Bahía Blancassa alkoi megaoikeudenkäynti rikoksista ihmisyyttä vastaan

Syyskuun ja marraskuun 1976 välisenä aikana useat Buenos Airesin provinssin eteläosan kaupungit olivat samanlaisia ​​kohtauksia: koko yön ja kokonaisen päivän ajan paikalliset turvallisuusjoukot sallivat alueet, jotta armeijan jengit saattoivat käyttää metsästystä siellä. , He kidnappasivat aiemmin “merkityt” naapurit ja veivät heidät Bahía Blancaan, tuon alueen noiden vuosien laittoman sorron hermokeskukseen. Siten armeijan viestintäpataljoonassa 181 toimineessa salaisessa keskuksessa asuivat muun muassa työläisryhmät, ammattiyhdistystyöntekijät, militantit Tres Arroyosista, Médanosista, Coronel Dorregosta, Villarinosta, Pedro Lurosta, Algarrobosta, pormestari Buratovichista ja Huanguelénista. Henkilöstöä tuosta sotilasdivisioonasta, joka on osa armeijan V-joukkoa, sekä muita tiedustelu- ja terveyspalveluista; Sotilaita Neuquénista, poliiseja Buenos Airesista ja Río Negrosta sekä rangaistuslaitoksia alettiin tuomita eilen viimeisimmän siviili-sotilaallisen kirkollisen diktatuurin aikana tehdyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Tapa, jolla viimeinen diktatuuri sovelsi terroria Buenos Airesin maakunnan eteläosissa sijaitsevissa kaupungeissa ja kuinka tämä vaikutti naapureiden, kidnapattujen, Bahía Blancaan vietyjen ja siellä kidutettujen tai ei, jokapäiväiseen elämään. identiteetti, jonka nämä operaatiot jättivät jälkeensä, “kerrattomat, syrjäytyneet tarinat, jotka suuresti merkitsivät elämää siellä”, on yksi tämän megaoikeudenkäynnin “uusista akseleista”, sanoi Bahía Blancan apulaissyyttäjä Pablo Fermento.

tarinoita ei julkaistu

Tämä on kahdeksas suullinen ja julkinen keskustelu, joka kaupungissa käydään, ja vaikuttavin. Se tuo oikeuteen 38 syytettyä, ihmisoikeusloukkauksista syytettyä 334 ihmistä vastaan, jotka siepattiin, pidettiin vankeina ja kidutettiin salaisissa keskuksissa, kuten 181 Communications Battalionissa, My Combat Companyssa. Keller ja symbolinen La Escuelita mm. Tuolla keskitysleirillä tapahtuneet kaksi syntymää – María Graciela Izurietan ja Graciela Alicia Romero de Metzin lapset – ovat myös osa oikeudenkäyntiä.

Tapaukset kerättiin todistuksista, jotka muodostivat ensimmäisen oikeudenkäynnin rikoksista ihmisyyttä vastaan, joka tapahtui Bahía Blancassa vuonna 2010, “ihmiset, jotka olivat todistamassa muiden ihmisten kärsimiä rikoksia”, ja ihmisten “jotka tulivat” valituksista. aloittaa hyvitysmenettelyt, ihmiset, jotka oli siepattu pienessä koulussa ja jotka eivät olleet kertoneet siitä koskaan elämässään”, muisteli apulaissyyttäjä.

Alicia Partnoyn tapaus ei kuulu “uusiin tapauksiin”. Hänet kidnapattiin La Escuelitassa, hänet “valkattiin” Devoton vankilassa, ja siitä lähtien hän ei ole lopettanut tarinansa kertomista. Hänen kärsimänsä rikokset löytävät kuitenkin edelleen syyllisiä 45 vuotta niiden tapahtumisen jälkeen. Edellisen kerran hän julisti itsensä ihmisyyttä vastaan ​​käydyssä suullisessa keskustelussa Neuquénissa, joka huipentui vuoden 2021 lopussa lähes kaikkien syytettyjen tuomitsemiseen. Vaikka hän ei vielä tiedä, todistaako hän tässä, hän juhlii sitä: ”Jokainen oikeudenkäynti on välttämätön, koska jokaisen kanssa löydämme uutta tietoa ja puhuvat ihmisiä, joita ei ole tähän mennessä kuultu. On tarpeen vahvistaa jokaisen selviytyneen, jokaisen perheenjäsenen ääni, joka on kärsinyt kaikki nämä vuodet yrittäessään selvittää, mitä hänen omaisilleen oikein tapahtui, etsiessään oikeutta niille, jotka ovat vastuussa hänen rakkaansa kärsimyksestä”, hän kertoi tälle sanomalehdelle. Yhdysvaltoihin, jossa hän on asunut siitä lähtien, kun diktatuuri pakotti hänet maanpakoon.

