GP: “Teini-ikäiset ovat vaarassa räätälöityjen mielenterveyspalvelujen puutteen vuoksi” | mielenterveys

Tohtori David Turner on yleislääkäri Hertfordshiressä
”Erityisen vakava ongelma on noussut esiin lasten ja nuorten mielenterveyshuollon osalta viimeisen 18 kuukauden aikana. Tämä on ensimmäinen kerta 25-vuotisen lääkäriurani aikana, kun tunnen tarvetta puhua julkisesti. Minun ja monien muiden yleislääkäreiden mielestä asiasta on tullut kriittinen, ja on vain ajan kysymys, milloin lapsi kuolee.

”Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelun (CAMHS) tarjoama mielenterveyshuolto ei koskaan ollut mahtavaa ennen Covidia. Pandemian jälkeen siitä on tullut houkutteleva. Tähän on kaksi pääasiallista syytä: mielenterveyspalveluiden aliinvestointi vuosikymmeniä ja kysynnän piikki.

“CAMHS-palveluita jouduttiin aina odottamaan pitkään, mutta viimeisen vuoden aikana on ilmennyt huolestuttavampi trendi: erityinen ongelma on CAMHS:n “palautuvat” potilaat, jotka ohjattiin heille perusterveydenhuoltoon. Potilaita, joilla on vakavia mielenterveyshäiriöitä, kuten anorexia nervosa, ohjataan CAMHS:iin, mutta he sanovat, että he haluavat, että he ovat liian kiireisiä, että yleislääkäri jatkaa potilaan seurantaa. Tämä on sekä mahdotonta hyväksyä että vaarallista.

– Käytännössäni tarkkailemme nyt useita vakavasti psyykkisesti sairaita teini-ikäisiä, joista osa on anorexia nervosaa, joita CAMHS sanoo, että he eivät yksinkertaisesti näe työtaakkapaineen vuoksi. Heillä on lisääntynyt itsensä vahingoittamisen ja itsemurhan riski, ja itsensä nälänhädän luonne johtaa lukuisiin fyysisiin terveysongelmiin, joista vakavin voi johtaa kuolemaan.

“Tämä tila vaatii huolellista seurantaa viikoittaisilla verenpaine- ja painomittauksilla sekä verikokeilla, joilla seurataan elintärkeiden elinten, kuten maksan ja munuaisten, toimintaa. Lisäksi potilaat tarvitsevat säännöllisiä sydäntallenteita (EKG) sydämen vajaatoiminnan tai epänormaalin sydämen rytmin merkkien tarkkailemiseksi. Anoreksia ei ole vähäpätöinen sairaus.

“CAMHS odottaa nyt rutiininomaisesti yleislääkäreiden tarkkailevan anorexia nervosaa sairastavia teini-ikäisiä viikoittain ja suorittavan kaikki nämä tarkastukset. Meillä ei ole erityiskoulutusta tällä lastenpsykiatrian erikoisalalla. Kärsimme myös työmäärämme valtavasta kasvusta Covid-rajoitusten keventämisen jälkeen ja kamppailemme tämän monimutkaisen työn tekemisessä tavanomaisten tehtäviemme lisäksi.

“Useimmat yleislääkärit kuitenkin katsovat, että jos emme tee parhaamme auttaaksemme näitä lapsia, he eivät saa hoitoa ollenkaan moneen kuukauteen odottaessaan tapaamista lääkärin vastaanotolla CAMHS:ssä. Meillä on myös nuoria potilaita, jotka eivät ole käyneet koulua moneen kuukauteen odottaessaan hoitoa vakavaan ahdistuneisuuteen ja masennukseen. Tällä on jälkivaikutuksia heidän perheisiinsä. Joissakin tapauksissa se on merkinnyt sitä, että vanhempi on luopunut työstä jäädäkseen kotiin huolehtimaan heistä.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että monet sadat teini-ikäiset ympäri maata kärsivät heidän tarpeisiinsa räätälöityjen mielenterveyspalvelujen puutteesta, ja osa heistä valitettavasti kuolee. Tämä tilanne voitaisiin kääntää nopeasti ympäri nopealla rahan ja resurssien sijoittamisella. Kuten olemme nähneet Covid-pandemian aikana, kun on poliittista tahtoa ja rahaa, pystymme tarjoamaan huippuluokan terveydenhuoltoa tässä maassa. Meidän on nyt tehtävä tämä nuorillemme.”

Kuten Andrew Gregorylle kerrottiin

Leave a Comment