Mitä maailma sai oikein Covid-19-pandemian aikana

Kaksi vuotta sitten tässä kuussa Maailman terveysjärjestö (WHO) antoi nimen uuden koronaviruksen aiheuttamalle mystiselle uudelle taudille, joka oli silloin leviämässä maailmaan: Covid-19.

Vuosi sitten Covid-19:n torjuntaan luotujen rokotteiden käyttöönotto oli hyvässä vauhdissa.

Kaikista rokotteiden epätasa-arvoon ja epäröintiin liittyvistä turhautumisesta huolimatta tuo yhden vuoden tauko pandemian alkamisen ja rokotteiden käyttöönoton välillä on historiallinen menestys.

Uusi raportti korostaa, kuinka ihmeellinen se oli. Center for Global Developmentin (CGD) tekemässä tutkimuksessa todettiin, että Covid-19-rokotuskampanja “on ollut historian nopein”, ohittaen maamerkkisaavutukset rokotuksissa, kuten isorokko, tuhkarokko ja polio.

Teos on vieläkin vaikuttavampi, sillä vaikka useimmat tähän mennessä tehdyt maailmanlaajuiset rokotuskampanjat ovat kohdistettu erityisesti lapsille, Covid-19-rokotustoimet on suunnattu koko maailman väestölle. Charles Kenny, CGD:n vanhempi tutkija ja yksi raportin kirjoittajista, kertoi Voxille, että oli ennennäkemätöntä, että globaali rokotekampanja keskittyi “jokaiseen aikuiseen yhden vuoden aikana suurimmassa osassa maita”.

Aika mikrobin (patogeenin) tunnistamisesta laajalle levinneeseen rokotukseen eri tartuntatauteja vastaan.
Globaalin kehityksen keskus

Silti varoituksia on. Suurin on se, että Covid-19-rokotteen leviämisen nopeus koskee ensisijaisesti korkea- ja keskituloisia maita. Our World in Data raportoi, että vaikka 61,9 prosenttia maapallosta on saanut vähintään yhden annoksen Covid-19-rokotteita, vain 10,6 prosenttia alhaisen tulotason maiden ihmisistä on saanut vähintään yhden annoksen.

Kuten CGD:n raportti osoittaa, tämä määrä on itse asiassa hitaampi kuin rokotuskampanjat sairauksia, kuten tuberkuloosia ja kurkkumätä vastaan, matalatuloisissa maissa. Toisin sanoen tiedämme, että voimme rokottaa nopeammin näillä alueilla – emme vain ole pystyneet tekemään sitä Covid-19:n kanssa.

Josh Michaud, Kaiser Family Foundationin globaalin terveyspolitiikan apulaisjohtaja, sanoi sähköpostissa: “Menestyksen mittapuumme ei välttämättä pitäisi olla” nopeampi kuin se, mitä teimme vuosikymmeniä sitten.” Pikemminkin sen pitäisi olla: “mikä on parasta, mitä voimme tehdä nykyisellä tekniikalla ja osaamisella?””

Kenny ei ole eri mieltä ja väittää, että raportti on optimismin merkki tähdellä merkittynä. “‘Teimmekö niin hyvin kuin pystyimme?” on erillinen kysymys. Mielestäni ei, ei läheskään niin hyvin kuin meidän pitäisi”, hän sanoi. “On edelleen mielenkiintoista ja tärkeää tunnustaa, että olemme paremmassa paikassa kuin olemme olleet historiallisesti rokotteiden levittämisen kanssa.”

Tämä kehitys on todella rohkaisevaa. Vaikka Covid-19-rokotteen levittäminen korostaa, kuinka epätasa-arvoisuus jättää edelleen maailman syrjäytyneimmät väestönosat alisuojeltuiksi, kampanjan laajempi menestys on lupaava sekä nykyisen pandemian että tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana mahdollisesti syntyvien pandemioiden kannalta. Ihmiskunta tietää nyt, kuinka nopeasti se voi saada maailmanlaajuisen rokotusohjelman käyntiin, ja se asettaa standardin tulevaisuudelle.

Covid-19-rokotteen käyttöönotto historiallisessa kontekstissa

Yksi oppitunti, jonka olemme oppineet Covid-19:stä, on se, että tartuntataudeissa nopeus – tai sen puute – tappaa.

Mitä kauemmin patogeeni pystyy leviämään populaatiossa ilman rokotteen tarkistamista, sitä useampaan ihmiseen se voi tartuttaa. CGD-tutkimuksen mukaan ennen Covid-19:tä isorokkoa lukuun ottamatta keskimääräinen aika taudin taustalla olevan taudin aiheuttavan patogeenin (kuten polioviruksen) tunnistamisen ja rokotteen kehittämisen välillä oli 48 vuotta. Kun taudinaiheuttaja oli tunnistettu, keskimääräinen aika rokotteen kehittämisen ja rokotteen käyttöönoton välillä oli 36 vuotta, joka riittää saavuttamaan 20 prosentin maailmanlaajuisen kattavuuden. 40 prosentin kattavuus, 42 vuotta; ja 75 prosentin kattavuuden osalta 53 vuotta.

Covid-19-rokotteiden osalta taudin aiheuttavan patogeenin tunnistamisen ja rokotteen kehittämisen välinen aika kuitenkin oli alle vuosi. Ja aika rokotteen kehittämisen ja 20 prosentin maailmanlaajuisen kattavuuden välillä oli hieman alle kahdeksan kuukautta, kun taas 40 prosentin kattavuuden saavuttaminen kesti vielä kolme kuukautta.