Bahía Blancassa, Como Partnoyssa, on kotoisin maakunnan eteläosissa olevista kaupungeista, jotka turvallisuusjoukot “pyyhkivät pois”, mutta myös Patagonian asukkaita: ihmisiä, jotka siepattiin Río Gallegosissa, Trelew’ssä, Comodoro Rivadaviassa, Neuquén ja Río Negron kaupungit päätyivät vankilaan ja kidutukseen pataljoonassa tai La Escuelitassa. Oikeudenkäynnissä arvioitavista kaikista tapauksista 248 tarkistetaan ensimmäistä kertaa. 27 kuoli, joista yhdeksän on edelleen kateissa.

“Haaste on täydellinen”, sanoi Fermento, joka kuuluu syyttäjän Miguel Ángel Palazzanin ja ad hoc -syyttäjän José Alberto Nebbian tiimiin keskustelun puitteissa, jonka “mitat eivät ole verrattavissa mihinkään muuhun suoritettuun oikeudenkäyntiin. maakunnan sisäpuolella.

Todistajien ja prosessin ytimeen tulevien tapausten osalta syyttäjänviraston käsittelemä odotus liittyy “kysyvyyteen kertoa yksittäisiä tarinoita nesteyttämättä niitä kokonaisongelmaan, kykyyn selittää tukahduttavia prosesseja provinssin eteläosassa”, syyttäjä huomautti. Ja vielä enemmän, “anna näkyvyyttä monille seikoille, joita ei ole aiemmin otettu riittävästi huomioon, kuten seksuaalinen väkivalta”. Oikeudenkäynnissä tarkastellaan ensimmäistä kertaa paikallisessa syytteeseenpanoprosessissa rikoksia vastaan ​​ihmisyyttä vastaan ​​kahden naisen pahoinpitelyt heidän sieppauksensa yhteydessä salaisissa keskuksissa. “Heille, naisille yleensä, koko prosessille tämä on erittäin tärkeää, se on taistelua, joka maksaa paljon”, Fermento huomautti.

Syytetty ja biologinen rankaisemattomuus

Toinen puoli haasteessa, jonka tämä megakeskustelu ehdottaa Bahian lainkäyttöalueelle, liittyy vastaajiin. Kokeilu yhdistää noin kahdeksan vaatimusta oikeudenkäyntiin nousemiselle. Ensimmäinen oli vuonna 2015. Sen jälkeen noin 15 vastaajaa on ollut oikeuden ulkopuolella. 13 kuoli, kaksi muuta eivät voi kohdata keskustelua, ja yksi muu pyysi seuraamaan tätä polkua. Tämä kysymys on määriteltävä liittovaltion suullisen tuomioistuimen, jonka muodostavat tuomarit Ernesto Pedro Francisco Sebastián ja Sebastián Luis. Foglia ja Marcos Javier Aguerrido.

Tässä mielessä Fermento huomautti, “on välttämätöntä, että tämä oikeudenkäynti ei kestä yli vuotta. Ja sitä varten on välttämätöntä, että kaikki resurssit ovat kaikkien toimijoiden käytettävissä.” Syyttäjänviraston tavoitteena on järjestää kuulemiset mahdollisimman monilla todistajilla, keskeytyksettä ja mahdollisimman sujuvasti. Sillä välin ei ollut mahdollista lisätä enempää kuin yhtä päivää viikossa.

Syytetyistä 38:sta noin 13 joutuu oikeuden eteen ensimmäistä kertaa. Mukana on sotilaita V armeijajoukosta, tiedusteluosastosta 181, viestintäpataljoonasta 181 – niitä, joita ei ollut koskaan aiemmin tuomittu –, VI vuoristojalkaväkiprikaatista Neuquénista, Buenos Airesin provinssin poliisin jäsenestä. , kaksi Viedman liittovaltion poliisin virkailijaa ja Bahía Blancan vankeinhoitoyksikön nro 4 johtaja.

Armeijan syytettyjen joukossa ovat lääkäri Humberto Luis Fortunato Adalberti ja sairaanhoitaja Adalberto Osvaldo Bonini, molemmat entisiä armeijan V joukkojen terveysosaston jäseniä, joita syytetään vankeuden pidentämisen ja vankeuden pidentämisen mahdollistaneiden tehtävien suorittamisesta La escuelitassa. kiduttaa. uhreista. Tämä on myös tärkeää, koska he molemmat nauttivat ansioiden puutteesta pitkään ennen kuin pääsivät nykyiseen asemaan.

Leave a Comment