Venäjän joukkojen Tšernobylin haltuunotto herättää terveysongelmia ydinvoimalan lähellä oleville ihmisille

Venäjän jatkaessa hyökkäystään Ukrainaan, huolet kasvavat nyt, kun konflikti on saavuttanut Tšernobylin.

Tällä viikolla Venäjän joukot ottivat hallintaansa lakkautetun Tšernobylin ydinvoimalan, joka oli vuoden 1986 ydinkatastrofin paikka. Katastrofi tapahtui sen jälkeen, kun reaktori räjähti ja levitti valtavia määriä säteilyä ilmaan ja maaperään.

Räjähdyksen jälkeen ympäröivät alueet evakuoitiin, mutta säteily levisi edelleen kauas. Kolmen vuosikymmenen aikana kilpirauhassyöpien, säteilyyn liittyvien kaihien ja muiden säteilymyrkytysten vaikutusten on raportoitu lisääntyneen.

Nyt kun toimintaa tapahtuu suojavyöhykkeellä – laitoksen ympärillä olevalla 1 000 neliökilometrin karulla alueella, johon kuuluu läheinen Pripyatin kummituskaupunki – pelätään, ettei mahdollinen toinen Tšernobylin katastrofi vaan radioaktiivisen materiaalin leviäminen taisteluista. alueella.

YK:n ydinvoimajärjestö, Kansainvälinen atomienergiajärjestö, sanoi perjantaina, että säteilymittaukset olivat hieman kohonneita, mikä johtui mahdollisesti tankkien liikkumisesta säteilymaaperässä. Virasto kuitenkin sanoi, että tasot pysyvät alhaisina ja ovat suojavyöhykkeen normaalin toiminta-alueen sisällä – tehden selväksi, etteivät ne aiheuta vaaraa yleisölle.

Ydinasiantuntijat ja Ukrainan hallituksen viranomaiset ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa taistelujen aikana leviävien radioaktiivisten aineiden mahdollisista terveyshaitoista.

“Perinteinen sota ja ydinvoima eivät ole hyvä yhdistelmä”, tohtori Kate Brown, tieteen, teknologian ja yhteiskunnan professori Massachusetts Institute of Technologysta, joka on tutkinut Tšernobylia yli 15 vuotta, kertoi ABC Newsille. “Ydinvoima vaatii turvallisuutta, vakautta ja rauhaa. Se on pitkä tilaus.”

Jos jokin sotilaallinen toiminta sytyttää tulipalon, se voi vapauttaa radioaktiivisuutta suojavyöhykkeen metsäisiltä alueilta, jotka voivat levitä, hän sanoi.

“Ukrainassa ja muualla on ollut kuumempi ja kuivempi sää ilmastonmuutoksen myötä”, Brown sanoi. “Vuodesta 2017 vuoteen 2020 heillä on ollut melko vakavia metsäpaloja saastuneilla alueilla, ja he ovat vapauttaneet paljon radioaktiivisuutta, joka on varastoitunut lehtien kuivikkeeseen, männyn neuloihin, itse puuhun ja kun ne palavat, ne haihtuvat ja muuttuvat tuhkaksi ja savuksi ja voivat kulkea pitkiä matkoja.”

Jos tulipalo syttyy, palomiesten tai muun pelastushenkilökunnan voi olla vaikea päästä alueelle, koska heillä on kiire hoitaa siviiliuhreja, mikä voi pitkittää paloa ja päästää enemmän saastunutta materiaalia ilmaan, hän sanoi.

Lisäksi saastuneella alueella on radioaktiivista materiaalia, joka on ollut maaperän alla useiden vuosien ajan, Brown sanoi.

Alueen läpi kulkevat sotilaat tai alueen läpi ajavat tankit voivat myös potkia sen ilmakehään ja saada sen leviämään, asiantuntijat sanovat.

“Sota on likainen yritys”, tohtori Ron Chesser, Texas Tech Universityn emeritusprofessori, joka on opiskellut Tšernobylia yli 20 vuotta, kertoi ABC Newsille. “Se tulee pölyämään paljon pölyä ja likaa, ja tankkien ajo ja kaivaussuojat ja niin edelleen häiritsevät maaperää ja vapauttavat säteilyä ja radioaktiivisia aineita, jotka tekevät sen nieltäväksi ja hengitettävissä ja saattavat kestää pitkään. aikavälillä kielteisiä vaikutuksia.”

On myös huolia siitä, suojaavatko venäläissotilaat kunnolla itseään tehtaalla kuten työntekijät, tohtori Lydia Zablotska, Kalifornian yliopiston San Franciscon lääketieteellisen korkeakoulun epidemiologian ja biostatistiikan laitoksen professori, sanoi.

“En tiedä, tietävätkö venäläiset sotilaat mitään säteilystä, onko heillä suojavarusteita tai onko heillä alueen säteilylaskeumakartta”, Zablotska sanoi ABC Newsille. Heille on täyttä hulluutta mennä sinne.

Säteilyasiantuntija Zablotska sanoi olevansa myös huolissaan siitä, että sotilaalliset toimet voivat häiritä sarkofagia, teräs- ja betonirakennetta, joka peittää vuoden 1986 katastrofin aiheuttaneen reaktorin.

Sarkofagiin pistetty reikä voi aiheuttaa radioaktiivisen saastumisen vuotamisen ympäristöön, hän sanoi.

“Sarkofagin ympärillä oleva alue ja radioaktiivisen jätteen varastointialue on pidettävä turvallisena ja turvallisena”, Zablotska sanoi. “Ketään ei saa päästää suojavyöhykkeelle, ellei heillä ole lupaa olla siellä.”

Mutta jotkut asiantuntijat sanovat, etteivät he usko, että Venäjä yrittää ottaa haltuunsa Tshernobylin ydinvaraston, eivätkä he ole huolissaan ydinvoimalan käytöstä ydinaseena.

Chesser, ensimmäinen amerikkalainen tiedemies, jolle annettiin täysi pääsy Tšernobylin suojavyöhykkeelle vuonna 1992, sanoo uskovansa, että venäläisten motiivit ovat kaksijakoisia.

“Yksi on, että he eivät halua, että materiaalia käytetään jollain tavalla hyökkäävällä tavalla heidän joukkojaan vastaan ​​likaisessa pommissa”, hän sanoi.

Yhdysvaltain ydinalan sääntelykomissio määrittelee “likaisen pommin” aseeksi, joka yhdisti “tavanomaisen räjähteen, kuten dynamiittia, radioaktiiviseen materiaaliin”.

Ukraina on kiistänyt aikovansa kehittää likaisen pommin. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi lauantaina Twitterissä, että tämä oli väärä väite Venäjältä, jota käytettiin sodan oikeuttamiseen.

“Venäjän propaganda on karsinut raiteilta ja spekuloi, että Ukraina saattaa valmistautua pudottamaan “likaisen pommin” Venäjän alueelle”, hän kirjoitti. “Tämä on sairas väärennös. Ukrainalla ei ole ydinaseita, se ei tee mitään työtä niiden luomiseksi/hankimiseksi. Olemme vastuullinen jäsen [Non-Proliferation Treaty].”

Chesser uskoo, että toinen syy, miksi venäläiset ottivat Tšernobylin hallintaansa, voi johtua siitä, kuinka symbolinen se on sekä venäläisille että ukrainalaisille.

“Se on erittäin symbolista siinä mielessä, että Tšernobylin alueen haltuunotto tulee olemaan tärkeä uutinen, vaikka sillä on strategisesti hyvin vähän arvoa Venäjän hallitukselle”, hän sanoi.

.

Leave a Comment