Talviolympialaisten curling-voitto vetää jäälle uuden sukupolven | Urheilu

TCurl Edinburghin täplikäs jää oli täynnä pelaajia, kun naisten liigan kilpailijat syöksyivät kauniisti eteenpäin curling-kivet, käsivarret ja jalat ojennettuina. Joukkuetoverit pyyhkäisivät ahkerasti kovasti jäällä auttaakseen graniittia saamaan muutaman millimetrin lisää maata.

Maanantai ovat usein kiireisiä Edinburghin ainoassa curling-keskuksessa. Mutta tämän maanantain ovat muuttaneet Team GB:n kulta- ja hopeamitalit talviolympialaisissa. Kaksi mitalien voittajaa pelaa siellä, samoin kuin aiemmat olympia- ja maailmanmestarit.

Jäähallin johtaja Aaron Forsyth sanoi, että keskusta oli täynnä lajia koskevia tiedusteluja Pekingin voittojen jälkeen. “Olemme saaneet satoja sähköposteja tai napsautuksia viime päivinä, joissa ihmiset ovat pyytäneet kokeilla curlingia”, hän sanoi. “Se on fantastinen.”

Forsythin mukaan osa haastetta voisi olla heidän kaikkien majoittaminen ja erityisesti nuorempien lasten tukeminen, joiden kiinnostus peliin on herännyt. Noiden 20 kg painavien kivien ohjaaminen alas jäätä vaatii suurempaa voimaa kuin miltä näyttää.

Hän uskoo, että curling on Ison-Britannian hallitseva talviolympialaji. Team GB:n vaatimaton mitaliryöstö tuli pelien myöhässä ja kokonaan curlingista. Neljänneksi tulleen sekajoukkueen turhautumisen jälkeen miesten joukkue voitti hopeaa lauantaina ja sitten naisten joukkue voitti Japanin kattavasti 10-3 sunnuntain finaalissa.

Ja Curl Edinburgh on ehkä yksi urheilun menestyneimmistä paikoista. Avoinna yli 12 tuntia vuorokaudessa lukuisille seuroille ja liigoille, sen pelaajat ovat peräisin kaupungin pankeista, lääkäreistä, paikallisista joukkueista ja lähikaupungeista, kuten Peebles, se on myös suosittu paikka lomailijoiden keskuudessa.

Isossa-Britanniassa arkkityyppisenä skotlantilaisena urheilulajina nähty Forsyth isännöi Englannista tulevia koulujuhlia, lontoolaiset yritykset järjestävät henkilökunnan vapaapäiviä ja suuria kaveriporukoita vierailee Edinburghissa polttaribileissä. “Olympialaiset lisäävät tätä”, hän sanoi. – Tavoitteena on pitää vauhti yllä.

Nämä mitalit eivät olisi voineet tulla parempaan aikaan, sanoi Maggie Wilson Scottish Curlingista. Järjestö toivoo saavansa lisättyä kiinnostusta uusien, nuorempien pelaajien keskuudessa. “Olympialaiset ovat osoittaneet, kuinka jännittäviä ne ovat ja todella viihdyttäviä kaiken ikäisille”, Wilson sanoi viitaten naisten joukkueen hermoja raastavaan voittoon Ruotsista semifinaalissa.

Yksi pelin nuorimmista lähettiläistä on Jamie Rankin, 18-vuotias curling-dynastian opiskelija. Hänen äitinsä Janice Rankin oli osa Ison-Britannian kultamitalin voittajajoukkuetta Salt Lake Cityn talviotteluissa vuonna 2002; hänen isoäitinsä Barbara pelasi liigakilpailussa Curl Edinburghissa maanantaiaamuna, kun hän työskenteli osa-aikaisesti sen yläkerran kahvilassa.

Rankin, Elginistä kotoisin oleva liiketalouden opiskelija, valmentaa Edinburghin yliopiston curling-joukkuetta. Ja hän on “100%” selvä tavoitteestaan. “Haluan mennä jonain päivänä olympialaisiin. Sitä kohti pyrin, ehdottomasti.”

Hän uskoo, että laji houkuttelee nuorempia kilpailijoita. Kotona Elginissä paikallinen nuorisojoukkue oli 25-30 vahvaa. “Minulla on pari ystävääni katsomassa sitä, ja he lähettävät minulle aina viestiä: “Miksi he tekevät tämän?” tai “Mitä se tarkoittaa?” Aion saada heidät mukaan.”

Urheilulla on ollut vaikea pandemia. Sitä pelataan pääasiassa talvella ja lähes kokonaan sisäkentillä. Ja vaikka Team GB:n mitalien voittajat ovat 20-30-vuotiaita, suurin osa curlingin aktiivisista pelaajista on keski-ikäisiä tai vanhempia.

Skotlannin kaukalot suljettiin sulkujen vuoksi talvella 2020-21 ja jälleen viime vuoden lokakuussa, vain kolme viikkoa kauden alkamisen jälkeen. Vanhemmat pelaajat olivat haluttomia kokoontumaan sisätiloihin, ja monet ajautuivat pois. Scottish Curling arvioi, että noin kymmenesosa sen 10 000 jäsenestä luopui lajista Covid-kriisin aikana.

Wilsonin mukaan urheilun suurin haaste on nuorten pelaajien pitäminen mukana urheilun parissa, kun he lähtevät kotoa yliopistoon tai ensimmäiseen kokopäiväiseen työpaikkaansa. Sitten osallistumisprosentit nousevat jyrkästi.

Dave Leith, urheilun kilpailuorganisaation British Curlingin suoritustuen johtaja, sanoi: ”Se on melkoinen haaste. Olemme jo jossain määrin alkaneet murskata sitä pähkinää, koska meillä on nyt paljon voimaa syvemmälle, tavallaan en usko, että olemme nähneet pitkään aikaan, mutta työtä on vielä paljon tehdään siellä.”

Leave a Comment