Ukrainan hyökkäys vaarantaa Venäjän huippuurheilun aseman

Venäjä käytti yli 50 miljardia dollaria isännöidäkseen vuoden 2014 talviolympialaisia ​​Sotšissa, minkä jälkeen se kehitti historian hienoimman dopingjärjestelmän – kaikki vahvistaakseen asemaansa maailmanlaajuisena urheilun suurvaltana.

Maan hyökkäys Ukrainaan, joka johti uuteen huumeskandaaliin, joka kulutti Pekingin olympialaiset aiemmin tässä kuussa, voi horjuttaa urheilijadynastiaa, joka on tahrattu huijauksella ja petoksella, ja usein vastakkain kansainvälisten urheilujohtajien haalealla vastustuksella.

Lisälaskelma heikentäisi Venäjän kykyä isännöidä tapahtumia kotimaassa ja hallita niitä ulkomailla. Se antaisi taloudellisen ja psykologisen iskun. Ja se vaarantaisi kuvan, jota presidentti Vladimir Putin ja häntä edeltävät johtajat ovat yrittäneet vaalia – vauraasta maasta, jota vahvistavat vahvat urheilijat, jotka voittivat kansainväliset vastustajansa ihmisten pelaamissa peleissä.

Venäjän skandaalien selvittämisessä avainroolissa ollut amerikkalainen kultamitalin aitajuoksu Edwin Moses muisteli yrittäneensä selittää Moskovan näkemystä antidopingjohtajille.

“Yksi asia, jota yritin aina saada heille selväksi, oli: “Et ymmärrä, kuinka tärkeää urheilu on heille”, Moses sanoi. “Ja minä sanoisin heille: ‘Te ette ymmärrä, kuinka pitkälle he ovat valmiita menemään turmelemaan sitä.”

Suurimpien urheilujärjestöjen vastaus

Länsihallitusten laajan tuomitsemisen lisäksi suuret urheilujärjestöt, mukaan lukien Kansainvälinen olympiakomitea, väheksyivät suurelta osin Venäjän muuttoa Ukrainaan.

Useat liitot, mukaan lukien hiihto, curling ja Formula 1, vetivät tärkeimmät tapahtumat pois Venäjältä. Euroopan jalkapallon hallintoelin UEFA toimi edelläkävijänä siirtäessään tämän kevään Mestarien liigan finaalin Pietarista Pariisiin. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto kielsi Venäjän osallistumaan tapahtumiinsa. Niiden kaikkien suurin ryhmittymä, KOK, tuomitsi hyökkäyksen.

Eräs taloustieteen professori arvioi, että Mestarien liigan finaalin taloudellinen tappio voi olla kymmeniä miljoonia dollareita, murto-osa siitä, mitä Venäjä voisi menettää kaikista siirretyistä tapahtumista. Mutta hän sanoi, että raha on pieni osa Putinin motivaatiota.

“Hän tavoittelee arvovaltaa ja valtaa”, sanoi Victor A. Matheson College of the Holy Crossista Worcesterissa, Massachusettsissa. “Todellinen asia tässä on, että tämä on iso isku hänen egolleen. Hän rakastaa olla vastuussa asioita.”

KATSO l Jalkapallomaailma vastaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan:

UEFA, Schalke 04 ja jalkapalloliitot vastaavat Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan

Maailmanlaajuinen urheiluprofessori Simon Chadwick liittyy CBC Sportsin Jacqueline Dooreyn kanssa murtaakseen urheilumaailman vastauksen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, erityisesti hallintoelinten yhteyksiä valtion omistamiin yrityksiin, kuten Gazpromiin. 6:14

Venäjän valtaa maailman urheiluyhteisössä määrittelee terävimmin sen suhde KOK:iin. Vaikka Putinin maa oli virallisesti kielletty osallistumasta Pekingin kisoihin, se asetti yli 200 urheilijan joukkueen, joka kilpailee “Venäjän olympiakomitean” jäseninä. He voittivat yhteensä 32 mitalia, mikä on kisojen toiseksi suurin voitto.

