Maanpaossa oleva oppositiohahmo kutsuu Ukrainan hyökkäystä “rikokseksi ihmisyyttä vastaan”

Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotilaallinen hyökkäys Ukrainassa on rikos ihmisyyttä vastaan ​​ja Venäjän lakien vastainen, maanpaossa oleva oppositiohahmo Mihail Hodorkovski sanoi torstaina.

Maanpaossa oleva miljardööri toisinajattelija, joka oli aikoinaan yksi Venäjän rikkaimmista miehistä ennen kuin hän sotkeutui Putinin kanssa, sanoi, että Putin ja hänen läheiset järjestönsä käynnistivät sotilaallisen hyökkäyksen pyrkiessään pitämään vallan.

“Putin on käynnistänyt sodan Ukrainaa vastaan. Se on rikos ihmisyyttä vastaan, se on vakava rikos Venäjän lain mukaan ja se on Venäjän kansallisten etujen pettämistä”, Hodorkovski sanoi lausunnossaan.

Venäjän kansa ei tue Putinia, mutta valtio ja turvallisuusvaltaelimet pysyvät hänen lujassa hallinnassaan, Hodorkovski väitti.

“Hyökkäyssodan purkaminen ja asevoimien käyttäminen henkilökohtaisen hyödyn saamiseksi merkitsee, että Putinin johtama junta on ottanut vallan Venäjällä”, hän sanoi. “Jokaisesta, joka sanalla tai teolla vapaaehtoisesti auttaa junttaa, tulee sotarikollinen.”

Hodorkovski sanoi, että sota pitäisi pysäyttää “millä hinnalla hyvänsä”, varoittaen, että konflikti merkitsee Venäjän yhteiskunnan kehityksen loppua. Lisäksi Putin on heiluttanut Venäjän ydinarsenaalia neuvotteluissaan lännen kanssa ja sen seurauksena “asettaa koko maailman katastrofin partaalle”.

Putin ilmoitti sotilaallisten operaatioiden alkaessa Ukrainaa vastaan, että kaikki Venäjän armeijaa vastaan ​​puuttuvat voimat kohtaisivat “seuraamuksia, joita he eivät ole koskaan nähneet” – kommentteja, joita pidetään laajalti peiteltynä uhkana kostaa ydinasehyökkäystä vastaan.

Venäjän armeija omaksui äskettäin uuden doktriinin, joka tunnetaan nimellä “escalate to deescalate” (escalate to deescalate), lähestymistapa, jonka sotilaallisten analyytikkojen mukaan mikä tahansa konflikti uhkaa johtaa nopeasti ydinaseisiin.

Hodorkovski, venäläinen liikemieheksi tullut demokratian puolestapuhuja, joka asuu nyt Lontoossa, sanoi haastattelussa viisi vuotta sitten, että Yhdysvaltain hallituksella oli mahdollisuus saada Putin luopumaan vallasta ja palauttamaan Venäjä demokraattisen poliittisen uudistuksen tielle. .

Putinin aikainen Venäjä oli kasvanut epävakaaksi ja ydinasevaltiona voisi romahtaa tulevaisuudessa, hän väitti.

“Ainoa mahdollisuus muuttaa asioita vakavasti Putinin ja Amerikan suhteissa [the Trump] Hallituksen tarkoituksena on saada Putin vakuuttuneeksi siitä, että on hänen etujensa mukaista lähteä vallasta tämän hallinnon ollessa vallassa. Sitten kaikki muut ongelmat voidaan ratkaista ja ratkaistaan”, Hodorkovski sanoi.

Hodorkovski on entinen öljyalan johtaja, joka vangittiin Venäjällä vuonna 2003 petossyytteiden vuoksi, joita pidetään laajalti poliittisena sorrona. Hän käynnisti ajatushautomon Open Russia, joka ajaa demokraattista uudistusta Venäjällä.

Hodorkovski sanoi uskovansa Venäjän Surgutneftegas-nimisen öljy-yhtiön varoista saadun 45 miljardin dollarin arvoisen Putinin piiloomaisuuden paljastamisen olevan laajalti tunnettua venäläisten keskuudessa.

Toisinajattelija sanoi uskovansa, että länsi voisi käyttää “hybridivaikutusoperaatiota” vakuuttaakseen Putinin joko eroavan presidentin tehtävästä tai käynnistää demokraattiset uudistukset.

”Mielestäni on sekä venäläisen että amerikkalaisen yhteiskunnan etu, että Putin lähtee. Mutta maailma on sellainen, että jotta tämä tapahtuisi, se on tehtävä niin, että Putinin eduksi lähteä, hän sanoi.

Leave a Comment