Kanada ja Yhdysvallat hallitsevat edelleen naisten jääkiekkoa

PEKING – Sveitsiläisellä maalivahtilla Andrea Braendlilla ei ollut harhaluuloja olympiakultamitalista.

“Jos pelaamme kultamitalista”, hän sanoi ennen Pekingin kisoja, “se tulee olemaan ihme jäällä.”

Hänen arvionsa oli yhtä selkeä kuin mikä tahansa naisten jääkiekkoturnauksesta. Kaikesta naisten jääkiekon tasa-arvosta puhumisesta ja toivosta huolimatta turnaus päättyy yhtä lukuun ottamatta kuin kaikki olympialaisissa: Kanada ja Yhdysvallat joutuvat kultaan ja kaksi muuta – tällä kertaa Suomi ja Sveitsi – pronssia etsimässä.

Amerikkalaisten ja kanadalaisten keskimääräisillä voittomarginaalilla mitattuna, kun he pelasivat millä tahansa joukkueella toistensa lisäksi, turnaus on kisojen vinollisin sitten vuoden 2010, jolloin keskusteltiin avoimesti naisten jääkiekon säilyttämisestä olympialajina.

Tämä keskustelu rajoittuu nyt enemmän sosiaaliseen mediaan ja sanomalehtien kolumniin, ja Kansainvälinen jääkiekkoliitto puhuu jopa naisten turnauksen laajentamisesta, joka tänä vuonna kasvoi 10 joukkueeseen vastaamaan 12 maan miesten kilpailua.

Se voisi viime kädessä osoittautua kilpailukykyiseksi parannuskeinoksi ja antaa useammalle maalle uusia kannustimia naisten jääkiekko-ohjelmien tukemiseen. Sillä välin kuitenkin toinen olympiasykli tuottaa tulosta, joka voi tuntua yhtä ennalta määrätyltä kuin missä tahansa kansainvälisessä urheilussa.

On totta, että amerikkalaiset ja kanadalaiset eivät voittaneet jokaista peliä kahdella numerolla, ja että Tšekin tasavallasta kotoisin oleva innokas joukkue, joka teki debyyttinsä naisten olympiaturnauksessa, sai Yhdysvallat kääntymään viime viikolla tuhoon. Mutta maanantain välieräottelut kohtasivat Kanadan ja Yhdysvallat joukkueita vastaan, jotka ne olivat jo taitavasti estäneet.

Maanantai toi lisää samaa. Kanada voitti Sveitsin 10-3 ja Yhdysvallat voitti Suomen 4-1.

Pronssimitalista ratkaistaan ​​keskiviikkona Pekingissä, kun taas monivuotinen amerikkalaisten ja kanadalaisten välinen kultaottelu pelataan torstaina (keskiviikko-iltana Kanadassa ja Yhdysvalloissa).

Pohjois-Amerikan pelaajat väittävät, että naisten jääkiekko on nopeasti lähestymässä jatkuvasti kiehtovampaa kilpailua lisääntyneiden menojen ja kiinnostuksen vuoksi ympäri maailmaa. Heidän pelinsä, kuten monet muutkin naisten urheilulajit, on kiinnijäämistilassa; miesten jääkiekko teki olympiadebyyttinsä 78 vuotta ennen naisten jääkiekkoa.

“Kulu on ehdottomasti pienenemässä, mikä on mahtavaa 30 000 jalan näkökulmasta”, sanoi Hilary Knight, amerikkalainen neljännessä olympialaisissaan. “Kilpailijan näkökulmasta haluat aina voittaa, mutta on hienoa nähdä muiden maiden panostavan enemmän naisten jääkiekkoon ja jakavan myös resursseja, koska sitä eri joukkueet todella tarvitsevat kilpaillakseen.”

Kuten amerikkalainen kapteeni Kendall Coyne Schofield sanoi: ”Jos heillä ei ole työkaluja menestyäkseen, annat heille tuomion, joka ei salli heidän menestyä. Näin on usein naisten urheilussa: mene ulos ja ole yhtä hyvä kuin miehet puolet resursseista.

Molemmat naiset ovat pyrkineet parantamaan palkkaa ja kirkastamaan urheilun valokeilassa. Taistelu julkisesta huomiosta on kuitenkin armotonta, ja pelaajien kehityksessä on edelleen juurtunutta epätasa-arvoa, jopa Yhdysvaltojen kaltaisessa naisten jääkiekkovallassa. Esimerkiksi viime vuoden raportissa tutkijat sanoivat, että NCAA oli käyttänyt yli 9 800 dollaria per opiskelija, joka osallistui sen kansalliseen miesten jääkiekkoturnaukseen vuonna 2019 – ja 3 421 dollaria pelaajaa kohti naisten kilpailussa.

Vastatuulesta huolimatta amerikkalaisten ja kanadalaisten edessä on ollut merkkejä mahdollisista sudenkuoppista, mikä on todisteita siitä, että Pohjois-Amerikan joukkueet ovat tarttuneet innoittamaan yleisöä – ja itseään – siitä, että heidän vastustajansa lähestyvät.

Eurooppalaiset odotukset ovat joka tapauksessa pysyneet maltillisina.

“Se on muuttunut paljon paremmaksi siellä, missä muut maat antavat Yhdysvalloille ja Kanadalle kovan pelin, mutta en usko, että voimme sanoa, etteivätkö he olisi suosikkeja”, sanoi Zuzana Tomcikova, slovakialainen maalivahti vuonna 2010, jonka kanadalaiset pelasivat. voitti 18-0. “Eurooppa on tulossa. Se on tulossa perille, ja jos katsot sitä yhteen suuntaan, hitaasti, koska kestää vuosia, ennen kuin muut maat pystyvät kilpailemaan Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa.

Tomcikova, joka ennusti tšekkiläisen joukkueen potentiaalia aiheuttaa Pohjois-Amerikan närästystä Pekingissä, näkee kaksi kehittyvää, ellei kaikkea muuta kuin nopeaa strategiaa pelin kasvattamiseksi.

Yksi on se yksinkertainen tosiasia, että naisten jääkiekko, joka on täynnä eliittipelaajia, jotka muistavat ollessaan ainoat tytöt kotikaupunkinsa kaukaloissa, on näkyvämpää kuin koskaan ennen, kun televisioesityksen laajeneminen rohkaisee seuraavien sukupolvien pelaajia aloittamaan harjoittelun aikaisemmin. Toinen on saatavilla oleva koulutus, joka on kehittyneempää, tiheämpää ja helpompi saada korkealaatuista valmennusta ja kilpailua.

Maanantai kuitenkin osoitti, kuinka pitkälle pelissä on mentävä. Vain kolmessa minuutissa Kanada teki viisi maalia. Sveitsi oli saanut vain kaksi laukausta.

Braendli ja Sveitsi pelaavat siis pronssista.

“Mitalista pelatessa ei ole väliä millainen mitali se on”, hän sanoi. “Se on valtava sopimus.”

Melkein kaikki tiesivät, että se oli myös parasta, mitä Pohjois-Amerikan ulkopuolella kukaan olisi voinut tavoitella tällä hetkellä.

Leave a Comment