Erilaisten maailmanlaajuisten rokotuskampanjoiden nopeus ja edistyminen.
Globaalin kehityksen keskus

CGD-raportti asetti myös Covid-19-rokotteen kehittämisen ja käyttöönoton kolmen suuren maailmanlaajuisen rokotealoitteen yhteyteen: isorokko, rutiinilapsuuden rokotukset (hinkuyskän ja tetanuksen kaltaisia ​​sairauksia vastaan) ja vuotuinen influenssa.

Jokaisesta heistä oli opittavaa. Parannettu tekniikka ja rokotusstrategiat (erityisesti taudin seurannan ja rengasrokotteen käyttö – todennäköisimmin tartunnan saaneiden rokottaminen) olivat ratkaisevan tärkeitä sen asteittaisessa hävittämisessä. Lasten rutiininomaiset rokotukset polion kaltaisia ​​sairauksia vastaan ​​osoittivat hyvän rahoituksen välttämättömyyden ja a maailmanlaajuinen infrastruktuuri yleistä rokotusta varten. Maailmanlaajuiset influenssarokotukset paljastivat, kuinka tärkeää on kehittää kapasiteettia toistuville rokotuksille.

Nämä ja muut opetukset tasoittivat tietä Covid-19-rokotteiden nopealle kehitykselle ja jakelulle.

“Se auttoi, että suuri osa teknologiasta oli jo valmisteltu ja käyttövalmis perustuen olemassa olevaan tutkimukseen, mukaan lukien virusvektori- ja mRNA-rokotealustat”, Michaud sanoi.

Lisäksi korkea- ja keskituloisilla mailla oli nykyään paljon enemmän terveydenhuoltorahoitusta ja infrastruktuuria kehittääkseen, valmistaakseen, hankkiakseen ja saadakseen pistosväestön käsiin. Ennen Covid-19:ää vuotuinen influenssarokotus oli maailman suurin säännöllinen rokotusohjelma. Vuodesta 2013 lähtien se tavoitti kuitenkin vain noin 7 prosenttia maailman väestöstä, ja suurin osa kattamisesta oli rikkaammissa maissa CGD:n raportin mukaan.

Samaan aikaan vuosittain annettujen Covid-19-rokotusten määrä on 9,4-kertainen vuonna 2019 annettuihin influenssarokotteisiin verrattuna, ja kattavuus on paljon suurempi sekä korkeamman että alhaisemman keskitulotason maissa. (Tässä tapauksessa “vuosittaiset” Covid-19-rokotukset “johdetaan ottamalla tämän julkaisun jälkeen annettujen Covid-19-annosten kokonaismäärä ja jakamalla ne kahdella”, raportin mukaan.)

Missä maailma jäi kesken

Tämä ei tarkoita, etteikö Covid-19-rokotteiden jakelussa olisi ollut hikkauksia.

Isorokon vastaiseen kampanjaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti yksi näkökohta, josta on ollut pulaa Covid-19-pandemian aikana: globaali yhteistyö.

WHO, niin kuin nytkin, yritti koordinoida yhteistä maailmanlaajuista vastausta. Ja mikä tärkeintä, kylmän sodan jännitteistä huolimatta kaksi supervaltaa, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, harjoittivat “rokotediplomatiaa”, joka osoittautuisi ratkaisevan tärkeäksi isorokon maailmanlaajuisessa hävittämisessä. Tämä yhteistyö auttoi “merkittävien osien väestöstä rokottamiseen jopa joissakin maailman köyhimmissä maissa 18 kuukauden sisällä”, CGD:n tutkimuksessa todetaan.

Covid-19-rokotteen käyttöönoton nopeus vuonna 2020 maatuloryhmittäin verrattuna rokotteiden, kuten polion, tetanuksen, tuhkarokkon, HPV:n ja rotaviruksen, vastaisten rokotteiden käyttöönoton kolmen ensimmäisen vuoden tietoihin.
Globaalin kehityksen keskus

Tällaista maailmanlaajuista yhteistyötä, varsinkin Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, ei ole näkynyt tämän pandemian aikana. Yhdysvaltojen ja Kiinan olisi varmasti pitänyt tehdä yhteistyötä maailman rokottamisessa Covid-19:ää vastaan, koska ne olivat tehneet yhteistyötä aiemmin esimerkiksi vuoden 2014 Länsi-Afrikan ebolaepidemian kaltaisissa kriiseissä.

Heidän väliset suhteet ovat kuitenkin vain huonontuneet Covid-19-pandemian aikana. Tämän lisäksi maat, joilla on vahva rokotteiden valmistuskapasiteetti – mukaan lukien Yhdysvallat – harjoittivat rokotenationalismia ja asettivat oman väestönsä etusijalle maailmanlaajuisen yhteisön kustannuksella, eivätkä pystyneet rahoittamaan ja tukemaan kunnolla Covaxia, joka on ensisijainen väline rokotteiden tasapuolisuuden varmistamisessa sekä korkealle tulotason ja matalan tulotason maissa.

Lopulta, kuten Kenny kertoi Voxille, “mikään hallitus ei toiminut erityisen hyvin”, kun oli tarkoitus tehdä yhteistyötä varmistaakseen, että maailma on tasapuolisesti rokotettu – “kaikkien tappioksi”.

Tämä jättää meille kaksintaisteluarvioinnit maailmanlaajuisesta vastauksesta Covid-19:ään – hämmästyttävän nopeaa ihmiskunnan historian kontekstissa, mutta silti haluamme kohdata sen, mitä olisimme voineet tehdä. Se, että tiedämme nyt, mihin pystymme ja mitä meidän on työstettävä, kun seuraava koittaa, on yksi kiistaton poiminta ihmiskunnan vastauksesta tähän pandemiaan.

Tämän tarinan versio julkaistiin alun perin Tulevaisuus täydellinen uutiskirje. Rekisteröidy tästä tilataksesi!

Leave a Comment