Op-Ed: Neurotyyppinen vs. neurodivergentti – Aka puuttuu koko ihmiskunta yksinkertaistettujen määritelmien avulla

Normaaleina aikoina sadat miljoonat ihmiset pakkaavat busseja, junia ja lentokoneita varhain joka vuosi maailman suurimmassa vuotuisessa ihmisten muuttoliikkeessä – © AFP/File Upasana DAHAL

Uutisissa on paljon tietoa aiheesta neurotyyppi, neurodivergenssi ja kaikkea muuta, mitä voidaan kutsua normeiksi. Katso linkki saadaksesi nopean kuvan kaikesta, mikä määritelmissä on vialla. Se on aika säädytöntä. Neurofasismi on yksi mahdollinen kuvaus; se on jälleen yksi polarisoiva ongelma itsejulistautuneelta älymystöltä.

Kuten monet polarisoivat ongelmat, se ei ollut ongelma ennen kuin joku sanoi niin ja myi sen medialle. Ihmiset ovat erilaisia; sille ei paljon voi tehdä. Ellei toisin sanoen tee siitä kuumaa aihetta ja jatka tavanomaista analyysiä.

Valtava mielikuva on, että neurotyyppi on hyvää, joten kaikki muu on huonoa. Se on erittäin kielteinen näkökulma koko neurodivergenssin ideaan.

Jopa tasapainoisissa neurotyyppien kuvauksissa kontrasti on melko absurdi. Very Wellin kuvauksessa näistä kahdesta tyypistä neurotyyppinen henkilö on rauhassa missä tahansa sosiaalisessa ympäristössä. Neurotyyppinen henkilö on ryhmän jäsen, ja, ei olla liian kohtelias sen suhteen, hyvin sosiaalisen kaistanleveyden sisällä.

Neurodivergentti henkilö on paljon henkisesti aktiivisempi, ehkä “tarkkuus” ja sisältää lukihäiriöt, ADHD:n ja autismin. Huomaa neurodivergenssin väistämättömät yhteydet lääketieteellisiin tiloihin.

(Tämä kuvaus ei ole täysin oikeudenmukainen Very Wellin melko tasapuoliselle kuvaukselle näistä kahdesta tyypistä. Ongelma tässä on yleinen ongelma – neurodivergenttiä pidetään epätyypillisenä, ei ilmeisenä vaihtoehtona neurotyyppiselle. Se yhdistetään hyvin laajaan valikoimaan. lääketieteelliset sairaudet eivät auta ollenkaan; se on suuri este.)

On olemassa monia erittäin hyviä, erittäin osuvia meemejä, jotka käsittelevät neurotyyppisyyttä. Saattaa hyvinkin olla, että ainakin joidenkin ihmisten on vaikea vakuuttaa normaalistaan.

Toinen väistämätön ongelma on, että ihmiset vihaavat omia stereotypioitaan. Mikset tekisi? Etniset stereotypiat ovat väistämättä täysin harhaanjohtavia, vanhentuneita ja usein melko absurdeja. Miksi henkilökohtaiset stereotypiat eivät olisi samat?

“Neurodivergentti” on hyvin kuin sydäntäni lähellä oleva aihe, autismi. Autismin kirjosta on tullut niin valtava, niin epämääräinen, niin hullusti ylikäytetty ja niin välitön vastaus minkä tahansa lapsen kehitysongelmiin, että se on täysin hyödytöntä. Mikä pahempaa, se on nyt välitön diagnostiikkavaihtoehto, ilmeisesti kuinka surkeita määritelmät voivat olla. Autismi on erittäin monimutkaista ja yksilöllistä. Miksi neurodivergenssi olisi erilainen?

Silti meitä on nyt “siunattu” ohjeilla “autismin peittämiseen” ja yksinkertaistamalla autistisen henkilön “roolia” ryhmässä. Samaan aikaan todelliset autistit yrittävät selittää ongelmiaan. Lue tuo linkki. Se liittyy Buzzfeed-artikkeliin, ja siellä on joitain melko yllättäviä vastauksia inhimillisiin perusongelmiin.

Buzzfeed-artikkeli on mielenkiintoinen, mutta kompastuu itseensä viattomalla osalauseella, jossa sanotaan “useimmat neurotyyppiset ihmiset eivät ymmärrä sitä täysin”. Ah, um… Käytännössä he eivät ymmärrä sitä ollenkaan.

Se on toinen ongelma tässä me/he-ympäristössä, joka on luotu kahdella toivottoman laajalla termillä. Kirjoittajien pitäisi todella tietää paremmin. Nämä artikkelit voivat olla hyviä tarkoituksia, mutta yhdistät pisteet hyvin sattumanvaraisesti.

Vanhemmat ilmaisut, kuten introvertti/ekstrovertti, olivat myös aivan liian yleisiä ja hirvittävän alipäteviä. Kukaan ei ole 100% erakko tai 100% puolueen elämä. Miksi luoda vielä yksi hyödytön dikotomia?

Se on myös ajelevaa. Millainen on “normaali” ihminen? Kuinka voit olla normaali ja pysyä yhteydessä yksilöllisyyteen? Jos kahdella ihmisellä on murtuneet jalat, se ei tee niistä normaaleja. Se tarkoittaa, että he jakavat kokemuksen, eivät ajattelutapaa.

Voimmeko mukavaksi vaihteeksi saada nämä vastuuttomat, negatiiviset määritelmät kuntoon? Jos sinulla ei ole oikeutta olla oma itsesi, mitä oikeuksia sinulla on? Miksi sinun pitäisi sopia muuhun käyttäytymisnormiin kuin omaan? Vastauksia, kiitos, koska tarvitset niitä vastauksia.

__________________________________________________________

Vastuuvapauslauseke
Tässä Op-Ed:ssä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia. Niiden tarkoituksena ei ole heijastaa Digital Journalin tai sen jäsenten mielipiteitä tai näkemyksiä.

Leave a Comment