Kun Ukraina on hyökkäyksen kohteena, urheilumaailma katkaisee suhteet venäläisiin sponsoreihin

Sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaa vastaan ​​aiemmin tällä viikolla, urheilujoukkueet, liigat ja turnaukset venäläisten sponsorien tai isäntien kanssa ovat alkaneet miettiä suhteitaan uudelleen.

Kuuluisa brittiläinen jalkapallojoukkue Manchester United ilmoitti aikovansa perua 40 miljoonan punnan sponsorointisopimuksensa Aeroflotin, venäläisen lentoyhtiön, kanssa, jolta Britannian hallitus on myös nyt kieltänyt lentämisen Ison-Britannian ilmatilassa. Saksassa jalkapallojoukkue FC Schalke 04 poistaa venäläisen öljyjätti Gazpromin pelipaidojensa sponsorin. Samaan aikaan saksalainen tabloidi Bild ei enää näytä Gazpromin logoa sivuilla, jotka on painettu Schalke-paidoilla, vaan sen sijaan on saksalainen teksti: “Freedom For Ukraine”. UEFA:n Mestarien liigan kerrotaan harkitsevan sponsorisopimuksen päättämistä Gazpromin kanssa ja ilmoitti jo suunnitelmistaan ​​siirtää toukokuussa pidettävä viimeinen ottelu Pietarista Pariisiin.

Yritysbrändit pelipaidoissa ja autoissa ovat usein ensisijaista kiinteistöä mainostajille ja suuria rahaa ansaitseville organisaatioille. Mutta mitä tulee kansainväliseen konfliktiin, hinta on paljon kalliimpi kuin dollareita, koska organisaatiot pyrkivät nopeasti etääntymään Venäjästä, tukemaan Ukrainaa ja välttämään uhkaavia pakotteita.

Urheilu, politiikka ja brändit ovat yhä enemmän “otsakohtaisella törmäyskurssilla”, sanoo Forresterin markkinointianalyytikko Dipanjan Chatterjee, joka huomautti olympiasponsorien hiljattain hiljaisuudesta Kiinassa ja Novak Djokovicin sponsorien ristiriitaisista reaktioista sen jälkeen, kun tennistähti syrjäytettiin Australiasta. hänen rokotetilansa yli.

“Kun tuotemerkit asetetaan paikalleen ja pakotetaan ottamaan kantaa, ne toimivat kahdella tavalla. Ensimmäinen ja helpoin tapa on toimia ydinarvon mukaisesti”, Chatterjee sanoo. ”…Muiden on selvitettävä itse, mikä saa aikaan vastauksen ja mikä putoaa hiljaisuuden harmaaseen kartioon. On todennäköistä, että useimmat merkit pitävät sotilaallista hyökkäystä selkeänä normirikkomuksena ja puhuvat todennäköisemmin ja toimivat sitä vastaan.”

Ennen perjantain Circuit de Catalunya -alkukilpailua Barcelonassa Yhdysvaltain Formula 1 -tiimi Haas ilmoitti torstaina, että sen autot ovat valkoisia eikä niissä ole tavanomaisia ​​Venäjän lipun värejä tai nimisponsorin Uralkalin logoa. Tiedottaja kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta muuta kuin vahvistaakseen, että joukkueen kuljettaja Nikita Mazepin, venäläisen miljardöörin Dmitri Mazepinin poika, jatkaisi osallistumista. Myös muut urheilukilpailut ovat siirtymässä pois Venäjältä. ATP Tour on perunut tennisturnauksensa Moskovassa ja Suomen jääkiekkojoukkue Jokerit Helsinki lähtee Venäjän jääkiekkoliigasta KHL:stä. Formula 1 on myös perunut syyskuulle suunnitellun Venäjän GP:n Sotshissa.

“Vaikka useimmat kansainväliset urheiluliigat ja -joukkueet pyrkivät välttämään puoluepolitiikkaa hallintoprosessissaan, urheilijoiden turvallisuus ja tapahtumien turvallisuus voittaa nämä vastenmielisyydet”, sanoo Andrew Frank, Gartnerin markkinointianalyytikko. ”On myös selkeä halu välttää joutumasta oudoksi, kun yleinen mielipide liikkuu nopeasti ja ylivoimaisesti aktivismin puolesta. Uskon, että näiden päätösten yhteinen vaikutus tietoisuuden ja raivon levittämisessä valtavirran keskuudessa on merkittävä tekijä suhdetoiminnassa.”

Nyt on myös kysymyksiä siitä, mitä tapahtuu yhdysvaltalaisille yrityksille ja ryhmille, joilla on jo kumppanuuksia venäläisten yritysten kanssa. Myös National Hockey League on hiljattain ilmoittanut sopimuksista: yhden vedonlyöntiyhtiö Liga Stavokin kanssa ensimmäisenä yksinoikeudella kumppanina NHL:n kanssa Venäjällä ja toisen venäläisen hakujätti Yandexin kanssa liigan venäläisenä lähetyskumppanina.

Kun Forbes kysyi sopimusten tilasta, NHL ei vastannut useisiin kommenttipyyntöihin. Ja tekniikan maailmassa HP Inc:n peliosasto HyperX ilmoitti aiemmin tässä kuussa sponsoroivansa venäläistä jalkapallojoukkuetta Spartak Moskovaa. Tiedottaja kieltäytyi kuitenkaan kertomasta, vaikuttaako konflikti sopimukseen.

“Meillä on pelisponsorointeja kaikkialla maailmassa, jotta voimme tuoda ihmiset yhteen urheilun parissa”, HyperX:n tiedottaja Mark Tekunoff sanoi lausunnossaan perjantai-iltana. ”Tällä hetkellä keskitymme tukemaan työntekijöitämme, kumppaneitamme ja heidän läheisiämme, jotka voivat joutua vahingossa. Tarkastelemme tarkasti Yhdysvaltain hallinnon vaatimuksia mahdollisten vaikutusten varalta alueen toimintaan.”

.

Leave a Comment