“Come From Away” vangitsee ihmiskunnan merkkejä painajaisen terrori-iskun jälkeen | Chicago News

“Come From Away”:n Pohjois-Amerikan kiertue (luotto: Matthew Murphy)

”Come From Away” on aivan loistava musikaali, joka perustuu pienen yhteisön Newfoundlandissa, Kanadassa, 11. syyskuuta 2001 aamulla tehtyjen järkyttävien terrori-iskujen jälkeen tekemän hengen nostamiseen. , lukemattomien muiden asioiden ohella, pysäytti lentomatkat Yhdysvaltoihin äkillisesti.

Ja keskiviikkoillan poikkeuksellisen hieno kansallisen kiertueyhtiön esityksen tuotanto ei olisi voinut saapua Chicagon Cadillac Palace -teatteriin täydellisemmällä hetkellä, kun otetaan huomioon nykyinen kaaos Euroopassa, vaikka kaaoksen juuret ja sen ilmenemismuoto ovatkin selvästi erilaiset. Sillä se, mitä tämä musikaali tekee, on vangita ihmisluonnon parhaat ja kyllä, toisinaan jopa kauheimmat puolet. Ja samalla se tarjoaa ainakin aavistuksen toivoa.

Kun islamilaisten terroristien kaappaamat koneet osuivat sekä New Yorkin kaksoistorniin että osaan Pentagonia ja johtivat toisen Washington DC:hen suuntautuneen koneen maahan syöksymiseen, lentoliikenne Yhdysvaltoihin pysähtyi kirkkaasti. Ja 38 transatlanttista lentoa, joissa oli yhteensä 7 000 matkustajaa, joutuivat laskeutumaan pienessä Ganderin kaupungissa Newfoundlandissa, Kanadassa. Kuinka kaikista noista tuntemattomista (alun perin täysin hämärässä tapahtuneesta) voitaisiin mahdollisesti huolehtia kaupungissa, jonka väkiluku on tuskin suurempi kuin äkillinen saapuvien määrä? Kuinka heitä voitaisiin ruokkia, suojata ja hoitaa ilman valmistautumista?

No, kuten tapahtuu, huomattava kekseliäisyyden ja anteliaisuuden ponnistus pantiin liikkeelle. Ja se, miten tämä kaikki tapahtui, on “Come From Away” -elokuvan ytimessä. Tämä on täysin ainutlaatuinen ja mieltä kohottava musikaali, jossa on täydellinen kirja, musiikki ja sanoitukset kanadalaisen Irene Sankoffin ja David Heinin aviomies- ja vaimotiimin kirjoittamana. . Esityksen alkuperäinen ohjaaja Christopher Ashley ja musikaalilavastaja Kelly Devine ovat ruorissa. Ja kaiken huipuksi tämä kiertueyhtiö, jossa on ylevä 12 hengen näyttelijä, joka esittää useita rooleja, ja erinomainen kahdeksan muusikon yhtye Cameron Moncurin johdolla.

On käsittämätöntä, miksi tämä Broadwaylla vuonna 2017 avattu esitys – Beowulf Borittin moitteettomalla maisemasuunnittelulla ja Howell Binkleyn valaistuksella – ei päihittänyt “Dear Evan Hansen” -elokuvaa parhaan musikaalin Tony-palkinnossa, mutta se on täysin eri asia. .

“Come From Away”:n Pohjois-Amerikan kiertue (luotto: Matthew Murphy)

Sekä osavaltioista ja ulkomailta kotoisin olevat matkustajat että Ganderiin laskeutuvien lentokoneiden miehistö olivat hämärässä Yhdysvalloissa tapahtuneesta – matkapuhelimet eivät olleet tuolloin lähes kaikkialla läsnä. Ja he kaikki kiihtyvät yhä enemmän vietettyään yli 24 tuntia istuimellaan. Mitä tulee Ganderin ja sitä ympäröivien kaupunkien asukkaisiin, he alkavat ymmärtää, mitä määrittelemättömään oleskeluun tarvitaan: ruokaa, suojaa, vaipat, sanitaatiota, henkistä tukea ja alkoholia. Ja he avaavat nopeasti koulunsa, Pelastusarmeijan keskuksen, omat kotinsa ja sydämensä näille hädänalaisia ​​tuntemattomille.

