Ranskan laki hijabien kieltämisestä urheilutapahtumissa siirtyy kansalliskokoukseen

PARIISI, 16. helmikuuta (Reuters) – Lakiesitys, joka kieltäisi hijabin käytön urheilukilpailuissa, siirtyy Ranskan kansalliskokoukseen sen jälkeen, kun senaatti ei keskiviikkona äänestänyt lainsäädännöstä.

Laajempi lakiesitys on omistettu “urheilun demokratisoimiseksi”, mukaan lukien kuinka suuria urheiluliittoja hallitaan. Mutta se sisältää lausekkeen, joka on aiemmin liitetty konservatiivien hallitseman ylähuoneen tarkistuksena ja jonka mukaan “näkyvien uskonnollisten symbolien käyttö on kielletty” urheiluliittojen järjestämissä tapahtumissa ja kilpailuissa.

Toimenpidettä vastustavat kuitenkin presidentti Emmanuel Macronin keskustalainen hallitus ja sen liittolaiset, jotka hallitsevat enemmistöä lopullisen äänestyksen saavassa kansalliskokouksessa.

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

Julkisella paikalla käytettävä uskonnon ja uskonnollisten symbolien paikka on pitkään ollut kiistanalainen aihe Ranskassa, joka on vankkumattoman maallinen maa ja jossa asuu Euroopan suurin muslimivähemmistö.

Identiteetti ja islamin paikka ranskalaisessa yhteiskunnassa ovat kuumia kysymyksiä ennen huhtikuun presidentinvaaleja, ja kaksi äärioikeistolaista ehdokasta, joiden nationalistiset ohjelmat kyseenalaistavat islamin yhteensopivuuden tasavallan arvojen kanssa, keräävät lähes 35 prosenttia äänestäjien kannatuksesta.

Muualla erimielisyydet hijabista – musliminaisten perinteisestä hiusten ja kaulan peittämisestä – ovat lietsoneet mielenosoituksia Intian Karnatakan osavaltiossa sen jälkeen, kun viranomaiset kielsivät vaatteen käytön koulujen luokkahuoneissa. Lue lisää

Macronin hallitus oli nopeasti tuominnut muutoksen. Ottaen huomioon hänen puolueensa ja sen liittolaisten enemmistön alahuoneessa, muutos todennäköisesti poistetaan laajemmasta lakiehdotuksesta.

“Vihollisemme on radikaali islamismi, ei islam”, kansalaisuusministeri Marlene Schiappa sanoi tiistaina.

Ranska isännöi kesäolympialaisia ​​vuonna 2024, ja lain arvostelijat ovat kyseenalaistaneet, kuinka se vaikuttaisi kisojen pöytäkirjaan, jonka osanottajat ovat konservatiivisesti muslimimaita, jos se hyväksyttäisiin.

Oikeistosenaattori Stéphane Piednoir sanoi, että olympiaperuskirja määräsi poliittisen ja uskonnollisen puolueettomuuden.

“Emme voi tehdä kompromisseja sekularismista, emmekä Ranska voi heikentää olympialiikettä”, Piednoir sanoi ylähuoneelle.

Hän sanoi, että lakiehdotuksen tarkoituksena oli antaa “kaikki naiset osallistua urheilukilpailuihin ilman erottelua, ilman merkkejä syrjinnästä, ilman mitään symbolia, joka on liitetty verhoon, jonka tiedämme olevan poliittinen työkalu”.

Olympialaisten peruskirjassa todetaan, että “mitään mielenosoituksia tai poliittista, uskonnollista tai rotuista propagandaa ei sallita millään olympialaisilla, -paikoilla tai muilla alueilla”.

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

Raportti Elizabeth Pineau; kirjoittanut Richard Lough, toimittanut Tassilo Hummel

Standardimme: Thomson Reutersin luottamusperiaatteet.

.

Leave a Comment