Valley News – Kolumni: Pelit esittelevät aidosti ihmiskunnan parhaita

Jonkun on sanottava se, joten näillä mennään. Rakastan OLYMPIAlaisia! Rakastan jokaista monobobbingia, kolmoisluuttelua, hölmöilyä, kivenheittoa, liukumista, liukastumista, isoilmailua, lumilautailua, Super-G-lyöntiä, pujottelua, lyhyttä rataa, pitkää juoksua, normaalimäkiä, ristiä – minuutin sisäänkirjautuminen.

Tiedän. Entä Kamila Valieva, luistelija, joka pääsi kilpailemaan epäonnistuneen huumetestin jälkeen? Rakastan häntä myös. Jokainen valmentajan manipuloima, sydämen lääkittämä, nelihyppyinen, kolmiakselinen luu hänen hieman laihtuneessa 15-vuotiaan ruumiissa. Venäjän huijauskone – ei niin paljon. Mutta poikkean.

Lukemattomat kommentit valittavat hyperkaupallisuutta, yleistä hypetystä, järjettömyyttä myöntää kisat Kiinalle ja Kiina käyttää alustaa mukavan miehen kuvan luomiseen. Totta kaikki, mutta silti rakastan olympialaisia.

Elämme hyperkaupallisuuden kanssa joka päivä, ja ainakin tämä on ilmeistä, toisin kuin talouttamme ja kongressiamme hallitseva hyperkaupallisuus. Mitä tulee Kiinaan, kukaan Kiinan ulkopuolella ei kaipaa propagandan järjettömyyttä ja ajattelee yhtäkkiä: “Eh, ehkä he eivät olekaan niin huonoja.”

Rakastan olympialaisia ​​kahdesta syystä.

Ensinnäkin huippuosaamisen käsite on niin ruma ja liikaa käytetty, että se on tehnyt siitä merkityksettömän. On naurettavaa, kun organisaatio vahvistaa “sitoutumisensa huippuosaamiseen”. Tämä itsensä onnittelu olisi merkityksellinen, jos ja vain jos muut vahvistaisivat sitoutumisensa keskinkertaisuuteen. Olemme menettäneet suhteellisuudentajumme, kun jokaista poptähtiä ja kävelykitarisoittajaa kutsutaan taiteilijaksi, jota ei ole periaatteessa erota viulistista, joka on työskennellyt monta tuntia päivässä ja joka ei välttämättä pysty ansaitsemaan elantoaan.

Mutta kesä- ja talviolympialaiset antavat meille joka toinen vuosi tilaisuuden todistaa huippuosaamista ilman pätevyyttä. Sekuntikello ja mittanauha eivät valehtele. Et voi hypätä 5 minuutin mailia 3:45:een. Vain harvat naiset voivat hiihtää jäistä rinnettä 80 mph:lla, ja vain yksi on nopein. Jopa tapahtumat, joissa arvostelussa on subjektiivista komponenttia, ovat ajan myötä tulleet avoimemmiksi ja läpinäkyvimmiksi.

Jättäen syrjään marginaaliset – vaikkakin todelliset – esimerkit lasten pettämisestä tai ajamisesta liian lujasti aikuisten kunniaksi, valtaosa olympialaisista pyrkii ilman suurta tunnustusta tai rikkauksia. He painostavat mestaruutta, koska pyrkimys on olennainen osa ihmisluontoa.

On henkeäsalpaavaa seurata naisten ja miesten saavan aikaan asioita, joita ei voinut kuvitella vain vuosia aiemmin.

Tällä kokemuksella on vielä suurempi merkitys minun kaltaisilleni kunnollisille diletanteille. Olin pieni yliopiston all-amerikkalainen uimari vuosikymmeniä sitten, ja minun aikani eivät päässeet Stanfordin junioreiden yliopiston naisten uimajoukkueeseen nyt. Olen juossut maratoneja, kilpaillut XC-suksilla, tehnyt monia triatloneja ja kilpaillut polkupyörillä melko kunnollisesti vuosia. Silloinkin kansallisen luokan ratsastaja potkaisi persettäni ja ammattilainen pudotti tuon ratsastajan ensimmäiselle mäelle, jonka seuraavalle mäelle jätti jälkeensä keskimääräinen Grand Tour -ammattilainen, joka jäisi paljon jäljessä voittajasta. Tour de France. Ja rakastin tietää paikkani asioiden kaaviossa.

Maailmanluokan urheilijat tietävät tämän parhaiten. Tapahtuma toisensa jälkeen ne, jotka jäävät alle tai eivät koskaan olleet mitaliehdokkaita aluksi, saavat suurta iloa kilpailijoidensa saavutuksista. He tietävät, mitä tarvitaan – mitä vaadittiin – rajojen ylittäminen ensin tai pelottavan rutiinin suorittaminen murskaavan paineen alla.

Toinen syy on monien mielestä tylsä, mutta ei minulle. Sekoitus urheilijoita ympäri maailmaa on virkistävää ja toiveikasta.

Urheilu on yhteinen väline, joka useimmiten vailla poliittista ideologiaa tai rodullisia/etnisiä eroja. Lähes jokaisessa tapahtumassa “voittajat” ja “häviäjät” syleilevät toisiaan, jakaantuvat vain sekunneista ja yhdistävät rakkaus lajiinsa ja uhraukset ja omistautuminen, jotka toivat heidät siihen hetkeen.

Vuosia sitten vaimoni ja minä väittelimme kilpailusta, erityisesti paikallisen lasten jalkapalloliigan “emme pidä pisteitä” -käytännöstä. Vihasin sitä. Kauniin pelin jokainen kaunis puoli animoituu rakenteesta: maaleja tehdään useammin kuin toinen joukkue. Tietenkin se voi olla myrkyllistä, mutta vastalääke ei ole poistaa pelin tarkoitusta. Sen tarkoituksena on opettaa lapsille urheilutaitoa, nauttia kumman tahansa joukkueen tekemästä upeasta maalista ja tuntea tyytyväisyyttä prosessista, ei vain tuotteesta.

Olympiakisat ovat kaunista, jos voit jättää liiallisen hypetyksen syrjään ja keskittyä tarjolla olevaan inhimilliseen loistoon. Ja jos kaikki muu epäonnistuu, on Johnny Weir. Katsoisin kolme tuntia curlingia vain nähdäkseni, mitä hän pukee seuraavaksi.

Leave a Comment