Yhtä huomionarvoista oli, että Putin osallistui avajaisiin KOK:n johtajan Thomas Bachin kanssa Pekingin Bird’s Nest -stadionilla. Se oli osoitus uhmauksesta: Putin oli paikalla, kun taas Yhdysvallat ja jotkin sen liittolaiset kieltäytyivät lähettämästä diplomaatteja protestoimaan Kiinan ihmisoikeustilannetta vastaan. Se myös korosti, kuinka Putin oli riittävän hyvässä asemassa KOK:ssa ollakseen paikalla kiellosta huolimatta.

“Putinin mielessä nyt Venäjä on jälleen olympialaisissa” kolmen vuoden kuluttua Pariisissa, sanoi kongressin johtava poliittinen neuvonantaja Paul Massaro, joka työskentelee urheiluun ja kansainväliseen korruptioon liittyvissä asioissa. “Mutta en ole varma, että hän täysin arvostaa sitä paradigman muutosta, jonka hän on luonut. En halua syödä näitä sanoja, mutta mielestäni Venäjä voitaisiin kieltää tällä kertaa.”

Venäjän hallitus on kuvannut dopingtutkimukset lännen poliittisesti vetämiksi.

Olympiavihjeen rikkominen

KOK:n äskettäinen tuomitseminen Moskovalle Ukrainasta keskittyi “olympiarauhan” rikkomiseen, YK:n hyväksymään maailmanrauhanpyyntöön, joka jatkuu 20. maaliskuuta asti, seitsemän päivää Pekingin paralympialaisten päättymisen jälkeen.

Retoriikasta huolimatta Bachin olisi käännettävä aikaisemmat vuodet suhteellisen pehmeässä kohtelessaan Venäjää maan pitkään jatkuneissa dopingskandaaleissa. Se, mihin toimiin hän ryhtyy tukeakseen KOK:n viimeisintä tyytymättömyyttä, muokkaa Venäjän roolia maailmanurheilussa seuraavan vuosikymmenen tai pidemmän ajan.

Mahdollisesti maata vastaan ​​vaikuttanut surkea dopingtapaus, jossa oli mukana 15-vuotias venäläinen taitoluistelija Kamila Valieva, joka kulutti Pekingin kisat. Hän antoi positiivisen testituloksen kielletyn sydänlääkkeen käytöstä, ja antidopingviranomaiset julkistivat tuloksen vasta sen jälkeen, kun hän oli voittanut kultaa osana joukkuekilpailua, vaikka näyte otettiin viikkoja aikaisemmin.

Tämä asetti Bachin siihen harvinaiseen asemaan, että hän kritisoi avoimesti Venäjää, mikä puolestaan ​​toi Kremlin moitteen.

Olympialiike ja kansainvälinen urheilu yleensäkin ovat sietäneet paljon huonommin Venäjältä ja sitä ennen Neuvostoliitolta. Moses kertoi matkustaneensa Neuvostoliittoon 1980-luvun lopulla – kauan ennen kuin antidopingsäännöt oli kodifioitu maailmanlaajuisesti – yrittääkseen tehdä huumetaistelusopimusta Neuvostoliiton kanssa.

“Heidän syynsä perustaa a [anti-doping] Lab oli täysin erilainen kuin meidän syymme”, Moses sanoi. “Yritimme peittää dopingin. He yrittivät varmistaa, etteivät he jää kiinni. Se oli kultamitaleiden voittaneiden urheilijoiden arvovaltaa. He halusivat sen, ja näistä urheilijoista tulisi kansallissankareita ja aarteita.”

Ennen KOK:n seuraavaa siirtoa tulee tapahtumien siirtämisen lisäksi muita signaaleja siitä, miten maailmanurheilu suhtautuu Venäjään.

