Ekseema ja lasten mielenterveys

Noin yksi kymmenestä lapsesta kärsii ekseemasta, joka aiheuttaa kuivaa, kutiavaa ihoa. Mutta tila ei vaikuta vain ihoon – sillä voi olla myös vaikutusta lapsen mielenterveyteen.

Kansallisen ekseemayhdistyksen mukaan ekseemaa sairastavilla lapsilla ja nuorilla on suurempi riski:

 • masennus
 • ahdistusta
 • käyttäytymishaasteita
 • tarkkaavaisuushäiriö (ADHD)

Lisäksi jatkuvasti kutiseva iho voi olla stressaavaa ja häiritsevää koulussa. Joitakin ekseemaa sairastavia lapsia voivat joskus kiusata luokkatoverinsa, mikä voi johtaa mielenterveysongelmiin.

Jos hoidat ihottumaa sairastavia lapsia, lue lisää tavoista, joilla sairaus voi vaikuttaa heidän emotionaaliseen hyvinvointiinsa, sekä vinkkejä siitä, kuinka voit tukea heidän mielenterveyttä.

Ekseeman ja mielenterveyshaasteiden välillä on vahva yhteys kaiken ikäisillä lapsilla. Vuonna 2019 tehdyn systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin mukaan ekseemaa sairastavilla lapsilla ja nuorilla oli huomattavasti suurempi todennäköisyys kokea mielenterveysongelmia verrattuna ikätovereihinsa, joilla ei ollut sairautta.

American Academy of Dermatology (AAD) sanoo, että ekseema voi usein vaikuttaa vauvojen ja pienten lasten mielialoihin. Ne voivat olla:

 • levoton
 • ärtyisä
 • kranttu
 • takertuva

Jotkut lapset, joilla on ekseema, voivat myös yhdistää raapimisen vanhemman tai hoitajan huomion saamiseen AAD:n mukaan. Tämä puolestaan ​​voi tehdä raapimisesta tapana ja johtaa kierteeseen, joka edelleen vaikuttaa sekä heidän emotionaaliseen hyvinvointiinsa että ihoonsa.

Vanhemmilla ekseemalapsilla, mukaan lukien nuoret ja teini-ikäiset, on myös suurempi riski sairastua mielenterveysongelmiin. AT 2021 tutkimusjoka analysoi tutkimustietoja kansallisesti edustavasta otoksesta yhdysvaltalaisista alle 17-vuotiaista lapsista, ja havaitsi, että kaksi kertaa niin monella ekseemaa sairastavalla lapsella oli heidän elämäänsä vaikuttanut mielenterveyshäiriö verrattuna niihin, joilla ei ollut sairautta.

Muihin lapsiin verrattuna ekseemapotilaat ilmaisivat myös todennäköisemmin, että he:

 • usein huolissaan
 • tuntenut olonsa onnettomaksi tai masentuneeksi
 • oli vaikeuksia kiinnittää huomiota
 • kokenut tunteiden, käytöksen hallinnan tai vaikeuksien saamisen muiden kanssa

Ekseeman ja mielenterveyden väliselle yhteydelle ei ole yksinkertaista selitystä. Sen sijaan se voi johtua useista tekijöistä, joista jokainen voi vaikuttaa lapsiin eri tavoin.

Jotkut lapset saattavat olla turhautuneita käsittelemään jatkuvasti kutisevaa ihoa ja jäämään paitsi muista toiminnoista, kun he käyvät lääkärin vastaanotoilla tai hoitavat tulehdusta.

Ekseemalaastarien fyysinen ulkonäkö saattaa myös saada heidät tuntemaan, etteivät ne “sopeudu” muiden lasten joukkoon. He saattavat käsitellä heikkoa itseluottamusta ja eristäytymistä. Joitakin ekseemaa sairastavia lapsia voidaan myös kiusata, mikä voi edistää mielenterveysongelmia.

Joissakin tapauksissa lääkitys voi vaikuttaa myös lasten mielenterveyteen. Jos lapsesi esimerkiksi käyttää montelukastia (Singulair) astman hoitoon (joka on yleisempää ihmisillä, joilla on ihottuma), hän voi kokea mielenterveyden sivuvaikutuksia, kuten ahdistusta ja masennusta.

Ahdistuneisuus yhdessä stressin kanssa voivat laukaista ekseeman pahenemisen. Ne laittavat kehon taistele tai pakene -tilaan, mikä johtaa kortisolin (stressivastehormonin) nousuun. Tämä puolestaan ​​​​voi aiheuttaa tulehduksellisen vasteen ihossa National Ekseemaliiton mukaan.

