Ukrainalaiset urheilijat “hakevat turvaa pommisuojista” vaativat Venäjän ja Valko-Venäjän kieltämistä kansainvälisestä urheilusta

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) presidentille Thomas Bachille ja kansainväliselle paralympiakomitealle (IPC) |presidentti Andrew Parsonsille osoitetussa kirjeessä sanotaan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on “selkeä olympia- ja paralympialaisten peruskirjan rikkominen” ja “täytyy kohdata vahvasti rangaistuksia.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi sunnuntaina maansa pelotejoukot asettamaan korkeaan valmiustilaan taistelujen jatkuessa Ukrainassa. Valko-Venäjä on Venäjän liittolainen, ja sitä käytetään Venäjän joukkojen lähtöpisteenä Ukrainaan.

“Urheilijat, maanmiehemme, perheemme ja ystävämme ovat vakavassa vaarassa tämän Venäjän ja Valko-Venäjän maatamme vastaan ​​tekemän aggressiivisen hyökkäyksen seurauksena”, sanoi ministeri. kirjejonka ovat allekirjoittaneet useiden Ukrainan urheiluliittojen johtajat ja julkaissut start-up-ryhmä Global Athlete.

“Pyydämme sinua [the IOC and IPC] liittyä kansainväliseen yhteisöön pakotteiden määräämiseksi Venäjälle ja Valko-Venäjälle.”

Se lisäsi: “Älä erehdy, Ukrainan urheilijat ovat yksimielisiä tässä kutsussa. On ollut haaste puhua kaikkien ukrainalaisten urheilijoiden kanssa, kun he etsivät turvaa pommisuojista.”

Maanantaina kirjeen julkaisun jälkeen – jonka allekirjoituksia on Ukrainan ampuma-, kelkka-, rattikelkka- ja luurankoliittojen urheilijoita – KOK sanoi “suosittelevansa”, että venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kielletään kilpailemasta kansainvälisissä urheilutapahtumissa.

Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista “lyhyen varoitusajan vuoksi organisatorisista tai oikeudellisista syistä”, urheilijoiden tai joukkueiden tulee kilpailla sen sijaan neutraaleina. KOK kertoi CNN:lle, että tämä koskee venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita Pekingin paralympialaisissa 4.-13. maaliskuuta.

IPC sanoi, että sen hallituksen on määrä kokoontua keskiviikkona keskustelemaan asiasta.

IPC:n mukaan suurin osa Venäjän paralympiakomitean 71 Pekingiin kilpailevasta urheilijasta on saapunut Kiinan pääkaupunkiin tiistaihin mennessä.

Ukrainan joukkueessa voi olla yhteensä 20 urheilijaa, vaikka Ukrainan kansallisesta paralympiakomiteasta (NPC) on tällä hetkellä vain kourallinen tukihenkilöstöä Pekingissä.

“Työskentelemme lujasti NPC:n kanssa varmistaaksemme heidän osallistumisensa kisoihin. Delegaatioiden turvallisuus on tärkein prioriteettimme, joten emme jaa tietoja heidän olinpaikastaan ​​juuri nyt”, IPC kertoi CNN:lle.

Viime viikolla KOK kehotti kaikkia kansainvälisiä urheiluliittoja siirtämään tai perumaan tapahtumat, jotka tällä hetkellä suunnitellaan järjestettäviksi Venäjällä tai Valko-Venäjällä, ja tuomitsi samalla jyrkästi maiden olympiarauhan rikkomisen.

Olympiarauha juontaa juurensa lähes 3000 vuotta muinaisten pelien alkuaikaan, jolloin kolmen kreikkalaisen kaupunkivaltion johtajat suostuivat rajoittamaan taisteluitaan. Nykyaikana YK on vedonnut aselepoon yleisenä tavoitteena säännöllisesti vuodesta 1993 lähtien.

Tammikuun 28. päivänä YK:n pääsihteeri António Guterres pyysi kansoja ympäri maailmaa laskemaan aseensa ja noudattamaan olympiarauhaa seitsemän päivää ennen Pekingin kisoja aina seitsemän päivää paralympialaisten päättymisen jälkeen.

“Rakennamme rauhan kulttuuria urheilun ja olympiaihanteen avulla”, hän sanoi.

KOK ilmoitti maanantaina myös, että se on peruuttanut Putinilta olympialiikkeen korkeimman palkinnon.

CNN:n Aleks Klosok osallistui raportointiin.

.

Leave a Comment