Mielipide: Ihmiskunnan on ajateltava ja toimittava globaalisti uhkaavan ilmastokriisin ratkaisemiseksi

Parvi hiekkapiippuja lentää Kendall-Frost Mission Bay Marsh Reserven ympärillä. Kuva Chris Stone

Ihmiset ovat osoittaneet näennäisesti rajattoman kykynsä innovaatioihin. Olemme kesyttäneet tulen, hallitseneet lennon, kartoittaneet oman genomimme ja keksineet pyörän, kaukoputken ja Internetin. Joten miksi olemme niin puutteellisia, niin taitamattomia selviytymään ilmastokriisistä, joka on suurin koskaan kohtaamamme eksistentiaalinen uhka?

Se ei johdu siitä, että olemme menettäneet innovatiivisuuden. Älykkäät mielet ovat esimerkiksi äskettäin keksineet, kuinka valmistaa vaatteita puuvillasta, joka on suunniteltu toimimaan samalla tavalla, ja korvata öljyperäiset polyesterisynteettiset materiaalit, jotka saastuttavat ilmaa, vettä, ruokaa ja kehoa biologisesti hajoamattomilla muovimikrokuiduilla.

Ei myöskään siksi, että emme tiedä, mitä on tehtävä ilmastokatastrofin estämiseksi: Lopeta hiilidioksidin ja muiden lämpöä sitovien kasvihuonekaasujen pudottaminen ilmakehään.

Joten mikä on ihmiskunnan epäpätevyyden syy ilmastokriisin ratkaisemisessa?

Hetken aikaa oli helppo vedota “hitaasti kiehuvaan” selitykseen, että ilmastonmuutos on niin hitaasti kehittyvä uhka, että ihmiset käyttäytyvät kuin sammakko, joka on heitetty kylmään vesikattilaan, joka on kuumennettu niin, että sammakko ei vähitellen huomaa olevansa. keitetty elävältä. Tämä selitys ei tietenkään ole enää uskottava, koska pohjimmiltaan kaikilla maailman alueilla esiintyy yhä useammin ennätyksellisiä äärimmäisyyksiä, kuten metsäpalot, kuivuus, tornadot, hurrikaanit, tulvat, jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu.

Se, että valtionpäämiehet, ilmastoasiantuntijat ja ilmastoaktivistit ovat kokoontuneet vuosittain 26 peräkkäisen vuoden ajan käsittelemään ilmastokriisiä (ns. sopimuspuolten konferenssi, COP), on lisäosoitus siitä, että hitaan kiehumisen hypoteesi on heikentynyt. Itse asiassa COP 26 päätyi juuri marraskuussa ikäviin uutisiin, että jopa aLähes 200 osallistujamaan sitoumukset kasvihuonepäästöjen leikkaamisesta eivät riitä vähennyksiin, joita tarvitaan ilmaston lämpenemisen pahimpien vaikutusten estämiseksi.

Perimmäiset syyt epäonnistumiselle ilmastonmuutoksen torjunnassa ovat yksinkertaisia ​​ja kaksijakoisia: sääntelemätön yrityskapitalismi ja hallitusten epäonnistuminen toimia yleisen edun mukaisesti. Yritysten voitontavoitteleminen on se, mikä vakiinnutti talouksia täällä Yhdysvalloissa ja ulkomailla fossiilisten polttoaineiden mielettömään polttoon perustuen ja mikä edelleen ohjaa maailmaa jättämään huomiotta kehittyvä ilmastokriisi, joka suosii yritysten lyhytaikaisia ​​voittoja. Yhdistettynä korruptoituneeseen poliittiseen järjestelmään, jossa poliitikot ovat yritysten avunantajien omistuksessa, jotka saavat heidät valituiksi, yleisön ja planeetan hyvinvointi jäävät takapenkille.

Netflixin pommi “Don’t Look Up” taltioi tämän ilmaston toimimattomuuden kaavan satiirisella allegorialla planeetan tappavasta komeettasta, joka suuntasi suoraan maahan. Huolimatta runsasta tieteellisestä todisteesta siitä, että ihmisen ja planeetan ainoa tapa selviytyä on räjäyttää komeetta lopullisesti ennen kuin se tulee liian lähelle, hallitusmme luopuu voittoa tavoittelevan yrityksen toimitusjohtajan mielijohteelle, joka suunnittelee komeetan louhimista harvinaisten maametallien saamiseksi. kohteita. Jos et ole nähnyt elokuvaa, en spoilaa loppua puolestasi.

