Maailmanlaajuisten ja paikallisten terveystarpeiden yhdenmukaistaminen rokotteiden toimittamisessa

  • Kehittyneet maat ovat rokottaneet yli 70 prosenttia väestöstään COVID-19:ää vastaan, kun taas useimmissa Afrikan maissa se on alle 10 prosenttia.
  • Tämä eriarvoisuus korostaa kehitysmaiden yhteisöissä rokotteita kohtaan tuntemaa katkeruutta ja epäluottamusta.
  • Meidän on varmistettava, että maailmanlaajuinen terveys ja taloudellinen turvallisuus on sidottu perheiden ja yhteisöjen yleisiin terveystarpeisiin.

Meneillään oleva COVID-19-pandemia on jyrkkä muistutus siitä, kuinka tuhoa tartuntatautien aiheuttajat voivat aiheuttaa ihmishenkille ja toimeentulolle. Rokotteet ovat tehokkaimpia välineitä kansanterveyden turvaamiseksi ehkäisemällä tartuntatauteja – ne edustavat tieteen ja teknologian konkreettista voimaa edistää ihmisten tilaa.

Rokotteet estävät vuosittain vähintään 2,5 miljoonan ihmisen menetyksen tartuntataudeista, kuten tuberkuloosista, kurkkumätä, hinkuyskä, tetanus, bakteerikeuhkokuumeet ja tuhkarokko. Ne tarjoavat tehokkain väline pandemian pysäyttämiseen, ihmishenkien pelastamiseen ja taloudellisten vahinkojen korjaamiseen, mikä on tähän mennessä maksanut maailmantaloudelle vähintään 22 biljoonaa dollaria.

On kuitenkin tärkeää, että panostaessamme COVID-19-rokotteisiin tunnustamme tarpeen rakentaa perusterveydenhuoltojärjestelmiä rutiinirokotteiden ja yhteisöjen tarvitsemien olennaisten palvelujen toimittamiseksi. Maailmanlaajuisten tunnettujen tarpeiden (terveysturva) ja yhteisön tuntemien tarpeiden (sairauksien ja kuoleman välittömät syyt) yhteensovittaminen on avainasemassa nykyisen pandemian torjunnassa ja muiden ehkäistävissä olevien sairauksien ja kuolemien syiden käsittelemisessä maailman köyhimmissä osissa.

Rokotteet suojaavat vuosittain yli 100 miljoonaa lasta tappavilta ehkäistävissä olevilta taudeilta, monet heistä köyhissä ja haavoittuvassa asemassa olevissa maissa – isorokko on hävitetty rokotteilla, ja villi poliomyeliittivirus on pian hävitetty. Vaikutukset kuolleisuuden vähenemiseen, halutun lasten määrän vähenemiseen ja elinajanodotteen pidentymiseen tarkoittavat sitä, että väestörakenteet muuttuvat riippuvaisemmiksi, jolloin maat voivat saada demografisia osinkoja talouskasvusta.

Turvallisten ja tehokkaiden rokotteiden tehon hyödyntäminen mittakaavassa edellyttää toimivia, hyvin hallittuja ja riittävästi rahoitettuja perusterveydenhuoltojärjestelmiä, joissa on kylmäketjuinfrastruktuuri ja kykenevät henkilöresurssit, jotka ulottuvat yhteisöjen eturiviin. Se edellyttää myös turvallisia tieto- ja tietojärjestelmiä sekä luotettavaa yhteydenpitoa perheiden ja vanhempien kanssa rokotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta. Ilman toimitusinfrastruktuuria miljoonat lapset ja aikuiset eivät ehkä koskaan koe näiden tehokkaiden työkalujen etuja.

Laajentuva globaali COVID-19-rokotteiden eriarvoisuus on peili, joka heijastaa maailmamme tilaa. Vaikka kehittyneet maat, jotka ovat rokottaneet yli 70 prosenttia väestöstään, harkitsevat tehosteannoksia ja kelpoisuuden laajentamista alle 12-vuotiaille lapsille, monet kehitysmaat ovat tuskin alkaneet laajentaa COVID-19-rokotteiden kattavuutta väestönsä keskuudessa. Afrikassa COVID-19-rokotteiden kattavuus on alle 5 % useimmissa maissa. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että kehittyneet maat hamstraavat rokotusannoksia omille väestölleen ja että globaali johto ei ole onnistunut keräämään yhteen ja rahoittamaan yhteistä monenvälistä mekanismia, joka takaa pääsyn kaikille väestöryhmille heidän tuloistaan ​​riippumatta.

Turvallisten ja tehokkaiden rokotteiden tehon hyödyntäminen mittakaavassa edellyttää toimivia, hyvin hallittuja ja riittävästi rahoitettuja perusterveydenhuoltojärjestelmiä.

– Muhammad Ali Pate.

