Opi asenteista urheilun väärinkäyttöä kohtaan | Holland & Hart – Taivuttelustrategiat

Monet meistä luultavasti katsoivat tai kuulivat draamasta kuluneen viikon naisten taitoluistelutapahtumassa. Kamila Valieva – vain 15-vuotias, mutta hallitseva yhdistelmä neloshyppyjä ja maailmanluokan suoritustyyliä – testattiin positiivisesti kielletyn aineen suhteen. Venäläiselle luistelijalle seurasi nopea peräkkäinen pelikielto, palauttaminen, vastustaminen, valitus ja lopulta urheilun välitystuomioistuimen paljon kritisoitu päätös laittoi hänet takaisin kilpailuun naisten olympialaisissa positiivisesta testistä huolimatta. Sen jälkeen maailma näki, kuinka nuori nainen siirtyi ylivoimaisesta suosiosta kullan voittamiseen, ja hän ei päässyt edes mitalikorokkeelle epäonnistuneen hypyn jälkeen.

Täysi spektaakkeli paljasti nuorisoon ja urheiluun liittyviä asenteita, joilla on jonkin verran merkitystä Yhdysvaltain oikeudenkäyntiympäristölle. Esimerkiksi kun nyyhkyvä Valieva poistui jäältä ohjelmansa jälkeen, hänen ankara valmentaja Eteri Tutberidze moitti häntä välittömästi suorassa TV:ssä ja kysyi venäjäksi: “Miksi annoit sen mennä noin? Miksi annoit sen mennä? Miksi lopetit tappelun? No selitä!” Kun sitä kritisoitiin, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov totesi: “Kaikki tietävät, että valmentajan ankaruus korkean tason urheilussa on avainasemassa heidän urheilijoilleen voittojen saavuttamisessa.” Vaikka Venäjän jälleen dopingskandaaliin joutuneita urheilijoita kritisoitiinkin laajalti, sen jälkeen, kun maa – jossain määrin symbolisesti – “kiellettiin” kisoista Sotšin jälkeen, Valievaa kohtaan annettiin edelleen paljon sympatiaa. Loppujen lopuksi hän on alaikäisenä valmentajansa ja Venäjän olympiakoneen täyden painon armoilla.

Uuden tutkimuksen mukaan osa tästä sympatiasta voi olla myös sukupuoleen perustuvaa. Artikkelissa, jonka otsikko on “Hän huutaa, koska välittää”: Tuomariston käsitys urheiluvalmentajan henkisestä pahoinpitelystä lapsiurheilijoita kohtaan (Rawn, Pals, Golding, 2021) tutkijat vaihtelivat siviilioikeudellisia skenaarioita ja havaitsivat, että urheilijan hyväksikäyttöä koskevissa oikeusjutuissa miesuhrit saavat vähemmän suotuisia tuomioita. Ero johtuu siitä, että tutkimukseen vastaajat uskoivat, että miesuhrit ansaitsisivat vähemmän myötätuntoa ja kokivat vähemmän emotionaalista ahdistusta. Jopa samoja käyttäytymismalleja testattaessa valmentajan toimia miehiä kohtaan pidettiin vähemmän moitittavana. Yksi lisätekijä on se, että vastaajien aiempi urheiluharrastus sen sijaan, että olisi lisännyt sympatiaa hyväksikäytön uhreja kohtaan, teki päinvastoin sekä miehille että naisille. Toisin sanoen uskotaan, että urheilun on tarkoitus tehdä urheilijoista kovia ja poikien oletetaan olevan kovempia.

Näen tällä joitain erityisiä ja yleisiä vaikutuksia oikeudenkäyntiin.

Erityinen seuraus: Urheilun väärinkäyttö on riita-alue

Nuoret osallistuvat Yhdysvalloissa monenlaisiin urheilulajeihin, ja monet näkevät alueen olevan kypsä uusille oikeudenkäynneille. Joissakin urheilulajeissa, kuten voimistelussa, olemme nähneet laajalle levinneitä seksuaalisen hyväksikäytön malleja, jopa urheilun korkeimmalla tasolla. Luultavasti vielä yleisempää on valmentajan tai joukkueen kulttuurin aiheuttama laaja fyysinen tai henkinen pahoinpitely, joka johtaa “kovuuden” tavoitteen äärimmäisyyteen.

Oikeudenkäynnin näkökulmasta valmennustapauksissa on kaikkea: suuria (ja vakuutettuja) kansallisia organisaatioita, nuoria uhreja, potentiaalia elinikäisille fyysisille tai henkisille vaikutuksille ja skenaarioita, jotka ovat hyvin samankaltaisia ​​monille tuomaristossa oleville vanhemmille. Mutta tutkimus osoittaa, että tämän alueen tapaukset joutuvat kamppailemaan asenteiden kanssa urheilun “sitkeydestä” ja sukupuolesta. Tämä saattaa olla yksi syy siihen, miksi monet urheilun väärinkäyttötapaukset, joista on tähän mennessä tullut kansallisia ongelmia, ovat olleet naiskilpailijoita.

Laaja osallistuminen: Jotkut vanhanaikaiset normit jatkuvat

Jopa 60 vuotta modernin naisliikkeen alkamisen jälkeen on edelleen jatkuva taipumus nähdä naiset ainutlaatuisen haavoittuvina ja suojelun arvoisina, mikä perustuu sukupuoleen perustuviin sosiaalisiin oletuksiin sekä miehistä että naisista. Odotamme edelleen poikiemme olevan tytöjämme kovempia, jopa urheilun hyväksikäytön suhteen.

Tämä voi tietysti olla kaksiteräinen miekka tilanteissa, joissa naisia ​​on loukattu: se voi saada valamiehistön todennäköisemmin etsimään kantajaa, tai se voi saada heidät todennäköisemmin kääntämään kanteen toisin kuin yksittäisestä tai henkilöstä. perhevastuu. Toisin sanoen ihmiset saattavat ihmetellä: “Miksi Valievan vanhemmat koskaan luovuttaisivat hänet Tutberidzen kaltaiselle henkilölle?”

On yleinen havainto, että meillä on tapana tarkastella urheilua, erityisesti kansainvälisiä kilpailuja, kuten olympialaisia, taistelun linssin läpi ja käyttää sitä kaikenlaisten rikosten tekosyynä tai lieventämiseen. Ja kun tämä viesti on ilmestynyt, venäläiset panssarit, laivat, ohjukset ja maajoukot ovat juuri aloittaneet sukupolveen suurimman eurooppalaisen sodan Ukrainassa: toinen traagisempi esimerkki väkivallasta, joka naamioituu sitkeudeksi.

____________________

Rawn, KP, Pals, A., & Golding, JM (2022). “Hän huutaa, koska hän välittää”: tuomariston käsitys urheiluvalmentajan emotionaalisesta hyväksikäytöstä lapsiurheilijoita kohtaan. Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development1-21.

Kuvan luotto: 123rf.com, käytetty lisenssillä

Leave a Comment