Lempeä, vaikuttava draama kiistämättömästä ihmisyydestä

Elz Carrad ja Arlo Green Rurangissa. Valokuva: Autonomouse/The Yellow Affair

Elokuvan nimi: Rurangi

Johtaja:
Max Currie

Pääosissa:
Pääosissa Elz Carrad, Arlo Green, Kirk Torrance, Awhina-Rose Ashby, Aroha Rawson, Renee Sheridan

Laji: Draama

Käyntiaika: 97 min

Päätämme uuteen versioon Bronski Beatin tuhoutumattomasta Smalltown Boysta. Lähes neljä vuosikymmentä kappaleen julkaisun jälkeen se kertoo edelleen LGBT-nuorille (ja muille vähemmistöyhteisöille) tuttua tarinaa. Todellakin, se näyttää edelleen rekisteröityvän toiselle puolelle maailmaa.

Max Currien vilpitön, vaatimattomasti lavastettu elokuva – alun perin verkkosarja – koskee Cazia (Elz Carrad), transmiestä, joka palaa kotiinsa Uuden-Seelannin maaseudulle ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Harvat hänen ystävänsä tai perheensä ovat tavanneet hänet hänen muutoksensa jälkeen. Hänen isänsä (Kirk Torrance), maoriviljelijä, joka kampanjoi kemiallisia lannoitteita vastaan, tunnistaa tuskin nuoren miehen. Hänen paras ystävänsä Anahera (Awhina-Rose Ashby), joka myös on maori, on huomattavasti avoimempi palaavalle vaeltajalle. Cazin entinen poikaystävä Jem (Arlo Green) tekee aluksi jotain lähellä koomista kaksoisotetta, mutta pian mukautuu todellisuuteen.

Currien tarkoituksena ei ole hioa päähenkilönsä kasvoja kurjuuteen. Yhtä huomattavaa poikkeusta lukuun ottamatta tämän maidontuottajaalueen asukkaat ovat hämmentyneitä Cazin tilanteesta sen sijaan, että he olisivat avoimesti vihamielisiä miehelle itselleen. Hänen isänsä napsahtaa ja murisee, mutta jään sulaminen ei kestä kauan. Green on suloinen nuorena miehenä kiitettävän avoimen sydämen kanssa. Ashby on vielä parempi sukupolvensa sotamainen realisti.

Ohjaaja pakkaa paljon pieneen tilaan. Cazin sukupuoli-identiteetin vahvistuksen ja Anaheran äidinkielensä syleilyn välillä on mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä. Palaamme sankarin elämään Aucklandissa ja opimme vilkkaan kaupungin aktivistiyhteisöstä. Irlantilaiset katsojat muistuttavat jälleen silmiinpistäviä kulttuurisia yhtäläisyyksiä tämän maan ja kansakunnan välillä, joka on kiistatta kauempana meistä kuin mikään muu.

Rurangilla on valitettavasti ajoittain taipumus hajota julkisen tiedon puhumiseen. Cazilla on omituinen puhe, jossa hän puhuu meille luodikohtien läpi, jotka olisivat kehittyneet paremmin dramaattisen vastakkainasettelun kautta. Mutta suurimmaksi osaksi tämä on lempeä, tehokas draama, joka hyödyntää rajalliset resurssit. Carrad on loistava pääroolissa. Elokuvan argumentit ovat kiistattomia. Ihmiskunta voittaa lopulta.

Rajoitettu julkaisu 25. helmikuuta alkaen

Leave a Comment