Vaikka ahdistuksen ja ihon leimahdusten välillä on yhteys, on epäselvää, voiko ahdistus olla ekseeman perimmäinen syy. Tutkijat uskovat, että ekseema voi johtua geneettisten ja ympäristötekijöiden yhdistelmästä, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan.

Lapset, joilla on ekseema, saattavat kohdata suuremman masennuksen riskin kuin niillä, joilla ei ole sairautta, mutta tutkimus jatkuu. Tämä on todennäköisemmin totta niillä, joilla on vaikea ekseema.

AT 2021 tutkimus yli 11 000 lasta Isossa-Britanniassa havaitsi, että vaikeaa ekseemaa sairastavilla oli kaksinkertainen todennäköisyys kokea masennuksen oireita. Se ei kuitenkaan löytänyt masennuksen riskiä korkeammaksi niillä, joilla oli kohtalainen tai lievä ekseema.

Tämä tutkimus perustui a 2017 tutkimus Koreasta, joka sisälsi tiedot yli 72 000 ylä- ja lukiooppilasta. Se havaitsi, että ekseemaa sairastavat opiskelijat ilmoittivat huomattavasti todennäköisemmin masennuksesta sekä itsemurha-ajatuksista, -suunnitelmista ja -yrityksistä.

Ei ole yhtä syytä, miksi ekseemaa sairastavalla lapsella saattaa olla todennäköisemmin masennusta. National Ekseemaliiton mukaan se saattaa liittyä tapaan, jolla keho kommunikoi aivojen kanssa tulehdusvasteen aikana. Ekseeman ja mielenterveyden välisestä yhteydestä on vielä paljon opittavaa.

Ekseeman oireet voivat vaikuttaa lapseesikäyttäytymistä ja suorituskykyä koulussa monin eri tavoin.

AT 2021 tutkimus yli 2 700 ihmistä havaitsi, että 3–10-vuotiailla lapsilla, joilla oli ihottumaa, oli todennäköisemmin käyttäytymisongelmia, tarkkaamattomuutta tai yliaktiivisuutta ja tunnehaasteita.

Ekseeman aiheuttamat unihäiriöt voivat myös aiheuttaa käyttäytymisongelmia. National Ekseemaliiton mukaan noin 30 prosentilla ekseemalapsista on unihäiriöitä vähintään viitenä yönä viikossa. Tämä voi johtaa ärtyneisyyteen, päiväsaikaan uneliaisuuteen ja keskittymisvaikeuksiin.

Tutkimus vuodelta 2016, jossa arvioitiin yli 354 000 yhdysvaltalaisen lapsen tutkimustuloksia, havaittiin, että ekseemapotilailla oli todennäköisemmin tarkkaavaisuushäiriö (ADD) tai ADHD. Lapset, joilla oli vaikea ekseema, kohtasivat myös paljon suuremman ADD:n ja ADHD:n todennäköisyyden, kun he eivät saaneet riittävästi unta vähintään neljänä yönä viikossa.

Nämä sairaudet sekä punaisesta ja kutisevasta ihosta selviäminen voivat vaikuttaa siihen, kuinka hyvin lapsi pystyy säätelemään tunteitaan ja käyttäytymistään.

Ekseemalla voi olla emotionaalinen vaikutus lapsiin. Jonkin sisällä 2020 opiskelu, tutkijat analysoivat 28 nuoren ja nuoren aikuisen haastattelukopioita. He havaitsivat, että osallistujat:

 • huolissaan siitä, että kutina herättäisi heidät yöllä
 • kokivat, etteivät muut ottaneet heidän oireitaan vakavasti
 • olivat turhautuneita pyytämättömistä neuvoista
 • yritti peittää ihonsa “sopeutuakseen”
 • vältti tiettyjä sosiaalisia tilanteita (kuten yöpymistä) tuomion pelosta
 • käsiteltiin itsetunto-ongelmia

Vaikka tuon tutkimuksen koko oli liian pieni tulosten yleistämiseksi suuremmalle väestölle, emotionaalinen vaste ekseemaan tai mihin tahansa muuhun krooniseen sairauteen on yksilöllinen jokaiselle yksilölle. Ekseemalla voi olla paljon suurempi vaikutus joidenkin lasten tunteisiin kuin toisiin.

Oikealla tuella ekseemalapset voivat oppia hallitsemaan sairautta sekä sen vaikutuksia heidän tunne- ja mielenterveyteensä.

Ekseemahoitojen, kuten lääkkeiden, paikallisten hoitojen ja kosteutuksen, noudattaminen voi auttaa vähentämään oireita, jotka muuten voisivat vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen ja tunteisiin. Pienet lapset saattavat tarvita vanhemman tai huoltajan hoitamaan hoitoaan suoraan. Kun lapset vanhenevat, säännölliset muistutukset saattavat riittää pitämään heidät raiteilla.

