Selitä: Kuinka Maailman terveysjärjestö voi kohdata tulevat pandemiat

GENEVA, 24. helmikuuta (Reuters) – Neuvottelut uusista pandemioiden torjuntaa koskevista säännöistä alkavat Maailman terveysjärjestössä torstaina. Tavoitteena on toukokuu 2024, jolloin YK:n terveysjärjestön 194 jäsenmaata hyväksyvät sopimuksen.

Uusi sopimus on yli 200 suosituksen joukossa, joilla vahvistetaan maailman puolustusta uusia taudinaiheuttajia vastaan. Eri arvioijat ovat laatineet COVID-19-pandemian jälkeen, joka on tappanut yli 6,2 miljoonaa ihmistä kahdessa vuodessa.

Itse WHO:lla on edessään uudistusvaatimuksia sen jälkeen, kun riippumaton paneeli kuvaili sitä “alivoimaiseksi” COVID-19:n iskiessä, ja sillä on rajalliset valtuudet tutkia epidemioita ja koordinoida torjuntatoimenpiteitä. Lue lisää

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

Washingtonin johtama pyrkimys rakentaa Maailmanpankin isännöimä maailmanlaajuinen pandemian ehkäisyrahasto on yksi aloitteista, jotka voivat määrittää 74-vuotiaan elimen tulevaisuuden.

MIKÄ PANDEMIASOPIMUS ON?

WHO:lla on jo sitovia sääntöjä, jotka tunnetaan nimellä International Health Regulations (2005), jotka määrittelevät maiden velvoitteet, joissa kansanterveystapahtumat voivat ylittää rajojen. Näitä ovat muun muassa WHO:n välitön neuvominen terveydellisistä hätätilanteista sekä kauppaa ja matkustamista koskevat toimenpiteet.

Nämä säännökset hyväksyttiin vuoden 2002/2003 SARS-epidemian jälkeen, ja niitä pidetään edelleen toimivina alueellisissa epidemioissa, kuten ebolassa, mutta riittämättöminä maailmanlaajuiselle pandemialle.

Sopimukseen ehdotetut ehdotukset sisältävät uusien virusten tiedon ja genomisekvenssien jakamisen sekä säännöt rokotteiden tasapuolisesta jakelusta. Lue lisää

Euroopan unioni vaatii villieläinmarkkinoiden kieltoa ja kannustimia uusista viruksista tai niiden varianteista ilmoittamiseen, EU:n virkamies kertoi Reutersille. Lue lisää

Jäsenvaltioilla on elokuussa määräaika päättää sopimuksen alkuperäisestä versiosta, jota WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tukee. Hänet valitaan todennäköisesti ilman vastustusta toiselle kaudelle toukokuussa.

Se olisi vasta toinen tällainen terveyssopimus vuoden 2003 tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen jälkeen. Se on oikeudellisesti sitova sopimus, jonka tavoitteena on vähentää tupakointia verotuksen sekä merkintä- ja mainontasääntöjen avulla.

MITEN MAAT NÄKEVÄT SOPIMUKSEN?

EU ehdotti sopimusta ja on sen suurin tukija Britannian, Indonesian, Kenian ja muiden tukemana.

Yhdysvallat osallistuu neuvotteluihin, mutta on vastustanut sitovaa sopimusta. Myös Intia ja Brasilia ovat ilmaisseet varauksensa.

Kun mukana on niin monia jäsenmaita, sopimuksen saaminen on todennäköisesti hankalaa.

MITEN SE TOIMII?

Koska sen oikeudellinen luonne on vielä määrittelemättä, sopimus on WHO:n ammattikielessä “väline”, jota on kolmenlaisia ​​- suosituksia, määräyksiä ja sopimuksia. Näistä määräykset ovat automaattisesti oikeudellisesti sitovia jäsenille, elleivät he nimenomaisesti vastusta.

Vielä ei ole selvää, miten vuoden 2005 määräykset ja uusi pandemiasopimus voisivat sopia yhteen.

Yksi ehdotus on, että niiden olisi täydennettävä toisiaan, jotta olemassa olevia sääntöjä sovelletaan paikallisiin epidemioihin ja että sopimus reagoi vain, jos WHO julistaa pandemian – mitä sillä ei tällä hetkellä ole valtuuksia tehdä.

On vielä selvitettävä, ottavatko neuvottelijat käyttöön noudattamistoimenpiteitä, kuten seuraamuksia.

MITÄ MUITA UUDISTUKSIA ON TOIMINNASSA?

Tällä viikolla käydään erilliset neuvottelut Yhdysvaltain aloitteesta vuoden 2005 sääntöjen uudistamiseksi.

Washingtonin ehdotuksilla pyritään lisäämään avoimuutta ja mahdollistamaan WHO:n nopeampi pääsy taudinpurkauskohteisiin. Useat diplomaatit sanoivat, että he osoittautuvat todennäköisesti liian kunnianhimoisiksi, ja Kiinan ja muiden odotetaan vastustavan kansallista suvereniteettia.

Kiina salli WHO:n johtamien asiantuntijaryhmien vierailla COVID-19:n episentrumissa Wuhanissa, mutta WHO sanoo edelleen salaavansa kliinisiä tietoja varhaisista tapauksista, jotka saattavat sisältää vihjeitä SARS-CoV-2-viruksen alkuperästä. Lue lisää

WHO:n jäsenmaat keskustelevat toisessa työryhmässä WHO:n rahoitusrakenteen uudistuksista, jotta se olisi kestävämpi ja joustavampi pandemian sattuessa.

Toistaiseksi Yhdysvallat, joka pandemiaan asti oli WHO:n suurin avunantaja, on vastustanut suunnitelmia lisätä jäsenmaiden vuotuisia maksuja. Lue lisää

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

Raportoi Emma Farge; Leikkaus Stephanie Nebehay ja Catherine Evans

Standardimme: Thomson Reutersin luottamusperiaatteet.

.

Leave a Comment