Robert Pattinson on vielä pimeämpi ritari

Mikään ei anna supersankarielokuvan vakavuutta tehokkaammin kuin pitkittynyt esitysaika. (Kysy vain Zack Snyderiltä, ​​jonka DC-sarjakuvasovitukset ovat olleet pidempiä kuin edellinen.)

176. minuutilla “The Batman” tosin jää Snyderin “Justice Leaguen” tiskialtaan leikkausta pienemmäksi yli tunnilla, puolella tusinalla neulapudotuksilla ja liian monella hidastettua otosta laskettavaksi. Siitä huolimatta Matt Reevesin franchising-kickstarter tuntuu äärimmäiseltä jatkeelta tälle raja-arvoiselle itsensä parodioivalle (jos tosin erittäin onnistuneelle) impulssille ottaa hahmot typeriin pukuihin ja kohdella heitä röyhkeällä, melkein ahdistavalla juhlallisuudella.

Mikä on vaikuttavampaa kuin se, mitä Reeves on tehnyt – mikä jopa kaikkein pinnallisimmillaan on pohjimmiltaan (ja erittäin tehokkaalla) ”Seven”-remakeilla Robert Pattinsonilla uupuneen William Somersetin roolissa Jeffrey Wrightin yhä pettyneemmälle David Millsille – on se, että hän oksastaa Fincher-elokuvan käsittämättömät julmuudet Caped Crusader -seikkailuun tarkoitukseen, joka onneksi on merkityksellisempää kuin hauskojen kirjan hahmojen “vakavasti” ottaminen nopean rahan takia.

The Batman -elokuvassa Reeves paimene valppaana sankariaan lähemmäs tuhon rajaa kuin elokuvan katsojat ovat koskaan ennen nähneet, jotta Batman hahmona ja sarjana voi aloittaa alusta oikeudenmukaisuuden majakkana ilman, että kliseinen synkkyys jää ikuisesti varjoon. sen liioitellusta alkuperätarinasta. Se sanoi, että melkein kolmen tunnin kohdalla kestää hetken päästä tuohon toivon pilkahdukseen. Mutta Pattinson hohtelee kuomunsa alla, Reeves luo ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Batmanin, jonka psykologia on vähintään yhtä kiinnostava kuin hänen rikostentorjuntatoimintansa.

Elokuvan alussa Bruce Wayne on pukeutunut Batmaniksi kahden vuoden ajan ja kasvattanut pelon ilmapiiriä Gotham Cityn huonokuntoisten keskuudessa – jopa hänen poissa ollessaan – yhtä paljon kuin hän on taistellut rikollisuutta vastaan. Luutnantti James Gordonia (Wright) lukuun ottamatta, jonka kanssa hän tekee säännöllisesti yhteistyötä tapauksissa, Batmanin suhde GCPD:hen on parhaimmillaan kylmä. Kun valppaaja saa selville tärkeitä tietoja sarjasta näennäisesti poliittisesti motivoituneen sarjamurhaajan, joka kutsuu itseään Riddleriksi (Paul Dano), murhien sarjasta, Gordonin esimiehet antavat hänelle vastahakoisesti laajan paikan tutkia tapausta.

Nuoren naisen katoaminen Riddlerin viimeisimmän uhrin kanssa johtaa Batmanin yökerhoon, jonka omistaa keskitason gangsteri Oswald Cobblepot (Colin Farrell), joka toimii Gothamin muuttajien ja ravistajien – sekä huonojen että hyvien – hengailupaikkana, jossa hän tapaa Selina Kylen ( Zoë Kravitz, kissamurtovaras, jolla on mystiset siteet paikalliseen rikollisherraan Carmine Falconeen (John Turturro).

Missä suoratoistaa kaikkia Batman-elokuvia

Kun Riddler jatkaa kohteena kaupungin poliitikkoja ja oletettuja moraalijohtajia, Batman ja Gordon huomaavat pian, että jokainen hänen uhrinsa liittyy Gothamin historian kuuluisaan syytteeseen, jonka tarkoituksena oli kitkeä rikollisuus, mutta se ei onnistunut. Vielä pahempaa, sillä on yhteyksiä Brucen edesmenneen isän pormestarikampanjaan. Batman pyrkii saamaan Riddlerin kiinni ennen kuin tämä tappaa uudelleen ja sukeltaa yhä syvemmälle tutkimukseen, mutta paljastaakseen joitain järkyttäviä yksityiskohtia Waynen suvun historiasta. Tämä menneisyyden paljastaminen saa hänet päättämään, kannattaako sankarillisen alter egonsa salailua säilyttää, jos se tarkoittaa hänen, hänen vanhempiensa ja Gotham Cityn kaduille levinneen korruption välisten yhteyksien peittämistä.

