PÄÄKIRJOITUS: Ihmiskunnan nimissä hiljennä aseet Ukrainassa

Kirjailija: The EastAfrican

Venäjän hyökkäys Ukrainaan Pohjois-Atlantin sopimusjärjestön (NATO) vastakkainasettelun jälkeen on tuonut kolmannen maailmansodan haamuja entistä lähemmäksi. Vuosia karttunut kriisi paljastaa myös nykyisen globaalin turvallisuusarkkitehtuurin riittämättömyyden.

Se perustui molemminpuolisesti varman tuhon periaatteelle, mutta se ei koskaan muuttanut aggression taustalla olevaa perusajattelutapaa – ylivoimaisen edun etsimistä – ja valtaa, joka antaa ihmiselle pakottaa tahtonsa muille. Tuloksena on, että kilpavarustelu jatkui lakkaamatta jokaisen päähenkilön etsiessä teknologista etua havaittuihin vastustajiinsa nähden. Tällaisessa tilanteessa oli aina ajan kysymys, milloin jompikumpi osapuolista uskoi saavansa riittävän edun siirtyäkseen.

Venäjän kantaessa länsimaisten pakotteiden painon, Nato aloitti itään suuntautuvan laajentumisen, joka järkytti Moskovaa. Jälkikäteen ajatellen Venäjän siirto Ukrainaan ei ehkä ole valloitussota, vaan pikemminkin yritys pakottaa uusi keskustelu sen huolenaiheiden ympärille, jotka liittyvät yhä yliluottamukselliseen Natoon. Moskovan logiikasta huolimatta punainen viiva on jo rikottu ja ihmissivilisaation tulevaisuus on nyt vaarallisimman uhan edessä.

Kuten länsimaiset puolustusanalyytikot ovat usein todenneet, Venäjän tavanomaisten joukkojen epäedullisuus Natoon verrattuna tarkoittaa, että kaikissa konflikteissa, joissa Moskova kokee eksistentiaalista uhkaa, ydinlaukaisu ei ole koskaan kaukana Kremlissä istuvien käsistä. Ainoastaan ​​Naton pidättyminen seisoo nyt maailmanlaajuisen rauhan ja tulipalon välissä, jonka suuruutta ja seurauksia ei voi kuvitella.

Kuitenkin jo ennen kuin se ehtii tuohon pisteeseen, Afrikan ja globaalin yhteisön kannalta viimeisin suurvaltojen välinen konflikti ei ole vain harhaanjohtava, vaan se ei olisi voinut tulla huonompaan aikaan. Maailmantalous oli juuri alkanut katsoa ylöspäin Covid-19-pandemian aiheuttaman tuhoisan häiriön jälkeen. Sota vie keskeisiä resursseja sairauksien torjunnasta, vaikka uusien Covid-19-varianttien uhka pysyy elossa.

Globaalisti sidoksissa olevassa maailmassa Afrikka ei voi lohduttaa sitä, että päätoimi on kaukana sen rannoista. Öljy on energian ja useimpien teollisuustuotteiden nettotuonti, ja se on tärkeä kulkureitti maailmanlaajuisille kriiseille Afrikkaan. Raakaöljyn hinnat ovat jo ylittäneet 100 dollarin tynnyriltä rajan ja vaikutus näkyy pumppuhintojen nousuna, kulutuksen nousuna ja vientisektorin kilpailukyvyn heikkenemisenä. Nopeasti nousevan inflaation hallinta, valuutan epävakaus, valuuttavarannot ja kansainvälisten pääoman vetäytyminen ovat vain muutamia päänsärkyjä, jotka odottavat talouspoliittisia mandariineja.

Mainos

Ja on liian aikaista lohduttaa päätapahtumaa, joka alkaa tuhansien kilometrien päästä. Läntisten sotilastukikohtien isäntänä joistakin mantereen paikoista voi tulla pitkän kantaman ohjusten kohteita. Ja riippuen siitä, miten Kiina reagoi, sen Afrikan omaisuudesta voi tulla kohteita. Kuten John Adams, Yhdysvaltain toinen presidentti, huomautti, kautta aikojen miehet ovat seisoneet tuhkan ja sodan raunioiden keskellä julistamassa voittoa.

Voitto, joka perustuu mielivaltaiseen tuhoon, on itse asiassa ontto. Tämä on sitäkin suurempi syy kuunnella YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vetoomusta, joka sanoi: “Ihmiskunnan nimissä… konfliktin on lopetettava nyt”.

.

Leave a Comment