Taita mahdoton normaalielämän todellisuuteen

Edistyminen on ihmiskunnan liikkeellepaneva voima, mutta mitä sana “edistyminen” todella tarkoittaa ja mikä rooli meillä on?

Avaruuslennoista lääketieteeseen ja uusiutuvaan energiaan näemme jatkuvasti edistysaskeleita, jotka voivat tuoda valtavia etuja maailmalle. Edistyminen on ihmiskunnan liikkeellepaneva voima, mutta mitä sana “edistyminen” todella tarkoittaa ja mikä rooli meillä on?

Voisimme kysyä tieteen, tekniikan ja taiteen parissa työskenteleviltä suurmieliltä eri puolilla maailmaa, ja heillä kaikilla olisi omat tapansa selittää se. Heidän kokemuksensa ja pyrkimyksensä muovasivat heidän selityksiään – haluan tarjota omiani.

Toisesta näkökulmasta

Minulla on ollut onni kiertää maailmaa noin 2 600 kertaa – yksi astronautin ja kansainvälisen avaruusaseman (ISS) komentajan eduista. Ensimmäisellä kerralla se oli yksinkertaisesti ylivoimaista. Jonkin ajan kuluttua aloin nähdä maailmaa eri tavalla. Aloin nähdä sen yhtenä yhteisenä paikkana. Koko maailman näkeminen 90 minuutissa ISS:ltä ja sen näkeminen uudelleen ja uudelleen tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman planeetallemme ja ihmiskunnan itsensä yhteiseen kokemukseen.

Elämme ainutlaatuisia aikoja. Ihmiskunnalla ei ole koskaan aikaisemmin ollut sellaista tietoinen tietoisuus ei vain itsestään, vaan laajemmasta kuvasta. Meillä on nyt tietoa kulttuureista ympäri maailmaa, biologiastamme, ympäristöstämme, planeetastamme… maailmankaikkeudesta. Suurin osa tästä tietoisuudesta johtuu lajina tekemästämme teknisestä kehityksestä. Samaan aikaan, luonto Ihmisten, yksilöinä, ei ole muuttunut paljon tuhansien vuosien aikana. Esivanhempamme heräsivät luultavasti aamulla ajatuksiin, jotka olivat hyvin samanlaisia ​​kuin meillä. Heillä oli luultavasti samanlaiset tavoitteet – tee jotain merkityksellistä, pidä huolta perheestäsi ja vaikuta yhteisöösi, pysy tietoisena ympäristöstäsi pysyäksesi turvassa ja hio taitojasi. Tietenkin heillä oli luultavasti muita tavoitteita, jotka eivät olleet niin rauhanomaisia ​​tai rakentavia.

Mitä lähemmäs tulet, sitä vähemmän näet

Yhä nopeamman teknologian kehityksen ja suhteellisen vakaan ihmisluonnon yhdistelmä on mielestäni saattanut aiheuttaa hämmennystä meille kaikille. Sallikaa minun osoittaa kahdella esimerkillä. Ensinnäkin vuonna 2020 uutisissa nousi melko yllättävä tosiasia – yhä useammat kasvattavat valtimoa, jota meillä ei ennen ollut. Tiedämme tämän, koska tiedemiehet voivat seurata ihmisen kehitystä reaaliajassa. Tämä ei ole pieni geneettinen ero, vaan (oletettavasti) lajinlaajuinen muutos sydän- ja verisuonijärjestelmässämme. Tämä on meille yllättävää, koska meillä on tapana katsoa maailmaa elämämme kontekstissa. Pelkästään sen tunnustaminen, että on olemassa asioita, jotka tapahtuvat vaikutusalueen ulkopuolella ja pidemmällä aikavälillä kuin mielemme on rakennettu ottamaan vastaan, on melko vaikeaa. Näiden tietojen perusteella on lähes mahdotonta toimia.

