Rikosvalvonta: ICC:n syyttäjä tarkkailee Ukrainan hyökkäystä

HAAG, Alankomaat (AP) – Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä on varoittanut taistelijoita ja heidän komentajaansa, että hän tarkkailee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja on toimivaltainen nostamaan syytteitä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Mutta syyttäjä Karim Khan myönsi, että hän ei voi tutkia asiaa, josta puhutaan eniten hyökkäyksen tässä vaiheessa – aggressiorikosta.

Länsijohtajat ovat tuominneet laajasti Venäjän presidentin Vladimir Putinin käskyn hyökätä Ukrainaan. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi torstaina, että hyökkäyksessä “oli aina alastomasta aggressiosta, Putinin halusta imperiumiin kaikin tarvittavin keinoin”, kun taas Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui sitä “Vladimir Putinin hyökkäyssodaksi”.

Vaikka maailmanlaajuista sopimusta, joka perusti Haagissa toimivan tuomioistuimen vuonna 2002, on päivitetty sisältämään hyökkäysrikos vuodesta 2018 lähtien, mutta Khan sanoi, ettei hänellä ole lainkäyttövaltaa siihen, koska Ukraina tai Venäjä eivät ole tuomioistuimen 123 jäsenmaan joukossa.

Ainoa tapa, jolla tuomioistuin voisi saada lainkäyttövallan Ukrainan konfliktin hyökkäysrikokseen, on, jos YK:n turvallisuusneuvosto kehottaisi ICC:tä tutkimaan asiaa.

Sitä “ei tule tapahtumaan”, sanoi Brendan Plant, Lauterpachtin kansainvälisen oikeuden keskuksen ja Cambridgen yliopiston Downing Collegen stipendiaatti, koska Venäjä on yksi neuvoston veto-oikeudellisista pysyvistä jäsenistä.

Putin on yrittänyt perustella hyökkäystään varoituksella, että Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset kapinalliset kohtasivat Ukrainan joukkojen suorittamaa kansanmurhaa.

Plant kutsui sitä “kehitetyksi” lailliseksi perusteeksi.

“Vaikka tämä kieroutunut vetoomus itsepuolustusoikeuteen hyväksyttäisiin, on äärimmäisen vaikeaa nähdä, kuinka niin laajamittainen hyökkäys, jossa tunkeutui useisiin paikkoihin eri puolilla maata, ylittää jopa separatististen alueiden laajimmatkin aluevaatimukset. , voidaan perustella tarpeelliseksi ja oikeasuhteiseksi itsepuolustukseksi”, hän sanoi.

Vaikka aggressiorikos on maailmanlaajuisen tuomioistuimen ulottumattomissa, konfliktin aikana tehdyt rikokset eivät.

Khan sanoi, että hänen toimistonsa “voi käyttää lainkäyttövaltaansa ja tutkia kaikkia Ukrainan alueella tehtyjä kansanmurhaa, rikosta ihmisyyttä vastaan ​​tai sotarikosta”. Tämä johtuu siitä, että vaikka Ukraina ei ole jäsenvaltio, se on hyväksynyt tuomioistuimen toimivallan.

Varoituksessa, joka voisi koskea Venäjän siviili- ja sotilasjohtoa, Khan sanoi, että “jokainen henkilö, joka syyllistyy tällaisiin rikoksiin, mukaan lukien määräys, yllyttäminen tai muulla tavalla myötävaikuttaminen näiden rikosten tekemiseen, voidaan asettaa syytteeseen tuomioistuimessa”.

Hän lisäsi: “On välttämätöntä, että kaikki konfliktin osapuolet noudattavat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisia ​​velvoitteitaan.”

Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan ​​kattavat lukuisia aseellisten konfliktien aikana tehdyt rikokset, mukaan lukien murhat, kidutus, raiskaukset ja siviilien pakkokarkotukset. Sodan käymistä säätelevillä laeilla pyritään hillitsemään suhteetonta voimankäyttöä ja suojelemaan siviilejä ja joukkoja, jotka eivät enää osallistu taisteluihin, kuten vankeja ja haavoittuneita. Ne myös kieltävät hyökkäykset siviilikohteisiin ja infrastruktuuriin, kuten sairaaloihin, sekä kulttuuri- ja uskonnollisiin kohteisiin, kuten kirkkoihin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi perjantaina, että Venäjän hyökkäystä leimasivat mielivaltaiset hyökkäykset siviilialueita vastaan ​​ja iskuja suojeltuihin kohteisiin, kuten sairaaloihin.

Ryhmä esitti väitteen analysoituaan valokuvia, videoita ja satelliittikuvia kolmesta helmikuun alkuaikoina tehdystä hyökkäyksestä. 24.

“Venäjän hallituksen, joka valheellisesti väittää käyttävänsä vain tarkkuusohjattuja aseita, pitäisi ottaa vastuu näistä teoista”, sanoi Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard.

Kansainvälinen rikostuomioistuin perustettiin vuonna 2002 asettamaan syytteeseen yksittäiset syylliset ja heidän komentajat, jotka ovat vastuussa sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ​​ja kansanmurhasta tapauksissa, joissa kansakunnat eivät pysty tai halua pitää omia oikeudenkäyntejään. Aggressiorikos lisättiin myöhemmin tuomioistuimen perustaneen Rooman perussääntösopimuksen rikosten luetteloon.

Vaikka Kansainvälinen rikostuomioistuin ei voi asettaa ketään syytteeseen aggressiosta Ukrainan hyökkäyksessä, on olemassa toinen tie, sanoi Carsten Stahn, kansainvälisen rikosoikeuden ja maailmanlaajuisen oikeuden professori Leidenin yliopistosta.

“Meillä on maailmassa noin 40 osavaltiota, joissa on hyökkäysrikollisuutta koskevaa lainsäädäntöä, ja jotkut niistä voisivat käyttää tätä lainsäädäntöä myös käyttääkseen lainkäyttövaltaa hyökkäysten suhteen”, Stahn sanoi.

Jotkut maat vetoavat yleiseen lainkäyttövaltaan sotarikosten ja rikosten ihmisyyttä vastaan ​​​​tapauksissa, mikä antaa niille mahdollisuuden nostaa syytteitä omien rajojensa ulkopuolella tehdyistä rikoksista.

Yksi tunnetuimmista esimerkeistä sen käytöstä oli Chilen entistä diktaattoria Augusto Pinochetia vastaan, joka pidätettiin Lontoossa vuonna 1998 Espanjan pidätysmääräyksen perusteella. Lopulta häntä ei asetettu oikeuteen huonon terveyden takia, mutta hänen tapauksensa toimi varoituksena rikoksista syytetyille johtajille, etteivät he ehkä voi enää matkustaa ympäri maailmaa rankaisematta.

Vaikka Ukraina ei ole Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, se on hyväksynyt tuomioistuimen toimivallan alueellaan väitetyissä rikoksissa vuodesta 2013 lähtien. Tämä hyväksyntä muodostaa oikeudellisen perustan Khanin taistelijoiden varoittamiselle, että hän voi nostaa syytteen Venäjän hyökkäyksen aikana tehdyistä rikoksista.

Tuomioistuin on jo suorittanut alustavan esitutkinnan rikoksista, jotka liittyvät Eurooppa-myönteisten mielenosoitusten väkivaltaiseen tukahduttamiseen Kiovassa vuosina 2013-2014, sekä syytöksiä rikoksista Krimillä, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014, ja Itä-Ukrainassa.

Joulukuussa 2020 ICC:n silloinen syyttäjä Fatou Bensouda sanoi, että tutkinta paljasti viitteitä siitä, että Ukrainassa on tehty “laaja valikoima sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​tuomioistuimen toimivaltaan kuuluvissa asioissa”. Oikeuden syyttäjät eivät kuitenkaan ole vielä hakeneet tuomarilta lupaa täysimittaisen tutkinnan aloittamiseen.

___

Seuraa AP:n uutisia Venäjän ja Ukrainan välisistä jännitteistä osoitteessa https://apnews.com/hub/russia-ukraine

.

Leave a Comment