Ilmastonmuutos voi pian ohittaa ihmiskunnan sopeutumiskyvyn

Uuden raportin mukaan ilmaston romahtamisen katastrofaaliset vaikutukset voivat pian ylittää ihmiskunnan kyvyn sopeutua siihen.

YK:n hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n uusin raportti, jonka on kirjoittanut 270 tutkijaa 67 maasta, kuvailee “inhimillisen kärsimyksen kartastoa ja kirottavan syytteen epäonnistuneesta ilmastojohtajuudesta”, pääsihteeri António Guterresin mukaan: Puolet maailman väestöä uhkaa vesipula; äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistymässä ja ankarammat; ja yli 14 prosenttia maailman lajeista on suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon maapallon lämpötilan noustessa.

“Tämä IPCC:n raportti merkitsee käännekohtaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan”, Conservation Internationalin toimitusjohtaja M. Sanjayan sanoi lausunnossaan. “Se pakottaa meidät varautumaan karuun todellisuuden kanssa. Kriisi on täällä, ja se on kaikkialla ympärillämme.

Ja tämä on vasta alkua. Jos ilmaston hajoaminen kiihtyy edelleen, ”monilla osilla maailmaa saattaa pian olla rajoituksia sen suhteen, kuinka paljon ne voivat sopeutua muuttuvaan ympäristöön”, kirjoittaa The New York Times.

Raportin synkät havainnot herättävät kysymyksen: jatkaako ihmiskunta kohti vaarallista jyrkkää vai ottaako ratkaisevan askeleen taaksepäin ilmastokatastrofin estämiseksi?

Ilmaston epäoikeudenmukaisuus

Yli 2 000 sivun mittainen raportti paljastaa ilmastokriisiin luontaisen epäoikeudenmukaisuuden ja korostaa, että ilmastovaikutuksille haavoittuvimmat yhteisöt ovat myös vähiten syyllisiä.

Vuosina 2010–2020 kuivuus, tulvat ja myrskyt tappoivat 15 kertaa enemmän ihmisiä erittäin haavoittuvissa maissa, erityisesti Afrikassa, jonka osuus maailman päästöistä on alle 3 prosenttia, kuin rikkaimmissa maissa, raportissa todetaan.

“Uusi IPCC:n raportti on herätyskello välittömiin ilmastotoimiin ja ilmastooikeudenmukaisuuteen”, sanoi Shyla Raghav, Conservation Internationalin ilmastostrategian varapuheenjohtaja. “Se vahvistaa, että haavoittuvat yhteisöt eri puolilla maailmaa kohtaavat jo ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen seurauksia – mukaan lukien sadon väheneminen, muuttoliikkeet ja humanitaariset kriisit sekä mielenterveyden heikkeneminen.”

Raghavin mukaan globaalin yhteisön vastaus näihin vaikutuksiin on ollut “valitettavasti riittämätön”.

“Vain 5 prosenttia maailmanlaajuisesta ilmastorahoituksesta on koskaan mennyt sopeutumiseen”, hän sanoi. “Kehittyneiden maiden, hyväntekeväisyyksien ja yksityisen sektorin on aika tehostaa toimintaa ja tarjota taloudellista tukea yhteisöille, jotka kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten.”

Maailman johtajat kokoontuvat marraskuussa Egyptiin YK:n ilmastohuippukokoukseen (COP27) keskustelemaan siitä, miten ilmastonmuutosta voidaan hidastaa ja auttaa maita sopeutumaan sen jo aiheuttamiin vaikutuksiin.

“Tulevaisuuteen katsottuna tulevat maailmanlaajuiset ilmastonmuutosneuvottelut ovat vedenjakaja sopeutumisen nostamiseksi globaalissa ilmastoagendassa ja kipeästi kaivattujen resurssien tuottamiseen huikean rahoitusvajeen korjaamiseksi”, Raghav sanoi.

Transformatiivinen sopeutuminen

Raportin tekijöiden mukaan ilmaston romahtamiseen sopeutumiseen tähtäävät lisätoimenpiteet, kuten meriseinien rakentaminen tai varhaiset sääseurantajärjestelmät, eivät enää leikkaa sitä. Sen sijaan maiden on pantava täytäntöön “muutoksia” muuttamalla sitä, missä ja miten ihmiset rakentavat koteja, kasvattavat ruokaa, tuottavat energiaa ja säästävät luontoa.

“Tarvitsemme muuttavaa muutosta yhteiskuntamme kaikilla tasoilla”, Sanjayan sanoi. ”Se tarkoittaa yhteiskunnan nykyisten kulutustapojen ja -tottumusten luopumista. Se tarkoittaa, että panemme enemmän parhaita ja kirkkaimpia mieltämme näiden ongelmien ratkaisemiseen.”

Conservation International -tutkimus esittelee joitakin lisätapoja, joilla yhteiskunta voi tehdä nämä muuttavat muutokset ilmastonmuutoksen edessä, kuten auttamalla yhteisöjä siirtymään muualle myrskyn jälkeen sen sijaan, että ne yrittäisivät rakentaa takaisin rantaviivaa pitkin.

“Emme voi vain laittaa sideaineita ongelmaan”, Raghav sanoi. “On aika omaksua radikaalimpi lähestymistapa pohtimalla uudelleen, kuinka rakennamme kestäviä yhteiskuntia estääksemme lisää inhimillistä kärsimystä tulevaisuudessa.”

Toivon hiukkanen

Raportin mukaan luonto on yksi suurimmista liittolaisistamme ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillitsemisessä.

“Tämänpäiväisessä raportissa kehotetaan toistuvasti luonnon roolia keskeisenä ratkaisuna”, Raghav sanoi. “Investoinnit luontoon voivat vahvistaa ekosysteemien ja yhteisöjen sietokykyä ja tukea pitkän aikavälin taloudellisia ja yhteiskunnallisia muutoksia, joita tarvitaan tulevien menetysten ja vahinkojen rajoittamiseksi.”

Lisäksi asiantuntijat sanovat, että luonnon suojeleminen vähentämällä metsien hävittämistä ja rajoittamalla maailmanlaajuista villieläinkauppaa voi auttaa estämään seuraavan pandemian. IPCC:n raportti kehottaa “interventioihin, jotka vähentävät pandemia- ja ilmastonmuutosriskejä samalla kun lisäävät yhdisteiden sietokykyä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä”.

Vaikka raportin havainnot sanovat, “luonto ja ihmishengen joustavuus antavat meille toivoa tulevaisuudesta”, Raghav sanoi.

“Eteenpäin on pari avaintoimintoa, jotka voivat auttaa meitä torjumaan ilmastokriisiä, biologisen monimuotoisuuden vähenemistä ja pandemioiden ehkäisyä samanaikaisesti. Meidän on mobilisoitava rahoitus auttaaksemme haavoittuvia yhteisöjä sopeutumaan ilmastovaikutuksiin, laajentamaan metsiemme ja valtameriemme suojelua ja valittava johtajat – paikallisella ja kansallisella tasolla – jotka ovat valmiita tekemään radikaaleja muutoksia, joita tarvitaan planeettamme terveen tulevaisuuden turvaamiseksi.

Kiley Price on Conservation Internationalin henkilökunnan kirjoittaja ja uutistoimittaja. Haluatko lukea lisää tällaisia ​​tarinoita? Tilaa sähköpostipäivityksiä tästä. Lahjoita Conservation Internationalille täällä.

Kansikuva: Tulvinut auto, Thaimaa (© Giedrius Dagys)


Lue lisää:

Leave a Comment