Fariseusten surut, ihmiskunnan surut

Pohdintaa 13. helmikuuta 2022 – tavallisen ajan kuudennen sunnuntain lukemista

Tämän päivän evankeliumi antaa meille Luukkaan version autuaaksi, joka on analogi Matteuksen evankeliumin tunnetuimmasta vastaavasta tai rinnakkaiskohdasta. Jos haluatte, Luukkaan käsite eroaa Matteuksen käsitteestä sekä siksi, että siunaukset ovat lyhennetympiä ja koska niihin liittyy kirouksia, “voi” niitä kohtaan, jotka – tämän päivän evankeliumiin liitetyn Jeremian lukeman sanoin – “Luota ihmisiin ja etsi heidän voimansa lihasta.” Jeesuksen ”huolet” ja kiroukset nähdään yleensä kovina opetuksina – opetuksina, jotka on suunnattu inhimillistä syntiä vastaan, kyllä, mutta usein myös ihmisiä vastaan, joskus hyvin henkilökohtaisesti. “Kyyrien sikiöt”; “ryöstöluolat”. Samoin mekin kehittyneessä maailmassa saatamme tuntea olevansa erotettu, kohdistettu, jopa loukattu tai uhattu aiheettomasti Jeesuksen tämän päivän evankeliumin sanoista:

Mutta voi teitä, jotka olette rikkaita,
sillä olet saanut lohtuksesi.
Voi teitä, jotka olette nyt täynnä,
sillä sinulle tulee nälkä.
Voi teitä, jotka nyt nauratte,
sillä sinä tulet murheelliseksi ja itkemään.
Voi sinua, kun kaikki puhuvat sinusta hyvää,
sillä heidän esi-isänsä kohtelivat vääriä profeettoja tällä tavalla.

(Luukas 6:24-36)

Mutta kuinka lohduttavia näiden sanojen onkaan täytynyt olla Jeesuksen ja Luukkaan alkuperäiselle yleisölle! “Mahtaiden heittäminen alas heidän valtaistuimeltaan”, kuten Maria sanoo Magnificatissa (toinen Luukkaan evankeliumin ainutlaatuinen kohta), ei ainoastaan ​​rankaise mahtavia, vaan myös poistaa heidät asemasta, jolla on yleensä ansaitsematon, usein väärin käytetty valta heikkoihin nähden. Raamatussa Jumala rankaisee – tuomareita – sekä yksilöitä että kansakuntia, ei ainoastaan ​​rankaisemaan tai kostoakseen itsensä vuoksi, vaan myös syrjäyttääkseen voimakkaat ihmiset tai voimakkaat maat asemista, joissa he voivat käydä toisten yli. Jeremian aikaista turmeltunutta, pian valloitettavaa Juudan valtakuntaa tuomittiin, ei vain siksi, että se ei kyennyt jatkamaan oikeaa palvontaa, vaan myös siksi, että se oli poiketen Jumalan laista köyhille kurjaksi asuinpaikaksi.

Miksi sitten Luukkaan sanat ”paheet” on muotoiltu tavalla, joka vaikuttaa puhtaasti kostotoimilta? Ne, jotka itkevät, eivät pysty nauramaan paremmin koska ne, jotka surevat, ovat alkaneet itkeä, elleivät ne johdu sellaisesta sadismista, jota on vaikea kuvitella, että Jumala itse rohkaisee. Edes Magnificatissa rikkaiden tyhjennys ei ole automaattisesti ja aina välttämätöntä, jotta nälkäiset täyttyisivät hyvillä tavaroilla. Tämän kaltaiset käänteet ja negatiiviset rinnastukset ovat kuitenkin yleisiä muinaisessa retoriikassa, olipa se sitten hepreaa, kreikkaa tai latinaa. Jopa nykyaikaisessa kirjoittamisessa nähdään samankaltaisia ​​rinnakkaisuuksia luodakseen ironiaa tai epäsuotuisia vertailuja. (Taylor Swiftin kappaleen “You Belong with Me” kertosäe on pienipanoksinen esimerkki, joka tulee mieleen tällä hetkellä; “hän on hurraa kapteeni ja minä olen valkaisuilla…”) Se ei ole niin järjestyksessä. jotta yksi henkilö voidaan korottaa, toisen on ehdottomasti perustuttava; se, että kellari maalaa rohkean, aloituskuvan evankeliumin sanoman vaatimasta mullistuksesta inhimillisissä asioissa.

