Joyce DiDonaton “Eden” kutsuu ihmiskunnan takaisin puutarhaan

Tiedemiehet eivät ole ainoita ammattilaisia, jotka ovat huolissaan planeetan terveydestä näinä päivinä. Oopperatähti Joyce DiDonato uudella albumillaan Edenehdottaa, että luontoäidillä on meille paljon opetettavaa, jos vain kiinnittäisimme huomiota.

Musiikkia Eden kysyy enemmän kuin vastaa – aloituskappaleesta alkaen, Vastaamaton kysymys, amerikkalaisen ikonoklastin Charles Ivesin mystinen orkesteriteos vuodelta 1908. DiDonato, joka asettaa esitykseen oman leimansa, astuu laulamaan alun perin trumpetille kirjoitettuja aaltoilevia sooloja. Hänen sanattomat diansa aloittavat albumin taivaalliselta ahvenelta – ehkä valmistautuessaan pohtimaan alla olevaa maapalloa. Kiertelevät, hidastetut lauseet toistuvat ikään kuin DiDonato palaisi yhä uudelleen polttavaan kysymykseen.

Ja mikä on kysymys? Vastaus löytyy osittain maailmanensi-äänitteestä “The First Morning of the World”, joka on kaunis, etsivä kappale Oscar-palkitulta säveltäjältä Rachel Portmanilta (Emmaoopperalibretisti Gene Scheerin sanoilla (Moby-Dick). Viisauden saamiseksi laulu näyttää viittaavan siihen, että ymmärrämme kuinka paljon emme ymmärrä. “Olen täynnä vain kysymyksiä”, DiDonato laulaa. Mutta myöhemmin, laulun koskettavassa päätelmässä, hän rukoilee luontoa ymmärtämään: “Kosketa minua, opeta minut laulamaan nuotteja, jotka kukkivat kuin lehtien latva.”

DiDonatoa tukee terävä italialainen kamariorkesteri Il Pomo d’Oro, jota johtaa Maxim Emelyanychev, ja he kattavat yhdessä yli 500 vuoden musiikkia – varhaisesta barokkioopperasta uusiin teoksiin. Jo vuosisatoja sitten säveltäjät käsittelivät ympäristöä: Oratoriossa Aatami ja Eeva Josef Myslivecekin, Mozartin nykyajan, DiDonato aloittaa luettelon luonnonkatastrofeista, jotka voidaan repiä tämän päivän otsikoista – ensin tulvat, sitten tulipalot, jopa rutto.

Eden tasapainottaa sen ympäristön ahdistusta hyväntahtoisemmalla näkökulmalla, Emily Dickinsonin sanoin, jonka on säveltänyt Aaron Copland. Tuulissa lentävän linnunlaulun jälkeen rauhoittava ensimmäinen rivi – ja kappaleen otsikko – kuuluu kielten huminaan: “Luonto, lempein äiti, kärsimätön lapselle.” Albumin tekstissä DiDonato esittelee itsensä “sodallisena optimistina”, joka uskoo sekä “ihmiskunnan voimaan” että “luonnon johtavaan voimaan”.

Vaikka et ostaisikaan tämän konseptialbumin taustalla olevaa suurempaa konseptia, DiDonaton ääni on todellakin yksi luonnon suurista ihmeistä: valoisa, silkkinen, joustava, täynnä värejä ja ilmeikkäitä sävyjä, aina hengityksen tukemana, joten jopa hienoimmat säikeet sävy loistaa. Händelin aariassa Schuyler, yksi pitkälle rivitty lause tarjoaa loistavan esimerkin: “Nosta loputtoman valon toiveemme.” Joyce DiDonato Eden ei ehkä ole kaikkia vastauksia, mutta se herättää oikeita kysymyksiä.

Tekijänoikeus 2022 NPR. Katso lisää osoitteesta https://www.npr.org.

Leave a Comment