Toiseksi, on tämä käsitys yksinäisestä nerosta, jota joissain kulttuureissa meillä on tapana ylistää. Henkilö, jonka väitetään auttaneen ihmiskuntaa edistymään omillaan. Loistava tiedemies tai menestyvä liikemies ovat ilmeisimpiä esimerkkejä. Kulttuuripyörteessä, jota näillä ihmisillä on taipumus luoda, unohdamme usein, että aina on olemassa laajempi konteksti – kaikki tieto, jonka varaan he rakentavat. Unohdamme, että kukaan ei todellakaan edistynyt merkittävästi tietämättä muiden työstä ennen heitä. Kukaan ei synnyttänyt itseään, ei imettänyt itseään tai vaihtanut vaippaansa. Kukaan ei yksin rakentanut infrastruktuuria ympärilleen, sähköverkkoja, teitä, taloja tai tekniikkaa. Kuka “loi” tulen tai keksi vaatteet? Tästä kapeasta, individualistisesta näkökulmasta eroaminen on erittäin vaikeaa.

Kaksiteräinen miekka

Teknologinen kehitysmme on kaksiteräinen miekka – tarjoaa sekä uhkia että mahdollisuuksia. On meidän päätettävissämme, mihin suuntaan otamme. Jokin aika sitten arkeologit löysivät maasta kiviä kuivalta rinteeltä Afrikassa. Yksi varhaisimmista esivanhemmistamme oli kyykistynyt, osunut kiveen ja tehnyt terävän reunan. Tätä reunaa olisi voitu käyttää lihan leikkaamiseen tai jonkinlaisen hedelmän murtamiseen – parantaen käyttäjän elämänlaatua. Tietysti se saattoi olla myös ase. Jopa ensimmäisellä muotoillulla kivellä tekniikalla on hyviä ja huonoja puolia. Teknologia on luonteeltaan suuri mahdollisuus parantaa ihmisten elämänlaatua, mutta sitä voidaan käyttää myös tuhoaviin tarkoituksiin. Aivan kuten varhaiset esi-isämme, meidän on aina oltava tietoisia siitä, kuinka käytämme teknologiaamme. Kuinka annamme heidän muokata meidän kaikkien tulevaisuuden yleistä kollektiivista terveyttä? Tekniikka antaa meille tämän valinnan.

seisoo jättiläisten harteilla

Miten löydämme tien positiiviseen tulevaisuuteen? Mielestäni loistava alku olisi tunnustaa, että olemme onnellisia vastaanottajia lukemattomien ennen meitä menneiden ihmisten panoksesta. Olemme vain seuraava ryhmä ihmisiä, joilla on onnea tuon saavutuksen perinnöstä. Toivottavasti pystymme nostamaan rimaa hieman korkeammalle, siirtämään tekniikkaa hieman pidemmälle ja antamaan seuraaville sukupolville hieman paremmat mahdollisuudet kuin meillä. Loppujen lopuksi avaruuslentojen historia ei ole vain Davinci, Wrightin veljekset, Tsiolkovsky tai Goddard. Se on siivet, potkurit, polttomoottori, raketit ja yhteinen tavoite vapautua painovoiman rajoituksista.

Sellaisen yhteiskunnan rakentaminen, jossa voimme menestyä yksilöinä, on ratkaisevan tärkeää, koska se mahdollistaa seuraavan sukupolven kasvattamisen, mutta samalla meidän on luotava yhteistyöympäristö ja yhteinen kunnianhimo saavuttaa meitä suurempia tavoitteita. Kuinka voimme auttaa muuttamaan teknologiaa tai tapaa, jolla suhtaudumme siihen, tai tapaa, jolla koulutamme lapsiamme, jotta se antaisi meille suuremman mahdollisuuden tulevaisuudessa, ei vain selviytymiseen, vaan valoisampaan tulevaisuuteen, jossa ihmiset voivat ymmärtää heidän todellisen potentiaalinsa?

Kuinka voimme edistää omalla pienellä tavallamme käyttämällä yksilöllisiä kykyjämme vaikuttaaksemme muihin myönteisesti? Jos voimme tehdä siitä mantramme, voimme ehkä muuttaa omia erityistavoitteitamme jossain määrin ja ryhtyä työskentelemään mahdottomien asioiden toteuttamiseksi. Se on ensimmäinen askel, jonka jälkeen voimme alkaa taittaa mahdotonta normaalielämän todellisuuteen ja tehdä siitä hyödyllistä kaikille tällä planeetalla oleville (tai sen ulkopuolella). Tätä uskon todellisen inhimillisen kehityksen tarkoittavan.

Tekijä:

Chris Hadfieldastronautti, insinööri, lentäjä ja neljän kansainvälisen bestsellerin kirjoittaja

Leave a Comment