VA ehdottaa vammaisuusluokituksen muuttamista mielenterveyden ja muiden sairauksien osalta

Veteraaniasioiden ministeriön päämaja Washington DC:ssä näkyy tässä päivämäärättömässä tiedostokuvassa. (Joe Gromelski / Tähdet ja raidat)

WASHINGTON – Veteraaniasiain ministeriö harkitsee muutoksia vammaisuusluokitusjärjestelmäänsä joidenkin ehtojen osalta saattaakseen sen nykyaikaisen lääketieteen mukaiseksi, virasto ilmoitti.

Ehdotetut muutokset lähetettiin liittovaltion rekisteriin tiistaina. Ne keskittyvät hengityssairauksien, mielenterveyden ja korvan, nenän ja kurkun sairauksien arvioihin. Joissakin tapauksissa, kuten mielenterveyden, astman ja kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden tapauksessa, muutokset vähentäisivät vaatimuksia, jotka veteraanien on täytettävä saadakseen 100 %:n työkyvyttömyysluokituksen.

Muutokset ovat osa suurempaa, vuonna 2017 aloitettua työtä koko työkyvyttömyysluokitusjärjestelmän ajantasaistamiseksi, laitos sanoi. VA:n sihteeri Denis McDonough sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että järjestelmä kehitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1945 ja “se on tuskin muuttunut sen jälkeen”.

“Olemme parhaillaan nykyaikaistamassa aikataulua ottaaksemme huomioon tämän päivän sairauksien ja hoitojen ymmärtämisen varmistaaksemme, että veteraanit saavat arvosanat ja siten myös hoidon ja edut ansaitsevat”, hän sanoi.

Jos muutokset hyväksytään, ne eivät johda jo korvauksia saavien veteraanien työkyvyttömyysluokituksen alentamiseen. Nämä veteraanit voivat kuitenkin hakea korotusta, jos he uskovat, että muutokset tarkoittavat, että he voivat saada korkeammat arvosanat, virasto sanoi.

Mielenterveyden osalta VA ehdottaa vähimmäisvammaisuuden nostamista, jonka veteraani voisi saada mielenterveyshäiriöstä, 0 prosentista 10 prosenttiin. Lisäksi ehdotus poistaisi säännön, jonka mukaan veteraani ei voi saada 100-prosenttista luokitusta mielenterveysongelmasta, jos hän on työkykyinen.

“Työn pitäminen ei estä veteraaneja saamasta 100-prosenttista fyysistä terveyttä koskevaa luokitusta, joten sen ei pitäisi estää heitä arvioimasta 100-prosenttisesti mielenterveyden tilaa”, McDonough sanoi. “Ehdotettu sääntö korjaa virheen ja varmistaa, että veteraanien ei tarvitse valita työn ja ansaitsemiensa etujen välillä.”

Laitos ehdottaa myös laajempaa muutosta mielenterveystilojen arviointiinsa perustaen luokituspäätökset “vahvampaan ja kokonaisvaltaisempaan lähestymistapaan”, laitos sanoi. Virasto arvioi, kuinka tila vaikuttaa veteraanin kognitioon, ihmissuhteisiin, kykyyn suorittaa tehtäviä, elämäntoimintoihin ja itsehoitoon.

Mielenterveysvaatimusten lieventämisen lisäksi VA ehdottaa, että veteraanien on helpompi saada 100 % astmasta. VA perustaa tämän luokituksen keuhkojen toimintatestin tuloksiin, jotka osoittavat, kuinka hyvin veteraanin keuhkot toimivat.

Veteraanit, joilla on muita sairauksia, saisivat ehdotuksen mukaan alemman vammaisuuden. Jotkut uniapneasta kärsivät veteraanit eivät saisi mitään korvausta ehdotettujen sääntöjen mukaan. Jos veteraanilla on uniapnea, mutta hänet hoidetaan kokonaan CPAP-laitteella, hän saisi arvosanan 0%. CPAP-koneita pidetään nenän ja suun päällä nukkuessaan ja ne tuottavat jatkuvaa paineilmavirtaa.

Myös muutosten myötä harvemmille veteraaneille annetaan luokitus tinnitusta, joka on korvien soimista tai surinaa. VA ehdottaa, että tinnitusta pidettäisiin vain oireena taustalla olevasta sairaudesta erillisen vamman sijaan.

Täydellinen luettelo muutoksista löytyy liittovaltion rekisteristä. Yleisöllä on 18. huhtikuuta asti aikaa kommentoida ehdotuksia. Keskiviikkoon mennessä – päivä niiden julkaisemisen jälkeen – muutokset olivat keränneet lähes 700 kommenttia.

“Tämä näyttää herättäneen kiinnostusta jopa yhdessä yössä, satoja kommentteja jokaisesta ehdotetuista järjestelmistä”, McDonough sanoi. “Kannustan ketään kommentoimaan, jos heillä on sellainen.”

Syyskuusta 2017 lähtien VA on päivittänyt luokitusjärjestelmäänsä yhdeksän muun sairausluokan osalta, mukaan lukien hammas-, gynekologiset, silmä-, sydän- ja ihosairaudet sekä tartuntataudit ja muut.

.

Leave a Comment