Paikallisten linja-autonkuljettajien lakko on toinen ongelma, joka on ratkaistava. Mutta sängyt ja ruuat ja muut välttämättömät tavarat kokoavat kaupungin asukkaat hämmästyttävän nopeasti ja määrätietoisesti – pormestarista ja konstaabelista opettajiin ja eläinsuojelun puolestapuhujaan. Kyllä, laivalla on kissoja, koiria, simpansseja ja jopa raskaana oleva bonobo. maadoitettuja lentokoneita.

Epätodennäköinen romanttinen suhde syntyy vapaamielisen texaslaisen naisen (näyttelijänä Christine Toy Johnson) ja kiihkeän brittiläisen (Chamblee Ferguson) välille. Syvä ystävyys syntyy New Yorkin palomiehen äidin, joka on saattanut menehtyä World Trade Centerissä, (Danielle K. Thomas) ja Gander-palomiehen äidin (Julie Johnson) välillä. Aloitteleva TV-uutistoimittaja (Julia Knitel) saa kattaa elämänsä tarinan. Homopari riitelee keskenään. Eläinten rakastaja (Sharone Sayegh) pitää huolta karvaisista olennoista. Ja ylpeä lentäjä (näytteliä Marika Aubrey) kertoo kovalla työllä saavutetusta asemastaan ​​ensimmäisenä naiskapteenina, joka lensi kaupallisella lennolla American Airlinesille.

Tietysti ongelmia on myös monien kielten ja uskontojen kanssa, joita on käsiteltävä, ja Egyptistä kotoisin oleva muslimikokki joutuu tiukasti turvatarkastuksiin. Mukana on myös amerikkalaisen lentäjän (jota näyttelijä James Earl Jones II, Chicagon yleisölle laajalti tuttu näyttelijä) tekemä epätoivoisen hauskoja romanttisia edistysaskeleita. Muita hienoja käännöksiä ovat Harter Clingman, Kevin Carolan, Jeremy Woodard ja Nick Duckart.

Suurilta osin tositarinoihin perustuvan esityksen partituurin ja käsikirjoituksen kauneus, joka sisältää monia sarjakuvia, rikkaan sardonisia hetkiä sekä suurta paatosa, on ihanan autenttinen. Samoin turskan suudella rituaali.

Muusikot ovat yksinkertaisesti sensaatiomaisia, ja heillä on hohto partituurin irlantilaissävyisiin teemoihin, Moncur koskettimissa, harmonikassa ja harmoniumissa; Isaac Alderson pilleissä, irlantilainen huilu ja uilleann-pillit; Kiana June Weber viulussa; Billy Bivona ja Sean Rubin sähkö/akustisilla kitaroilla; Martin Howley akustisella kitaralla, mandoliinilla ja bouzoukilla; Steve Holloway bodhranissa ja lyömäsoittimissa sekä Joseph Mowatt rummuissa ja lyömäsoittimissa.

“Come From Away” ei ole tyypillinen musikaalisi. Teet suuren virheen, jos unohdat sen. Ja huolimatta tapahtumaan liittyvästä kauhusta, joka inspiroi sitä, tämä esitys toimii syvästi parantavana balsamina.

Lisää tästä tarinasta

“Come From Away” kestää maaliskuun 6. päivään Cadillac Palace Theatressa, 151 W. Randolph. Lippuja saat osoitteesta BroadwayInChicago.com tai soittamalla numeroon (800) 775-2000.

Seuraa Hedy Weissiä Twitterissä: @HedyWeissCritic


Leave a Comment