“The Batmanin” kutsuminen “Seitsemän” uusintaversioksi ei ole täysin tarkkaa; Se on enemmän kuin Reeves loi kaksi eri versiota John Doesta, joista toinen jahtaa toista, Gordonin keskellä yrittäessä ymmärtää ei yhtä vaan kahta pakkomielteistä hullua. Onneksi kahden viimeisen “Apinoiden planeetta” -jatko-osan ohjaajaa kiinnostavat sankarinsa tavoin moraaliset linjat, joita ihmiset piirtävät käyttäytymistään muotoillessaan, ja harmaat alueet, jotka ympäröivät näitä oikeutuksen ja rationalisoinnin välisiä rajoja.

Batman kuvailee itseään vain “kostoksi”, ja kahden vuoden kuluttua hän on jopa peloissaan; Hän kieltäytyy aidosta uskostaan, että asiat todella paranevat tai että jopa lainkuuliainen ristiretkeläinen, kuten pormestariehdokas Bella Reál (Jayme Lawson) voi saada aikaan todellisen muutoksen, hän tyytyy status quoon, jossa hän on uhkaavin hahmo maiseman ylenteessä. heiltä.

Robert Pattinson haluaa tehdä Batman-trilogian ohjaaja Matt Reevesin kanssa

Samaan aikaan Bruce Waynesta on tullut niin itsetuhoinen, että hän on innokas uskomaan kamalimmat tiedot perheestään riippumatta siitä, mistä lähteestä se tulee. Pattinson välittää kiehtovan haurauden läpäisemättömän panssarinsa julkisivun takana, joka johtaa Bruce Waynen vielä onnettomampiin paikkoihin kuin ne, joissa hän aloitti, ja tämä matka merkitsee muutosta, joka eroaa selvästi hahmon aikaisemmista inkarnaatioista, jo pelkästään siksi, että se todella antaa hänelle jonnekin mennä, kun he väistämättä tekevät pari jatko-osaa.

Kaikista psykologisista syistä huolimatta Batman on viime kädessä ollut melko yksiulotteinen synkkä Gus näytöllä, enkä halua kirota elokuvaa heikkoilla kehuilla juhlimalla sitä tosiasiaa, että täällä hän saa itse asiassa hahmokaaren. joka saa sinut juurtumaan häneen ihmisenä etkä vain sankarina.

Elokuva esittelee tämän haavoittuvuuden useilla eri tavoilla: Jotkut ovat fyysisiä (paettuaan voitokkaasti alueelta, joka on täynnä vihaisia ​​poliiseja sukeltaessaan katolta, hän kaatuu rajusti, kun hänen laskuvarjonsa jää kiinni ylikulkusillan alle), kun taas toiset ovat hienovaraisempia sanallisia (superkatumuksen tekona hän itse asiassa pyytää anteeksi).

Robert Pattinson, Zoë Kravitz kääntävät päänsä Batmanin punaisen maton ensi-iltaan (kuvat)

Mutta tämä emotionaalinen ulottuvuus piirtyy selvemmin Bruce/Batmanin suhteissa muihin, alkaen tietysti James Gordonista ja Alfredista (Andy Serkis), hänen rakastavasti hektoroivasta hovimestari-slash-isähahmosta, mutta erityisesti Selinasta, jonka Kravitz tuo esiin. näytön kekseliäisyydellä ja käytännöllisyydellä, joka korostaa lempeästi, kuinka typerää hänen vempaimeen perustuva teatraalisuus on.

Seksuaalinen kemia, jonka kaksi hahmoa jakavat, on tuntuvin Batmanin ja Catwomanin välillä sitten Michael Keatonin ja Michelle Pfeifferin, joista jälkimmäinen Kravitz nyökyttää taitavasti kaikkialla esiintyvillä kiiltonahkasaappaisillaan. Selinan näkemys sankaruudesta perustuu pikemminkin välttämättömyyteen kuin etuoikeuteen, ja tämä kontrasti valaisee jyrkästi hopealusikkaisen kostajan motiiveja, mikä taas työntää hahmon mytologiaa nykyaikaisempaan ja näin ollen suhteelliseen kontekstiin.