Norjalainen poliitikko Linda Helleland, Maailman antidopingtoimiston entinen varapuheenjohtaja ja pitkäaikainen Venäjän arvostelija, sanoi aikovansa edistää Euroopan neuvoston politiikkaa, joka kehottaa urheilujärjestöjä sulkemaan venäläiset urheilijat pois kansainvälisistä kilpailuista. Tulevia tapahtumia ovat muun muassa ensi kuun taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailut, jalkapallon MM-karsinnat tänä keväänä ja yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut Oregonissa heinäkuussa.

World Athletics on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se on ottanut tiukan kannan Venäjän dopingsaagassa vuodesta 2015 lähtien. Venäjä on rajoittunut vain kouralliseen urheilijaan viimeaikaisissa suurissa mestaruuskilpailuissa, eikä sen uskota muuttuvan ennen kesää.

“Nyt todistamme raakoja tekoja Ukrainassa. Emme voi antaa Venäjän selvitä siitä uudelleen ilman seurauksia”, Helleland sanoi.

Suurin testi on kuitenkin se, miten KOK suhtautuu Venäjän kelpoisuuteen vuoden 2024 kesäolympialaisiin Pariisissa.

Putinin Ukrainan Krimin niemimaan liittäminen vuonna 2014 ja täysimittainen hyökkäys Ukrainaan tapahtuivat molemmat heti talviolympialaisten päätyttyä, ja Venäjä nautti menestyksestä pelikentällä ja pitkä väli ennen seuraavaa esiintymistään urheilun suurimmalla kansainvälisellä näyttämöllä.

“Olemme antaneet hänelle vapaan pääsyn yli vuosikymmenen ajan, joten miksi Putin ei uskoisi selviävänsä tästä?” Massaro sanoi. “Tietenkin olympialaiset ovat osa tätä. Ja täällä olemme taas, ja tällä kertaa hän on ylittänyt Rubiconin syvällisimmällä tavalla.”

FINA peruutti Venäjän juniorien uintimaailmat

Swimmingin kansainvälinen hallintoelin FINA on perunut nuorten uintien maailmanmestaruuskilpailut, jotka oli tarkoitus järjestää Venäjän Kazanissa elokuun lopulla Venäjän hyökkäyksen vuoksi Ukrainaan.

FINA ilmoitti tehneensä päätöksen kahdesti vuodessa järjestettävän tapahtuman perumisesta kuultuaan urheilijoita ja sidosryhmiä.

“FINA ei järjestä tulevia tapahtumia Venäjällä, jos tämä vakava kriisi jatkuu”, ryhmä lisäsi sunnuntaina antamassaan lausunnossa.

Sveitsiläinen FINA lisäsi, että se antaisi kaiken mahdollisen käytännön tuen vesiurheiluperheen jäsenille, joihin Venäjän hyökkäys alkoi torstaina ja joka on saanut nopean tuomion useilta urheilun hallintoelimistä.

Perjantaina FINA keskeytti miesten vesipallon maailmanliigaottelun Pietarissa ensi kuussa, ja myös huhtikuulle Kazanissa suunniteltu Artistic Swimming and Diving World Series -tapahtuma peruttiin.

Venäjän hyökkäys on suurin Euroopan valtiota vastaan ​​toisen maailmansodan jälkeen ja uhkaa kaataa maanosan kylmän sodan jälkeisen järjestyksen.

KATSO | Venäläinen tennistähti Andrei Rublev vetoaa Ukrainan sodan lopettamiseen:

Venäläinen tennistähti kirjoittaa “No War Please” kameraan ottelun jälkeen

Voittettuaan Dubain tenniksen mestaruuskilpailujen finaaliin, maailman 7. sijalla oleva venäläinen Andrei Rublev kirjoitti lähetyskameran linssiin “No War Please”. 0:36

Leave a Comment