Vanhemmat ja huoltajat voivat toimia myös muutamilla muilla tavoilla, mukaan lukien:

Saa lapset tuntemaan olonsa ymmärretyksi

Ekseema katsotaan joskus sairaudeksi, jota on helppo hallita ja jolla ei ole suurta vaikutusta ihmisen elämään.

Kuitenkin ihmisille, joilla on sairaus, se voi tuntua päinvastaiselta. Lapselta kysyminen hänen hyvinvoinnistaan ​​ja sen myöntäminen, että ekseeman hallinta voi olla haastavaa ja turhauttavaa, voi auttaa häntä tuntemaan, että joku muu saa sen, mitä hän käy läpi.

Keskity normalisoimaan, mutta älä osoita tai vältä keskusteluja soihduksista, kun lapsesi käsittelee niitä. Varmista, että he tietävät, että sitä ei tarvitse hävetä, ja keskustele heidän kanssaan avoimesti ystävilleen heidän tilastaan.

Lasten tukeminen koulussa

Keskustele kouluvuoden alussa lapsesi opettajan kanssa ekseemasta. Näin he voivat tarjota lisätukea luokkahuoneessa.

Voit pyytää opettajaa välttämään kehotusta ekseemista sairastaville lapsille, etteivät he naarmuta. Sen sijaan he voivat rohkaista opiskelijoita löytämään muita tapoja lievittää kutinaa, mukaan lukien:

 • hieromalla tai puristamalla ihoa varovasti
 • kosteusvoiteen levittäminen
 • painamalla viileää liinaa iholle
 • juomalla lasillisen kylmää vettä

Sinun ja lapsesi opettajan tulee myös etsiä merkkejä sairauteen liittyvästä kiusaamisesta. Varhaisen kiusaamisen ja kiusaamisen lopettaminen ennen kuin se muuttuu suuremmiksi ongelmaksi voi auttaa estämään vakavia mielenterveysongelmia myöhemmin.

Opettaa heille selviytymisstrategioita

Stressiä – olipa kyseessä ihottuma tai mistä tahansa muusta syystä – ei voida koskaan estää pysyvästi, mutta sitä voidaan hallita. Opeta lapsille stressinhallintastrategioita, kuten:

 • harjoittelemassa
 • viettää aikaa ulkona
 • välittäjä- ja hengitysharjoituksia
 • päiväkirjaa tai piirtämistä
 • puhua siitä
 • progressiivinen lihasten rentoutuminen
 • mindfulnessin harjoittelua

Saada heille mielenterveystukea

Jos lapsellasi on merkkejä masennuksesta, ahdistuksesta tai muusta mielenterveysongelmasta, yhdistä hänet ammatilliseen tukeen. Lastenpsykologit ja terapeutit on koulutettu tunnistamaan lasten mielenterveyshäiriöitä ja auttamaan heitä kehittämään yksilöllisiä työkaluja oireiden hallintaan.

Joissakin tapauksissa lääkkeitä voidaan käyttää myös tiettyjen lasten mielenterveyshäiriöiden hoitoon.

Ekseema voi painaa lapsia ja nuoria emotionaalisesti ja sosiaalisesti. Tutkimukset osoittavat, että ekseemaa sairastavilla lapsilla voi olla suurempi riski sairastua masennukseen, ahdistukseen ja muihin mielenterveysongelmiin. Joitakin lapsia voidaan myös kiusata tilansa vuoksi, mikä johtaa sosiaaliseen vetäytymiseen ja itsetuntoongelmiin.

Jos hoidat ekseemaa sairastavaa lasta, kysy häneltä, mitä hän käy läpi, ja vältä hänen kokemuksensa minimoimista. On tärkeää, että lapset tuntevat ymmärryksensä heidän ympärillään olevilta.

Saatat myös joutua auttamaan lastasi kehittämään stressinhallintatekniikoita. Se voi tarkoittaa meditaatiota, hengitysharjoituksia, ulkona leikkimistä tai jotain aivan muuta. Kokeile muutamaa eri strategiaa nähdäksesi, mikä toimii parhaiten lapsellesi.

Lopuksi, pidä silmällä lapsesi mielenterveyssairauksien merkkejä. Saatat joutua yhdistämään heidät mielenterveysalan ammattilaiseen lisätuen saamiseksi.

Muista: Ekseema saattaa näyttää vain ihosairaudelta, mutta sillä voi olla suuri vaikutus lapsen henkiseen hyvinvointiin. Yritä löytää strategioita käsitelläksesi kaikkia tapoja, joilla ekseema voi vaikuttaa heidän elämäänsä.

Aloita kanssa

Kiinnostaako yrittää? Voimme auttaa!

Leave a Comment