Ihmiskunta ei ole edes tyypin 1 sivilisaatio. Mihin tyyppi 3 pystyisi?

Miten teknisesti taitaneet sivilisaatiot kehittyvät kymmenien tuhansien tai jopa miljoonien vuosien mittakaavassa? Tämä on kysymys, joka kummittelee minua tutkijana, joka etsii “teknosignatuureja” muista sivilisaatioista muissa maailmoissa. Koska on jo tiedossa, että pidempiikäiset sivilisaatiot ovat niitä, jotka havaitsemme todennäköisimmin, tieto niiden mahdollisista evoluutioradoista voisi muuttua paremmiksi hakustrategioiksi. Mutta vielä enemmän kuin tietää, mitä etsiä, haluan todella tietää, mitä sivilisaatiolle tapahtuu niin pitkän ajan jälkeen. Mihin he pystyvät? Mitä niistä tulee?

Tämän kysymyksen esitti venäläinen SETI-pioneeri Nikolai Kardashev itselleen vuonna 1964. Hänen vastauksensa oli nyt kuuluisa “Kardashev-asteikko”. Kardashev oli ensimmäinen, mutta ei viimeinen, tiedemies, joka yritti muotoilla sivilisaatioiden evoluution vaiheet (tai vaiheet). Tänään haluan aloittaa sarjan tästä kysymyksestä. Se on keskeinen teknosignature-tutkimuksissa (joissa NASA-tiimimme työskentelee ahkerasti), ja se on myös tärkeää ymmärtääksemme, mitä ihmiskunnalla saattaa olla edessäpäin, jos onnistumme selviytymään kohtaamistamme pullonkauloista.

Kardaševin asteikko

Kardaševin kysymys voidaan esittää toisin. Mitkä askeleet sivilisaation edistymisessä teknologisen edistyksen tikkaat ovat universaaleja? Perusajatuksena tässä on, että kaikki (tai ainakin useimmat) sivilisaatiot käyvät läpi jonkinlaisia ​​mitattavissa olevia vaiheita kehittyessään, ja jotkut näistä vaiheista saattavat näkyä siinä, kuinka voimme havaita ne. Mutta vaikka Kardaševin tärkein kiinnostuksen kohde oli löytää signaaleja ekso-sivilisaatioista, hänen mittakaavansa antoi meille selkeän tavan ajatella niiden kehitystä.

Kardaševin käyttämä luokittelumalli ei perustunut sosiaalisiin eettisiin järjestelmiin, koska näitä asioita emme voi luultavasti koskaan ennustaa vieraiden sivilisaatioiden osalta. Sen sijaan se perustui energiaan, joka on lähellä ja rakas asia jokaiselle fysiikan koulutuksen saaneelle. Energian käyttö saattaa tarjota perustan sivilisaation evoluution yleismaailmallisille vaiheille, koska sivilisaation rakentamista ei voi tehdä ilman energiaa. Joten Kardashev tarkasteli, mitä energialähteitä sivilisaatioiden käytettävissä oli niiden teknologisesti kehittyessä ja käytti niitä mittakaavansa rakentamiseen.

Kardaševin näkökulmasta energian keräämisen kannalta edistymisessä on kolme perustasoa tai “tyyppiä”, joiden kautta sivilisaation tulisi edetä.

Tyyppi 1: Ensimmäisen vaiheen muodostavat sivilisaatiot, jotka pystyvät kaappaamaan kaikki kotiplaneetansa energiaresurssit. Tämä tarkoittaisi kaiken valoenergian vangitsemista, joka putoaa maailmaan isäntätähdestä. Tämä on järkevää, koska tähtien energia on suurin saatavilla oleva lähde useimmilla planeetoilla, joilla elämä voi muodostua. Esimerkiksi maapallo saa Auringosta satojen atomipommien verran energiaa joka sekunti. Se on melko voimakas energialähde, ja tyypin 1 lajilla olisi kaikki tämä voima käytössään sivilisaation rakentamiseen.

Tyyppi 2: Nämä sivilisaatiot voivat kerätä kotitähtensä kaikki energiaresurssit. Nobel-palkittu fyysikko Freeman Dyson ennakoi Kardaševin ajatuksia tästä, kun hän kuvitteli edistyneen sivilisaation rakentavan valtavan pallon tähtensä ympärille. Tämä “Dyson Sphere” olisi koko aurinkokunnan kokoinen kone tähtien fotonien ja niiden energian vangitsemiseksi.

Tyyppi 3: Nämä supersivilisaatiot voisivat käyttää kaiken kotigalaksin kaikkien tähtien tuottaman energian. Tyypillinen galaksi sisältää muutama sata miljardia tähteä, joten se on paljon energiaa. Yksi tapa tämä voitaisiin tehdä, jos sivilisaatio peittäisi jokaisen galaksinsa tähden Dyson-palloilla, mutta voisi olla myös eksoottisempia menetelmiä.

Kardaševin asteikon vaikutukset

Kiipeämällä tyypistä 1 ylöspäin, siirrymme kuviteltavista jumalan kaltaisiin. Ei esimerkiksi ole vaikea kuvitella, että avaruudessa käytettäisiin paljon jättimäisiä satelliitteja aurinkoenergian sieppaamiseen ja sitten sen säteilemiseen maapallolle mikroaaltojen kautta. Se vie meidät tyypin 1 sivilisaatioon. Mutta Dyson-pallon tekeminen vaatisi kokonaisten planeettojen pureskelua. Kuinka kauan ennen kuin saamme sellaisen voiman? Miten meidän pitäisi muuttua päästäksemme sinne? Ja kun pääsemme tyypin 3 sivilisaatioihin, ajattelemme melkein jumalia, joilla on kyky suunnitella kokonaisia ​​galakseja.

Minulle tämä on osa Kardashev-asteikon pistettä. Sen käyttö teknosignatuurien havaitsemiseen on tärkeää, mutta vielä tehokkaampi on sen kyky ohjata mielikuvitustamme. Mieli voi olla tyhjä tuijottaessa satoja tai tuhansia vuosituhansia, ja siksi tarvitsemme työkaluja ja oppaita keskittyäksemme huomiomme. Se saattaa olla ainoa tapa nähdä, mitä elämästä voi tulla – mitä meistä voi tulla – kun se nousee liikkeelle tilan, ajan ja mahdollisuuksien rajojen yli.

Leave a Comment