Kysyimme musliminaisista, miksi he käyttävät hijabia urheilussa. Tässä on mitä he kertoivat meille

TRanskan senaatti äänesti äskettäin lain puolesta, jolla kielletään huivit urheilukilpailuissa. Lain kannattajat väittävät, että huivit eli hijab symboloivat islamilaista radikalismia, patriarkaattia ja naisten vaikutusvallan puutetta.

Musliminaisurheilijat ja naisten oikeusaktivistit ovat tuominneet ehdotetun lain, ja yksi kommentoija kutsui sitä “sukupuoliseksi islamofobiaksi”. Toiset ovat huomauttaneet, kuinka tällaiset lait voivat rajoittaa musliminaisten osallistumista urheiluun.

Tutkijoina, jotka tutkivat monimuotoisuutta urheilussa, teimme useita tutkimuksia, jotka keskittyivät musliminaisten urheiluun osallistumiseen kolmen vuoden aikana. Tuore tutkimuksemme, joka julkaistiin vuonna 2021, osoittaa, että monet musliminaiset haluavat käyttää hijabia urheilun aikana, ja he listaavat monia syitä siihen.

Musliminaiset ja urheilu

Musliminaisten osallistuminen urheiluun on historiallisesti pysynyt alhaisempana kuin monissa muissa syrjäytyneissä ryhmissä, kuten alkuperäiskansoissa ja muissa rodullisissa vähemmistöissä. Tämä näkyy erityisen selvästi sosiaalisesti konservatiivisissa maissa, kuten Saudi-Arabiassa ja Pakistanissa, joissa vain harvat naiset ovat koskaan osallistuneet kesäolympialaisiin.

Viime vuosina musliminaiset ovat kuitenkin alkaneet harrastaa urheilua etenkin länsimaissa. Yleisesti ottaen vaatimattomien islamilaisten muotivaatteiden ja hijabin myynti muotiasusteena on ollut nousujohteinen.

Vuonna 2018 maailman muslimien muotivaatemarkkinoiden arvioitiin olevan 283 miljardia Yhdysvaltain dollaria, joista suurimmat olivat Turkki, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Indonesia. Näiden markkinoiden odotetaan kasvavan 402 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä.

Useat urheilumerkit ovat tuoneet hijabin urheiluun päästäkseen näille markkinoille. Esimerkiksi Nike esitteli “Pro Hijabin” vuonna 2017. Useat muut yritykset, kuten Ahida, LiaWear ja Asiya Sport, tuottivat hijabia urheiluun ennen Nikeä.

Halusimme selvittää, mitä musliminaiset sanoivat hijabin käyttämisestä urheilun aikana.

Mitä tutkimukset osoittavat

Käytimme kolmen tutkimuksen lähestymistapaa tietojen keräämiseen. Tämä tarkoitti, että keräsimme tietoja avoimilla kysymyksillä 23 musliminaisesta, jotka asuivat Yhdysvalloissa ensimmäisessä tutkimuksessa. Näiden tulosten perusteella kehitimme verkkokyselylomakkeen ja teimme alustavan testin 282 naiselle 11 maasta. Tarkistimme edelleen materiaalejamme ja teimme lopullisen tutkimuksen otoksella, jossa oli 347 musliminaista 34 maasta.

Tutkimuksemme naiset käyttivät jo hijabia, joten kysyimme heiltä, ​​miksi he halusivat käyttää hijabia urheilun aikana. Yksi syistä, joita he listasivat, olivat se, että hijabin avulla he voivat noudattaa uskonnollisia vakaumuksiaan, se on mukava ja saa heidät tuntemaan olonsa voimaantuneeksi. Yksi osallistujista sanoi: “Ajatus hijabista liittyy vapauden ja ihmisoikeuksien käsitteeseen. Minulle hijab on henkilökohtainen usko ja ideologia, ja jokaisella on oikeus seurata sitä tai ei.”

Myös muiden ihmisten vaikutus heidän elämäänsä oli iso tekijä. Esimerkiksi useat osallistujat kertoivat, että miehet tai naiset perheissään saattoivat vaikuttaa heidän valintaansa käyttää hijabia.

Huomasimme myös, että muiden musliminaisten näkemykset vaikuttivat usein heidän päätöksissään. Esimerkiksi naiset olivat innostuneita urheiluvaatteiden ostamisesta, kun myös heidän ystävänsä olivat ostaneet niin.

Jotkut musliminaiset kuitenkin ilmaisivat pelkonsa joutua häirinnän kohteeksi länsimaissa, kun he käyttivät hijabia urheilussa. Esimerkiksi eräs osallistuja raportoi: ”Joskus muut yhteisön jäsenet eivät hyväksy urheilua kannattavaa hijabia ja kohtelevat hijabia käyttävää naista eri tavalla. Se voi tuoda naiselle negatiivisia tunteita, kuten pelkoa tulla tuomituksi ja huonosti yhteiskunnassa.”

Väitämme, että tämä ahdistelun pelko, joka johtuu hijabin käyttämisestä urheilussa länsimaissa, voi olla suuri este musliminaisten urheilun osallistumisen lisäämiselle.

Muut tutkijat ovat aiemmin havainneet, että musliminaisille hijabin käyttäminen urheilun aikana voi olla voimaannuttavaa. Tutkijat ovat myös väittäneet, että musliminaiset pitävät hijabia osana ainutlaatuista identiteettiään eri länsimaisissa yhteyksissä. On huomattava, että kaikki musliminaiset eivät käytä hijabia.

Tutkijat ovat aiemmin raportoineet myös, että musliminaisten vaatimaton urheiluvaatteiden ostokäyttäytyminen on riippuvainen sosiaalisista normeista ja kulttuurisista arvoista. Esimerkiksi hijabia ei ole historiallisesti käytetty Intian niemimaalla. Siksi monet musliminaiset Pakistanista ja Intiasta osallistuvat urheiluun ilman hijabia.

Hijabin kieltämisen tai vastustamisen kannattajien Ranskassa tulisi kuunnella niiden musliminaisten näkemyksiä, jotka haluavat käyttää hijabia urheilussa. Jos hijabin ääniä ei kuulla, se sulkee musliminaiset edelleen urheilun osallistumisen ulkopuolelle.

Umer Hussain, tutkijatohtorin tutkija, ADVANCE, Texas A&M University

George B. Cunningham, urheilujohtamisen professori, Texas A&M University

Tämä artikkeli on julkaistu uudelleen The Conversationista. Lue alkuperäinen artikkeli täältä.


Lue myös: Musliminaisten täytyy nähdä, että burqa on kuin pimeän aikakauden siveysvyö, Taslima Nasreen kirjoittaa


Leave a Comment