Jeesuksen kritiikki palvontatapoihin ja hänen aikansa ”oikeudenmukaisen maailman” ajatteluun – ajatus, joka on tuttu jo nyt, että maailma on pohjimmiltaan oikeudenmukainen ja sen, mitä saamme, täytyy olla mitä ansaitsemme, on ikuinen merkitys. Silti yksi kaunasta, johon se voi johtaa, kauna, joka on mielestäni paljon vaarallisempaa kuin rikkaiden tai menestyneiden kauna sinänsä, on juutalaisten uskonnonharjoittamisen kauna. Tämä ei ole suuri ongelma tässä Luukkaan surujen sarjassa, joka voi koskea ihmisiä melkein missä tahansa yhteiskunnassa, jossa on minkäänlaista epätasa-arvoa, mutta se on yleinen kritiikki “fariseusten suruja” kohtaan. jotka esiintyvät sekä Luukkaan että Matteuksen evankeliumissa. Vain matteankielinen versio näistä “pahoista” luetaan sunnuntain messussa vuonna A; Lucanin kohtaus siirretään arkipäiviin tavallisen ajan 28. viikolla. Ne ovat siis tärkeitä meille tänä viikonloppuna puhtaasti vertailun ja kontrastin vuoksi.

Fariseusten surussa Jeesus todellakin arvostelee ankarasti useita perinteisen juutalaisen uskonnollisen käytännön osia hyvin täsmällisin termein. Tässä on tärkeä pitää mielessä yleinen havainto, että Jeesus todennäköisimmin aloitti palvelutyössään alun perin nuorentamaan juutalaisuutta, samanlaista kuin aiempien profeettojen herättämiä. Itse asiassa se perustavanlaatuinen seikka, että ulkoisten palvonnan muotojen on heijastettava sisäistä myötätuntoa ja anteliaisuutta, on se, jonka näemme myös Jeesuksen lähes nykyaikaisessa Hillelissä vanhemmassa, joka on tärkeä filosofinen ja eettinen lähde rabbiinisessa juutalaisessa tähän päivään asti.

Useimmat nykyajan katolilaiset ovat luultavasti tietoisia vaaroista, jotka liittyvät fariseusten surujen laajentamiseen “rituaalisen” palvonnan yleiseen tuomitsemiseen, vähemmän antisemitismin erityisestä huolesta ja enemmän siitä tosiasiasta, että katolilaisuus itse on usein hyökkäyksiä vastaan. protestanteista hyvin samanlaisin perustein. Oikean, vivahteikkaan teologian löytäminen Luukkaan autuaita seuranneista suruista on kuitenkin edelleen välttämätöntä, koska nämä surut ovat jokaisen ongelma tai ainakin jokaisen yhteiskunnan ongelma. On tärkeää ymmärtää nämä surut osana kutsua pyhyyteen, joka täydentää siunauksia, eikä jonkinlaisena loukkauksena tai hyökkäyksenä, jota vastaan ​​meidän on puolustettava itseämme. Meidän tulee olla avoimia Jeesuksen kutsulle pyhyyteen riippumatta siitä, kuinka lujasti se meihin osuisi.

Kuva: Ilja Repinin “Jeremiah”. Wikimedia Commonsista.

Piditkö tästä postauksesta? Käytä hetki tukeaksesi Patreonissa, missä Peter on!


Nathan Turowsky kävi peruskoulun Vermontissa, lukion New Jerseyssä ja yliopiston Massachusettsissa, jossa hän nyt asuu. Elinikäinen kiintymys uskonnollisiin rituaaleihin johti hänet ensin episkopaaliseen kirkkoon ja sitten katoliseen kirkkoon. Bostonin yliopiston teologian koulun alumni ja yksi suhteellisen harvoista katolisista alumneista tässä ensisijaisesti wesleyläisessä instituutissa, hän on naimaton ja työskentelee sosiaalipalveluissa.


Fariseusten surut, ihmiskunnan surut

Leave a Comment