“Vihaan tätä urheilua!”: Raivoa, kyyneleitä ja olympialaisten romahdusta naisten taitoluistelun finaalissa

PEKING – Kultamitalisti sanoi tuntevansa olonsa tyhjäksi. Hopeamitalisti lupasi, ettei koskaan enää luistele. Suosikki lähti kyyneliin sanomatta sanaakaan.

Yhden urheilunsa historian dramaattisimmista iloista Venäjän teini-ikäisten taitoluistelutähtien kolmikko astuu kukin epävarmaan tulevaisuuteen.

Hänen olympialaiset ja elämänsä käänsi dopingtapauksen päälaelleen, maailmanennätyksen haltija Kamila Valievaa uhkaa mahdollinen pelikielto ja valmentaja, jonka ensimmäinen vastaus hänen tuhoiseen luistimeensa torstaina oli kritiikki.

“Miksi annoit sen mennä? Miksi lopetit tappelun?” kamerat saivat Eteri Tutberidze – tunnetusti tiukka valmentaja, jota tutkitaan Valievan epäonnistuneen huumetestin vuoksi – kertomassa 15-vuotiaalle, kun hän putosi kahdesti ja putosi mitalikilpailusta.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach sanoi olevansa järkyttynyt nuoriin luistelijain, erityisesti Valievaan, kohdistuvasta kovasta paineesta ja kritisoi hänen valmentajiaan nimeämättä Tutberidzeä.

“Kun jälkeenpäin näin, kuinka hänen lähin seurue otti hänet vastaan ​​valtavan kylmyyden kanssa, oli kylmää nähdä tämä”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina. “Sen sijaan, että lohduttaisit häntä, sen sijaan että yrittäisitte auttaa häntä, voit tuntea tämän kylmän ilmapiirin, tämän etäisyyden.”

Jotkut luistelijat ovat pyrkineet nostamaan olympialaisten alaikärajaa 15 vuodesta 17 tai 18 vuoteen.

Kun Valieva sijoittui neljänneksi ja lähti kyyneliin, hän sai tukiviestin vuoden 2018 hopeamitalilta Evgenia Medvedevalta.

“Olen niin onnellinen, että tämä helvetti on ohi sinulle”, Medvedeva kirjoitti Instagramissa. ”Arvostan sinua todella ja rakastan sinua ja olen iloinen, että voit nyt rentoutua, kulta. Onnittelen sinua olympialaisten päättymisestä ja toivon, että voit elää rauhallisesti ja hengittää.

Valitettavasti Valieva ei voi vielä rentoutua. Epäonnistunut huumetesti, joka käänsi hänen elämänsä ylösalaisin, roikkuu edelleen hänen päänsä päällä.

Vaikka urheilun välimiesoikeus antoi hänelle luvan jatkaa luistelua Pekingissä välttääkseen “korjaamattoman vahingon”, tämä päätös on voimassa vain, kunnes hänen 25. joulukuuta tehdyn kielletyn aineen trimetatsidiinin testin täydellinen tutkimus on ratkaistu. Asia saattaa kestää kuukausia ja silti maksaa Valievalle ja hänen venäläisille joukkuetovereilleen viime viikon joukkuekilpailussa voittaman kultamitalin.

Toiseksi sijoittuva Alexandra Trusova oli myös epätoivoissaan, kun hänen historiaa tehneet viisi nelinkertaista hyppyä ei riittänyt voittamaan joukkuetoveriaan Anna Shcherbakovan kultamitaliin. “Vihaan tätä urheilua”, hän huusi kentän laidalla. “En mene enää jäälle.”

Trusova kertoi olevansa tyytyväinen luistimeen, mutta ei tulokseen, mikä oli näennäinen tökäys arvostelussa, joka antoi Shcherbakovalle tarpeeksi lisäpisteitä taiteellisuudelle pitääkseen hänet edellä.

Trusovan kuului itkevän, että hän oli ainoa ilman kultamitalia. Venäläiset voittivat joukkuekilpailun käyttämällä Valievaa kahdesti sen sijaan, että olisivat antaneet Shcherbakovan tai Trusovan luistella yhdessä naisten ohjelmista. Voitto voidaan riisua Valievan dopingtapauksen vuoksi.

Myöhemmin Trusova sanoi, että hänen kommenttinsa luistelematta jättämisestä olivat olleet “emotionaalisia”, seurausta hänen perheensä ja koiriensa puuttumisesta, mutta hän ei sitoutunut kilpailemaan ensi kuun MM-kisoissa.

Kolmesta teini-ikäisestä Trusovalla on ollut vaikein suhde Tutberidzen kanssa. Hän vaihtoi hetkeksi valmentajaa ja palasi Tutberidzen leirille viime vuoden toukokuussa. Ja hänen musiikkivalikoimansa näytti lähettävän viestin. Hän tanssi pitkän ohjelmansa elokuvan soundtrackin “Cruella” -kappaleeseen.

Shcherbakova vaikutti epävarmalta, miten hänen ympärillään kehittyvään draamaan pitäisi suhtautua, ja sanoi säälivänsä Valievaa. “En vieläkään ymmärrä, mitä on tapahtunut. Toisaalta tunnen oloni onnelliseksi, toisaalta tunnen tämän tyhjyyden sisälläni.”

Shcherbakova saapui Pekingiin maailmanmestarina vuodesta 2021, mutta Valievan ennätyspisteet ja Trusovan kaikki tai ei mitään -neloset tekivät hänestä altavastaajan nuoremmille joukkuetovereilleen. Olympiavoittajaksi kutsuminen oli “epätodellista”, Shcherbakova sanoi. “En tunne, että he puhuvat minusta.”

Venäläisten luistelijoiden ura on tyypillisesti niin lyhyt, että 17-vuotiaana Shcherbakova kohtasi melkein välittömästi kysymyksiä siitä, jääkö hän eläkkeelle.

“Minulla on halu luistella, enkä voisi edes kuvitella olevani ilman taitoluistelua”, hän sanoi. Vuoden 2026 olympialaiset ovat kaukana, eikä yksikään Tutberidzen kouluttama nainen ole koskaan pysynyt huippuluistelussa tarpeeksi kauan tullakseen kaksinkertaiseksi olympiamieheksi. Viimeinen kullan säilyttänyt nainen oli itäsaksalainen Katarina Witt vuonna 1988.

Se, mitä Shcherbakovalle ja hänen joukkuetovereilleen seuraavaksi tapahtuu, riippuu monista tekijöistä – lopullinen dopingtuomio, Tutberidzen ja hänen muun lähipiirinsä lisärangaistukset sekä lukemattomat vammat, jotka voivat vaivata nuoria mönkijöitä.

Kun Valieva yrittää toipua epäonnistumisesta urheilun suurimmalla näyttämöllä, Valieva on edelleen Venäjän ja kansainvälisten instituutioiden välisen vastakkainasettelun keskipisteessä. Noin kuusi tuntia ennen jäälle nousuaan Venäjän olympiakomitean presidentti Stanislav Pozdnyakov sanoi, ettei hän luovu joukkuekilpailun kultamitalista “misissä olosuhteissa, riippumatta urheilijaa koskevan kurinpitotutkimuksen tuloksista”.

Vain yksi monista ratkaisemattomista kysymyksistä kolmelle nuorelle venäläiselle luistelijalle.

.

Leave a Comment