivat varmoja, ettei asema joutuisi pippuroimaan siitä. Kutsumme Venäjää vain avaruuden Don Draperiksi.

Parhaimmillaan ihmiskunta ratkaisee viime kädessä tekniikan aiheuttamat ongelmat teknologian lisäyksellä. Teknologia toi meille nykyaikaiset pakkaukset, jotka ovat niin tukkineet kaatopaikamme ja vesistömme. Tässä vaiheessa ainoa ajateltavissa oleva paluutie on parempi tekniikka, joka tekee pakkauksista kierrätettäviä tai biohajoavia. Fossiilisten polttoaineiden teknologian aiheuttamaa ilmansaastetta ja ilmaston lämpenemistä lieventää parhaassa tapauksessa vaihtoehtoinen energiateknologia.

Jo nyt useat maat ja yksityiset yritykset työskentelevät teknologian parissa tilan puhdistamiseksi robottiroskatrooleilla, jotka keräävät roskat ja pudottavat ne ilmakehään, missä ne voivat turvallisesti palaa. Ehkä se on jopa kaunista katseltavaa maapallolta. Tai ainakin parempi kuin katsella taivaalta putoavia roskapusseja.

.

Leave a Comment