Vaikka COVID-19-rokotetarvikkeiden saatavuuteen perustuva kaksitahoinen maailma on syntynyt, kehittyvää viruspandemiaa heijastelee rokotusten turvallisuutta, tehokkuutta ja arvoa koskevan väärän tiedon pandemia. Kehittyneet taloudet, jotka ymmärtävät myöhään, että ollakseen aidosti turvallisia maansa, jokaisella maalla on myös oltava pääsy rokotteisiin, ja niillä on tiukennettu lupaus lahjoittaa ylimääräiset COVID-19-rokoteannoksensa.

Yksimielinen keskittyminen COVID-19-rokotteisiin perustuen maailmanlaajuisiin tunnettaviin tarpeisiin, ilman köyhempien yhteisöjen tuntemia tarpeita, voi vahingossa ruokkia vastustuskykyä COVID-19-rokotteita ja muita hengenpelastusrokotteita kohtaan.

Vuonna 2009 polion hävittämispyrkimysten aikana Pohjois-Nigeriassa muistan, että yksi keskeinen syy siihen, miksi paikalliset yhteisöt hylkäsivät maailmanlaajuiset pyrkimykset polion hävittämiseksi, johtui salaliittoteorioista, jotka korostivat globaalien ja paikallisten tarpeiden välistä irtoamista. Yhteisön johtajat kyseenalaistivat, miksi maailmanlaajuinen yhteisö vaati suun kautta otettavia poliorokotteita käymällä talosta taloon, kun taas Pohjois-Nigerian perusterveydenhuollon keskuksissa ei ollut ateriarokotteita tai malariahoitoja, jotka aiheuttivat näkyvämpiä sairauksia ja kuolemia.

Vuonna 2000 Gavi, rokoteliitto käynnistettiin Maailman talousfoorumin vuosikokouksessa Davosissa, Bill ja Melinda Gates -säätiön ensimmäisellä lupauksella 750 miljoonaa dollaria.

Gavin tavoitteena on tehdä rokotuksista helpommin saatavilla ja edullisempia kaikille – missä tahansa maailmassa ihmiset asuvatkin.

Sen lisäksi, että Gavi on pelastanut arviolta 10 miljoonaa henkeä maailmanlaajuisesti alle 20 vuodessa rokottamalla lähes 700 miljoonaa lasta, Gavi on viimeksi varmistanut hengenpelastusrokotteen Ebolaa vastaan.


Ilmoitimme Davosissa 2016 Gavin yhteistyöstä Merckin kanssa hengenpelastavan Ebola-rokotteen toteuttamiseksi.

Ebola-rokote on Merckin vuosien energian ja sitoutumisen tulos. Kanadan liittovaltion hallituksen anteliaisuus; WHO:n johtajuus; vahva tuki rokotteen testaamiseen sekä kansalaisjärjestöiltä, ​​kuten MSF:ltä että Länsi-Afrikan taudinpurkauksesta kärsineiltä mailta; sekä Kongon demokraattisen tasavallan terveysministerin nopea reagointi ja omistautuminen. Ilman näitä ponnisteluja on epätodennäköistä, että tämä rokote olisi saatavilla useita vuosia, jos ollenkaan.

Lue lisää Vaccine Alliancesta ja siitä, kuinka voit edistää rokotteiden saatavuutta maailmanlaajuisesti – vaikutustarinastamme.

Tämän osatekijät tulevat nyt esiin myös polion torjunnassa Afganistanissa ja Pakistanissa. Nigerian tapauksessa, kun muotoilimme polion hävittämispyrkimyksiä ja teimme siitä nuolenkärki rutiininomaisen rokotuksen ja perusterveydenhuollon muuttamisessa, perinteiset yhteisön johtajat innostuivat tukemaan maailmanlaajuista polion hävittämisaloitetta ja osallistuivat polioviruksen onnistuneeseen keskeyttämiseen. osana laajempia pyrkimyksiä parantaa keskeisten palvelujen toimitusjärjestelmää yhteisön tasolla.

Maailmanlaajuinen terveys ja taloudellinen turvallisuus on sidottu perheiden ja yhteisöjen perusterveydenhuollon tarpeiden kattamiseen ja luottaviin ihmissuhteisiin kaikkialla maailmassa. Pandemiavalmiuden ja maailmanlaajuisten julkishyödykkeiden, kuten 10–15 miljardin dollarin vuosittaisen Global Threat Fundin, rahoituksen lisääminen on perusteltua pandemian oppituntien perusteella. Mutta jos lisäresursseja käytetään globaalin turvallisuuden linssillä vauraiden maiden hyväksi ottamatta huomioon tosiasiaa, että puolella maailman väestöstä ei ole pääsyä perusterveydenhuoltopalveluihin, investointi ei todennäköisesti johda kestävään terveyteen. turvallisuutta pitkällä aikavälillä. Uudelleen kuviteltuun perusterveydenhuoltoon perustuvan yleisen terveydenhuollon tavoitteleminen on parempi tie kohti kestävää maailmanlaajuista terveyttä ja taloudellista joustavuutta.

On kehittyneiden maiden valistunut oman edun mukaista varmistaa, ettei millään maalla tai väestöllä ole pääsyä perusterveydenhuoltopalveluihin, joista rokotus on tehokkain.

.

Leave a Comment