David Sirota on amerikkalainen toimittaja ja käsikirjoittaja, joka osallistui “Don’t Look Up” -sarjaan. Tammikuussa 7 esiintyessään riippumattomassa uutislehdessä Breaking Points Krystalin ja Saagarin kanssa, hän selvensi, mistä elokuvassa on pohjimmiltaan: “miten eliitti ja instituutiot eivät toimi yleisön edun mukaisesti.” Hän totesi esimerkkinä, että poliitikot ja tiedotusvälineet eivät tyypillisesti ota kantaa siihen, miten lakiehdotus vaikuttaa suoritettavaan ekosysteemiin, josta ihmiselämä riippuu, vaan ajattelevat sen sijaan, miten se voisi vaikuttaa talouteen.

Tämä harhaanjohtava ajattelu asettaa ihmiset ja planeettamme elämää tukevat järjestelmät tehokkaasti talouden palvelukseen. Eikö taloutta pitäisi sen sijaan nähdä työkaluna, jolla varmistetaan toimitettava planeetta ihmisille ja muille eläville olennoille?

Olemme tällä hetkellä todistamassa tätä samaa prioriteettien käännettä kongressin umpikujassa ohittaessaan presidentti Bidenin Build Back Better -ohjelman, joka väittää tarjoavansa etenemissuunnitelman hiilidioksidipäästöjen nollan saavuttamiseksi vuosisadan puoliväliin mennessä. Vasta-argumentit koskevat dollareissa ilmaistuja kustannuksia, ottamatta huomioon inhimillisen kärsimyksen kustannuksia ja planeetalle aiheutuvaa tuhoa, kun liittovaltion hallitus ei toimi.

Sen, että joulukuussa kongressi hyväksyi 768 miljardin dollarin puolustuslain Afganistanin sodan päättymisestä huolimatta, pitäisi häpeällisesti kumota kaikki ehdotukset, joiden mukaan rahat eivät vain ole olemassa suojelemaan yleisöä yhä tuhoisemmilta ilmaston äärimmäisiltä vaikutuksilta, jotka jo vaivaavat kaikkia maan alueita. Samaan aikaan fossiilisten polttoaineiden teollisuuden tukeminen jatkuu verodollareillamme, kun hiilidioksidia roiskuu ilmakehään ilman vastuuvelvollisuutta tai rangaistusta tehdyistä vahingoista.

Jos Build Back Betterin ehtoilmasto on perattu, voimme silti odottaa, että kansakunnan ilmastotietoisemmat taskut etenevät Washingtonin välinpitämättömyydestä huolimatta. Tämä herättää minussa toivoa. Ensinnäkin tammikuussa. 1 Kaliforniasta tuli ensimmäinen osavaltio, joka velvoitti erottelemaan ruokajätteen tavallisesta kotitalousjätteestä kaksinkertaista tarkoitusta varten: kierrättää se ja vähentää kaatopaikoilta vapautuvan kasvihuonekaasun metaanin määrää.

Ympäristöperiaatteen “ajattele globaalisti, mutta toimi paikallisesti” hengessä olen innoissani saadessani uuden vihreän ruoka-/pihajätteeni ja tehdä oman pienen osani. Valitettavasti tämä maksiimi on ontto rinnalla niiden toimien suuruuteen, joita tarvitaan ilmaston lämpenemisen hallintaan ajoissa, jotta saavutettavissa oleva maailma säilyisi tuleville sukupolville.

On kiireellistä saada maailman johtajat, poliitikot ja yritysten johtajat priorisoimaan molemmat ajattelut ja toimii globaalisti.

Sarah Mosko on laillistettu psykologi, unihäiriöiden asiantuntija ja freelance-ympäristökirjailija, joka varttui San Diegossa, mutta asuu tällä hetkellä Orange Countyssa.Näytä kommentitLeave a Comment