Ihmettelee, huomaavatko jotkut elokuvan ensimmäisen päivän katsojista, sarjakuvafanit, jotka parveilevat ja yrittävät tuhota eriäviä mielipiteitä suosikkiominaisuuksistaan, kuinka raa’asti se syyttää heidän omahyväistä nojatuolikiusaajaa Riddlerin juonen kautta. tarkka oikeudenmukaisuus hänen havaitsemiinsa ihmisiin on halveksinut häntä (jopa eksistentiaalisesti). Mutta sitten taas, se on myös syyte Batmanin laittomasta sankaruudesta, joka ei onneksi yritä vapauttaa häntä muusta kuin Bruce Waynen tunnematkasta, eikä se asetu mietoon poliisilaitosten puolustamiseen elinkelpoisimpana vaihtoehtona.

Reeves puristaa esiin kaikki mahdolliset filosofiset vivahteet tästä tarinasta ja sen hahmoista ja onnistuu samalla toimittamaan aivan fantastisia toimintajaksoja. Paras näistä on epäilemättä Batmobilen Cobblepotin takaa-ajo kaatosadessa, joka itse asiassa nostaa Christopher Nolanin 18-pyöräisten autojen käyttöä “The Dark Knight” -elokuvassa.

Kuvaaja Greig Fraser (vuoden 2021 “Dyyni”) saattaa itse asiassa olla se yhteistyökumppani, joka ansaitsee leijonan osan kunniasta näistä jaksoista. Hän kylpee elokuvan musteen mustuudessa kuin myöhempien aikojen Gordon Willis tavalla, joka ilmeisesti sopii materiaalin synkkyyteen, mutta tuottaa myös hämmästyttävän kauniita kuvia, kun se on valon lävistettynä. Hänen kykynsä sekä hämärtää Batmanin hyökkäysten jyskyttävä julmuus että värjätä kehys valkoisilla tai punaisilla välähdyksellä katsojien keskittymisen pitämiseksi on todella merkittävä saavutus.

Sillä välin, vaikka musiikki on ainakin alitajuisen velkaa Howard Shoren “Seitsemän” teosten hämmentävälle tunnelmalle, Michael Giacchinon nimihenkilön teema keittää John Williamsin “Imperial Marchin” uhkaavimpiin elementteihinsä ja nostaa sitten äänenvoimakkuus korvia halkeileville, kavernoille tasoille, jolloin yleisö tuntuu siltä kuin he katsoisivat elokuvaa stand-up-bassosta, jonka jousia manipuloidaan suurella, tylsällä instrumentilla.

Kuuntele Michael Giacchinon The Batman -teema (ääni)

Olipa kyse sitten kaupallisesta uskollisuudesta franchising-yhtiöiden yliherroille tai omasta luovasta esikuvastaan, Reeves antaa myös kourallisen vihjeitä siitä, että on olemassa tulevia taisteluita, joita tällä Batmanilla on ainakin mahdollisuus käydä, mutta missä tämä elokuva toimii parhaiten, ovat kohtauksissa ja jaksoissa, joissa se on yksinkertaisesti hahmotutkimus henkilöstä, joka on päättänyt tehdä sen, mitä hän pitää oikeana yrittäessään selvittää, onko hän todella vaikuttanut asiaan vai ei.

Tietenkin tämä on myös käsitys, jota Nolan tutki “Batman Beginsissä”, toisessa elokuvassa, jonka rytmit tämä muistuttaa enemmän kuin epämääräisesti, mutta lopulta Reevesin elokuva tarjoaa oikean kuvan hahmosta oikealla hetkellä – sellaisen, joka ei ole täysin uusi tai yleisölle ikonoklastinen, mutta riittävän erilainen, jotta he eivät tunne katsovansa samaa Bat-kanavaa uudestaan ​​ja uudestaan.

Joten kyllä, “The Batman” on aivan liian pitkä, ja siinä on enemmän kuin tarpeeksi itsevarmuutta vastaamaan. Mutta Reeves ottaa epätavallisen riskin loputtomien mytologioiden ja elokuvallisten universumien aikakaudella kertomalla tarinan, joka voi itse asiassa olla täydellinen, vaikka sen on ilmeisesti tarkoitus olla myös suuremman kertomuksen alku. Jos immateriaaliomaisuus on olemassa juuri siksi, että ihmisten on pakko panostaa yhä uudelleen näiden hahmojen matkoille, “The Batman” ei ainoastaan ​​toimita tavaraa, vaan se ilmentää myös monia syitä, miksi investointi voi tuntua niin palkitsevalta.

“The Batman” saa ensi-iltansa Yhdysvaltain teattereissa 4. maaliskuuta.

Leave a Comment