Terveysasiat | Uutiset, Urheilu, Työpaikat

Conway McLean, DPM, Journalin kolumnisti

Tämä on tarina kahdesta normaalista perheestä, keskimääräisestä kansasta, työssäkäyvistä ihmisistä. Ja heillä oli joitain yhtäläisyyksiä, nämä kaksi perhettä. He molemmat synnyttivät poikia, ja molemmilla oli suvussa jalkaongelmia. Se, minkälaisia ​​ne olivat, on tyypillisesti tuntematon, tällaisista ongelmista peritään yleensä vain epämääräisintä historiaa.

Ymmärryksemme alaraajojen biomekaniikasta, siitä, kuinka jalka tukee kehoamme, on historiallisesti ollut erittäin rajallinen. Alaraajojen anatomian ymmärtäminen on ollut helpompaa, koska lääkärit pystyivät leikkaamaan ja tutkimaan ruumiita. Mutta jalan, nilkan ja säären reaaliaikainen mekaaninen toiminta on täysin hämärämpi aihe. Ihmiskehon biomekaniikka on niin monimutkainen, että se turhauttaa taitavimmatkin insinöörit.

Palatakseni keskimääräiseen perheeseemme, molemmilla pojilla havaittiin olevan litteämpi jalkatyyppi. Imeväisinä tästä oli tehty vähän, mutta kun molemmat lapset tulivat liikkumaan ja kehittivät tähän vaikeaan tehtävään tarvittavia motorisia taitoja, molempien todettiin kävelevän melko epämiellyttävällä tavalla, räjähtäen jalkoja, kahlaten kuin ankka. Lastenlääkäri, jonka näki, kutsukaamme heitä Billin perheeksi, vakuutti heille, että tämä on täysin normaalia ja lapsi kasvaisi siitä pois.

Bobin perheelle, josta keskusteltiin, kerrottiin sama asia. Silti heillä oli perheystävä, jonka pojalla oli kipua litteästä jaloistaan, jota hoidettiin heidän pojalleen valmistetuilla kaarituilla. Nämä muoviset kengänosat tehtiin hänen jaloistaan ​​otetuista muoteista, ja lääkäri teki videon Bobin kävelemisestä. Heidän poikansa jaloista otettiin röntgenkuvat hänen seisoessaan. Edut pojan kävelyyn olivat merkittäviä ja vaikuttavia.

Bobin isä, saatuaan tämän ystävällisen neuvon, haki jalkaasiantuntijan hoitoon, joka teki laitteet heidän pojalleen. Nuori aloitti näiden käytön noin neljävuotiaana. Laitteisiin sopeutuminen oli vaikeaa, mutta hänen vanhempansa vaativat, ja hän alkoi pian arvostaa niiden etuja. Heidän kanssaan poika pystyi paremmin kilpailemaan ikätovereidensa kanssa leikkikentällä. Tämä auttoi häntä menestymään sosiaalisesti päiväkodissa ja siitä eteenpäin.

Billin vanhemmat noudattivat lastenlääkärinsä neuvoja eivätkä etsineet muuta mielipidettä. He olivat varovaisia ​​ostaessaan tukevat, vakaat kenkävarusteet ja etsivät malleja, jotka on tarkoitettu litteäjalkaisille lapsille. Silti he huomasivat, että heidän pojallaan oli vaikeuksia pysyä ystäviensä kanssa päiväkodissa.

Ajan myötä hän valitti epämääräisestä jalkojen ja jalkojen kivusta aktiivisen päivän tai pitkän leikkikentällä vietetyn ajan jälkeen. He luonnollisesti kääntyivät pojan lääkäriin, joka totesi “Sen täytyy kasvattaa leipää!”

Bob sitä vastoin käytti mukautettuja holvikaaritukia, jalkaortoosia, kengissään lähes kaikissa toimissa. Hän kiinnostui nuorisourheilusta ja osallistui paikalliseen jalkapalloohjelmaan. Tämäntyyppinen urheilullinen harrastus rohkaisi hänessä laihaan kehon massaan ja merkittävään kardiovaskulaariseen kuntoon.

Bill puolestaan ​​vältti urheilua ja yritti jopa välttää kuntosalitunteja. Varhain hän kääntyi tietokoneiden ja niihin liittyvien pelien puoleen, koska enemmän fyysistä toimintaa sai hänestä huonon olon sekä fyysisesti että henkisesti. Istuvan elämäntavan ja tietokoneen ääressä makeisten muksumisen välillä Bill siirtyi vähitellen pullea kategoria. Ilmeisesti liikalihavuuteen liittyy tietty sosiaalinen stigma, ja hän koki “rasvojen häpeäminen” enemmän kuin kerran. Teini-iässään Bill oli suuntaus kohti lihavuutta ja oli myös esidiabeettinen.

