Ainakin puolet ihmiskunnasta on nyt täysin rokotettu

Washington Post raportoi tämän virstanpylvään ohittamisesta, mutta huomauttaa, että maailmanlaajuinen leviäminen on erittäin epätasaista ja köyhemmissä maissa rokotusasteet ovat edelleen alhaisemmat. Muut raportit sanovat, että vaikka Yhdysvallat välitti J&J-rokotesopimuksen Thaimaan pakolaisille, rokotteita ei ole vielä toimitettu.

The Washington Post: Maailmanlaajuinen koronavirusrokotteen käyttöönotto: Puolet maailmasta on nyt täysin rokotettu

Noin vuosi sen jälkeen, kun varakkaammat maat alkoivat ottaa käyttöön koronavirusrokotteita, yli puolet maailman väestöstä on rokotettu kokonaan – logistinen saavutus, jolla ei ole ennenkuulumatonta ihmiskunnan historiassa. Maailmanlaajuinen leviäminen on kuitenkin edelleen epätasaista, ja köyhien maiden rokotusaste on paljon pienempi kuin rikkaiden maiden. Kansanterveysasiantuntijat ovat varoittaneet, että rokotteiden epätasa-arvo auttaa pidentämään pandemiaa, kun maailmanlaajuista rokotekattavuutta nopeuttavien tahojen painopiste alkaa siirtyä tarjonnan puutteen ratkaisemisesta annosten jakamiseen ja ihmisten suostutteluun hankkimaan niitä. (Timsit, 10.2.)

Muissa globaaleissa covid-uutisissa –

Politico: Yhdysvaltain välittämä J&J-rokotesopimus Thaimaan pakolaisille viivästyy

Bidenin hallinnon ja COVAXin Thaimaassa maassa asuville pakolaisille lupaama Covid-rokote ei ole vielä toimitettu, kolmen tilanteesta suoraan tietävän henkilön mukaan. Marraskuussa ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Yhdysvaltain hallitus oli auttanut välittämään miljoonia Johnson & Johnson -annoksia Thaimaahan. Rokotukset jaettaisiin COVAXin humanitaarisen puskurin kautta, joka helpottaa erityisesti sellaisten ihmisten rokottamista, jotka joutuvat konfliktin vuoksi humanitaarisiin hätätilanteisiin tai jotka asuvat alueilla, joihin hallitus ei pääse käsiksi. (Pankki, 10.2.)

Reuters: australialaisten käskettiin hankkia COVID-boosterit täysin rokotetuiksi

Australian asukkaiden on saatava tehosterokotus, jotta heidän katsotaan olevan täysin rokotettuja COVID-19-virusta vastaan, vaikka viranomaiset sanoivat, että ulkomaalaiset matkustajat tarvitsevat edelleen vain kaksi rokotusta päästäkseen maahan. Australian kansallinen hallitus hyväksyi myöhään torstaina maan rokotusneuvontaryhmän tarkistetut ohjeet luokitella “ajantasaiset” rokotteet sisältäviksi tehosterokotteita. (2/10)

Reuters: Macron kieltäytyi venäläisestä COVID-testistä Putinin matkassa DNA-varkauspelkojen takia – Lähteet

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kieltäytyi Kremlin pyynnöstä Venäjän COVID-19-testin tekemisestä saapuessaan tapaamaan presidentti Vladimir Putinia tällä viikolla estääkseen Venäjää saamasta Macronin DNA:ta haltuunsa, kaksi Macronin lähipiirin lähdettä kertoi Reutersille. Tämän seurauksena vieraileva Ranskan valtionpäämies pidettiin erillään Venäjän johtajasta Moskovassa käytyjen pitkien Ukrainan kriisin neuvottelujen aikana. (vaaleanpunainen, 11.2.)

NPR: Prinssi Charles on testannut COVID-positiivisen toisen kerran

Prinssi Charlesin COVID-19-testi oli positiivinen torstaiaamuna, Clarence House ilmoitti Twitterissä. Hän sanoi, että 73-vuotias eristyy, mutta ei tarkentanut tilaansa. “HRH on syvästi pettynyt, koska hän ei voi osallistua tämän päivän tapahtumiin Winchesterissä, ja aikoo siirtää vierailunsa mahdollisimman pian”, palatsi lisäsi. BBC:n mukaan prinssi Charlesin oli määrä paljastaa Hampshiren kaupungissa 1200-luvulla eläneen Winchesterin juutalaisen liikenaisen Licorician patsas. Rahanlainaaja ja yksinhuoltaja auttoi rahoittamaan Westminster Abbeyn rakentamista ja rahoittamaan kolme Englannin kuningasta, ja hänet murhattiin vuonna 1277. (Treisman, 10.2.)

NPR: Hongkongin hamsterit tarjoavat varoittavan COVID-tarinan

Hamsterit voivat tartuttaa ihmisiä koronaviruksella, joka sitten leviää ihmisväestön keskuudessa – näin väitetään uudessa tutkimuksessa tammikuun puolivälin tapahtumista, kun Hongkong ilmoitti, että ainakin kolme COVID-19-tapausta liittyy hamstereita lemmikkikaupassa. Löytö dokumentoitiin tammikuussa ladatussa The Lancetin esipainetussa tutkimuksessa. 28, mutta ei vielä vertaisarvioitu tai julkaistu. Tutkimus täydentää aiempia tutkimuksia, jotka osoittavat COVID-19-taudin aiheuttavan koronaviruksen SARS-CoV-2:n tarttuvan minkeistä ihmisiin Tanskan maatiloilla. (Schreiber, 10.2.)

Tämä on osa KHN Morning Briefingiä, joka on yhteenveto suurten uutisorganisaatioiden terveyspolitiikan kattavuudesta. Tilaa sähköpostitilaus.

Leave a Comment