Ranskan tuomioistuinten toimivalta rikoksissa ihmisyyttä vastaan ​​(9. helmikuuta 2022)

Ranska on täysin mobilisoitunut taistelussa Syyriassa ja kaikkialla maailmassa tehtyihin kansainvälisiin rikoksiin syyllistyneiden rankaisemattomuutta vastaan.

Hallitus on esittänyt lakiesityksen valtuuttaakseen hyväksymään kansainvälisen oikeudellisen yhteistyösopimuksen Ranskan hallituksen ja Yhdistyneiden Kansakuntien järjestön, jota edustaa kansainvälinen, puolueeton ja riippumaton mekanismi (IIIM) Syyriaa varten, välillä. Kansalliskokous on juuri hyväksynyt sen, ja senaatin on nyt käsiteltävä se. Sopimus mahdollistaa muun muassa tietojen välittämisen ranskalaisista tuomioistuimista mekanismiin (MIII), mikä ei ole mahdollista nykyisen lainsäädännön mukaan. Se on siten sopusoinnussa sen prioriteetin kanssa, jonka Ranska pitää kansainvälisiin rikoksiin syyllistyneiden rankaisemattomuuden torjumiseksi.

Vuonna 2015 ulkoministeriö raportoi Pariisin osavaltion syyttäjälle rikosprosessilain 40 artiklan perusteella julmuuksista, joita Syyrian Bashar al-Assadin hallitus oli todennäköisesti syyllistynyt. Välitettyjen asiakirjojen ansiosta Pariisin syyttäjänvirasto pystyi aloittamaan alustavan tutkinnan “rikoksista ihmisyyttä vastaan” perustuen erityisesti syyrialaisen entisen sotilasvalokuvaajan “Césarin” sotilassairaaloissa vuosina 2011–2013 ottamiin valokuviin. Ranskassa on parhaillaan käynnissä yli 40 Syyriaa koskevaa tutkintaa ja oikeudellista tutkintaa.

Kassaatiotuomioistuin katsoi 24. marraskuuta 2021 antamassaan tuomiossa tarpeelliseksi, että Syyrian oikeudessa on määritelmä rikokselle, joka on verrattavissa Ranskan lainsäädännössä olevaan rikokseen (todiste “hyökkäyksestä siviiliväestöä vastaan ​​yhteisen suunnitelman toteuttamiseksi”). Ranskan tuomioistuinten ekstraterritoriaalisen toimivallan tunnustamiseksi kansainvälisten rikosten osalta. Tätä päätöstä kuitenkin todennäköisesti tarkastellaan uudelleen. Ministeriömme seuraa siksi tiiviisti tulevia oikeuden päätöksiä. Näistä päätöksistä riippuen ministeriömme ovat valmiita määrittelemään nopeasti muutokset, mukaan lukien lainsäädännölliset muutokset, jotka olisi tehtävä, jotta Ranska voisi jatkaa päättäväisesti täyttämään vankkumattoman sitoumuksensa kansainvälisten rikosten rankaisematta jättämistä vastaan.

Sen lisäksi, että Ranska tukee kansainvälistä, puolueetonta ja riippumatonta mekanismia ja noin 40 Ranskan tuomioistuimissa meneillään olevaa menettelyä syytteiden nostamiseksi vakavimmista Syyriassa tehdyistä rikoksista, Ranska toimii kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) puitteissa. tuomitsee Syyrian hallinnon kemiallisten aseiden käytön sen kansaa vastaan, ja se varmisti joidenkin Syyrian oikeuksien ja etuoikeuksien keskeyttämisen OPCW:ssä huhtikuussa 2021. Ranska käynnisti myös kansainvälisen kumppanuuden kemiallisten aseiden rankaisemattomuutta vastaan, ja se toimii tänään puheenjohtajana. yhdistää 40 valtiota ja Euroopan unionin.

.

Leave a Comment