Jalan tehtävä? Kannata kehoamme ympäriinsä ja kuljettaa meitä avaruuden halki. Mutta huono luuston arkkitehtuuri, kuinka kaikki luut ovat muotoiltuja ja sopivat yhteen, on ratkaisevassa asemassa kaiken linjassa. Alaraajojen biomekaniikassa toiminta seuraa muotoa. Jos luut sopivat yhteen niin, että vakavuus ei ole riittävä, useat pehmytkudosrakenteet rasituvat ajan myötä, kun ne yrittävät pitää asiat järjestyksessä ja toiminnassa.

Kun jalan rakenne on riittävän epänormaali, korjaavalla leikkauksella yritetään joskus luoda parempi jalkarakenne. Tämä on monimutkaista työtä, jossa on lukuisia mahdollisuuksia komplikaatioihin. Paljon hyvänlaatuisempi, äärimmäisen vähemmän invasiivisempi ja melkein yhtä monimutkaisempi on reseptiä tukevan laitteen suunnittelu ja valmistus jalkaa varten.

Lievään ongelmaan voi riittää yksinkertainen, hyllystä valmistettu laite, joskus jopa hauraat kumiset laitteet, jotka jaetaan ostoskeskuksen kioskissa, jossa seisot painelevyllä. Nämä tarjoavat minimaalisen hyödyn, mutta joillekin tarpeeksi. Markkinoilla on hyviä ilman reseptiä saatavia tukia, mutta mistä tietää, niitä on niin paljon? Ja joidenkin näistä valmistajista esittämät väitteet ovat täysin naurettavia.

Lasten lattajalkaisuuden ilmaantuvuutta ei tunneta. Kuinka määritellä se tarkasti ja sitten tunnistaa tarkasti, milloin se on läsnä? Mitkä näkökulmat ovat tärkeimmät diagnoosin tekemisessä? Mielipiteet vaihtelevat ryhmittäin tästä aiheesta, jopa siitä, miten ja milloin käsitellä. Vaikka monet lääkärit hylkäävät nämä huolenaiheet, kehomekaniikkaa opiskelevat ovat yhtä mieltä siitä, että tälle jalkatyypille voi olla pitkäaikaisia ​​seurauksia, kuten polven ruston rappeutuminen, krooninen alaselkäkipu, säärten lastat ja paljon muuta.

Räätälöityjen jalkatukien käytössä on usein ongelmia. Niiden oikeaan määräämiseen tarvittavat tekniikat, arvioimalla oikein potilaan jalkamekaniikka, nivelten liikkuvuus, erilaisten rakenteiden asettelu seistessä ja kävellessä, nämä taidot ovat harvinaisia ​​ja haastavia saada. Monet terveydenhuollon tarjoajat jakavat jalkaortoosia, mutta eivät tunne näitä käsitteitä hyvin. Näin ollen he eivät onnistu yhtä hyvin hoitamaan biomekaanisista ongelmista johtuvia ongelmia. Monet potilaat päättelevät siksi, että jalkaortoosi ei toimi heille.

Entä päähenkilömme, Bill ja Bob? Jälkimmäisen perhe oli samaa mieltä, hän oli itse asiassa kehittänyt parantuneen jalkarakenteen vuosien jalkaortoosien käytön jälkeen. Hän käytti niitä edelleen aikuisena, mutta pärjäsi hyvin ilman, ellei liian aktiivista. Bill puolestaan ​​joutui polvileikkaukseen 40-vuotiaana. Hän harjoitteli harvoin ja sai myös diabeteksen ja sydänsairauden 20-vuotiaana. Nämä muutokset eivät edistä hyvää elämänlaatua.

Voimmeko sanoa, että Billin hoitamaton litteäjalka johti hänen sydänsairauteen? Tieteellisesti ei, vaikka tiettyjä päätelmiä voidaan tehdä ja johtopäätöksiä tehdä. Itse asiassa jotkut pienemmät tutkimukset ovat osoittaneet parantuneen jalan rakenteen varhaisessa ja johdonmukaisessa jalkaortoosikäytössä. Ainakin silloin, kun ne määrätään tarkasti, täsmällisesti, ymmärtäen jalkojen ja jalkojen biomekaniikkaa ja sen parantamista. Monilla ihmisillä on vähemmän kuin optimaalisia kokemuksia näistä lääkinnällisistä laitteista. Mutta kun kaikki toimii oikein, ne voivat kirjaimellisesti muuttaa elämää. Olen kuullut sen liian monta kertaa, etten olisi uskonut sitä.

Toimittajan huomautus: Dr. Conway McLean on lääkäri, joka harjoittaa jalka- ja nilkkalääkettä Yläniemimaalla. Tohtori McLeanin toimistolla, Superior Foot and Ankle Centersillä, on toimistot Marquettessa ja Escanabassa, ja nyt Keweenawissa, kun L’Anse on äskettäin lisätty toimistoon. McLean on luennoinut kansainvälisesti ja kirjoittanut kymmeniä artikkeleita haavanhoidosta, leikkauksesta ja diabeettisen jalkojen lääkkeestä. Hän on sertifioitu kirurgian, haavanhoidon ja alaraajojen biomekaniikan alalta.

Tämän päivän tuoreimmat uutiset ja paljon muuta postilaatikossasi

.

Leave a Comment