Venäjä-Ukraina: Kansainvälinen rikostuomioistuin aloittaa tutkinnan mahdollisista sotarikoksista | Venäjän ja Ukrainan kriisiuutiset

Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän mukaan on “kohtuullinen peruste” uskoa, että Ukrainassa on tapahtunut rikoksia.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjä on ilmoittanut aikovansa käynnistää tutkinnan Venäjän meneillään olevasta hyökkäyksestä Ukrainaan sanoen, että on “kohtuullinen peruste” uskoa, että konfliktin aikana on tapahtunut sotarikoksia.

Karim AA Khan sanoi maanantaina, että tutkinta tarkastelee “mitä tahansa konfliktin osapuolta missä tahansa Ukrainan alueella” syyllistyneitä rikoksia ja lisäsi, että hänen toimistonsa jatkaa tutkintaa “mahdollisimman nopeasti”.

Päätös tehtiin alle viikko sen jälkeen, kun Venäjän joukot käynnistivät kattavan hyökkäyksen Ukrainaa vastaan ​​tavoitteenaan maan demilitarisointi.

“Olen tyytyväinen siihen, että on perusteltua syytä uskoa, että Ukrainassa on tehty sekä väitettyjä sotarikoksia että rikoksia ihmisyyttä vastaan”, Khan sanoi lausunnossaan.

Vuonna 2002 perustettu Haagissa sijaitseva tuomioistuin tutkii kansanmurhaa, sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​ja nostaa syytteen niistä.

Viime viikolla Khan varoitti taistelevia osapuolia, että hänen toimistollaan on lainkäyttövalta Ukrainassa, koska Ukrainan hallitus hyväksyi ICC:n mandaatin vuonna 2015, vaikka maa ei alun perin ollut tuomioistuimen perustaneen Rooman perussäännön osapuoli.

“Seuraan edelleen tiiviisti paikan päällä tapahtuvaa kehitystä Ukrainassa ja vaadin jälleen pidättyväisyyttä ja tiukkaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sovellettavien sääntöjen noudattamista”, Khan sanoi maanantaina.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuli kuukausia kestäneen pattitilanteen jälkeen, jolloin Moskova keräsi jopa 200 000 sotilasta lähelle Ukrainan rajaa. Se on saanut aikaan laajaa kansainvälistä tuomitsemista ja joukon länsimaisia ​​pakotteita Venäjää vastaan.

YK:n yleiskokous kokoontui maanantaina keskustelemaan meneillään olevasta kriisistä, kun Venäjä esti perjantaina veto-oikeudella YK:n turvallisuusneuvoston (UNSC) päätöslauselmaluonnoksen, joka olisi tuominnut hyökkäyksen.

“Taistelut Ukrainassa on lopetettava. Se raivoaa koko maassa ilmasta, maasta ja merestä. Sen on lopetettava nyt”, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi yleiskokoukselle maanantaina ja lisäsi, että “aseet puhuvat nyt, mutta vuoropuhelun polun on aina pysyttävä avoimena”.

Yleiskokouksen, johon kuuluvat kaikki 193 YK:n jäsenvaltiota, odotetaan myöhemmin tällä viikolla äänestävän päätöslauselmaluonnoksesta, joka tuomitsee hyökkäyksen. Venäjällä ja muilla neljällä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvällä jäsenellä ei ole veto-oikeutta yleiskokouksessa.

Aiemmin tänä vuonna Venäjä kiisti toistuvasti Yhdysvaltojen ja Euroopan syytökset siitä, että se aikoisi hyökätä Ukrainaan, ja väitti, että sillä oli oikeutettuja turvallisuushuoleja Kiovan syventymisestä lännen kanssa – ja vaati takeita siitä, ettei Ukrainaa anneta Natoon.

Lukuisat neuvottelukierrokset venäläisten, eurooppalaisten ja amerikkalaisten viranomaisten välillä eivät olleet päättäneet umpikujasta.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat asettaneet Venäjän taloutta vastaan ​​pakotteita hyökkäyksen alkamisesta lähtien. Venäjän keskuspankki sai maanantaina Euroopan unionin, Britannian ja Kanadan rangaistuksia.

Taistelut ovat kiihtyneet kaikkialla Ukrainassa viime päivinä, ja venäläiset joukot ovat lähestyneet suuria kaupunkeja, mukaan lukien Harkova, ja pääkaupunki Kiova. Yli 500 000 ihmistä on jo paennut Ukrainasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä, YK:n mukaan.

Venäjän ja Ukrainan viranomaiset aloittivat neuvottelut Valko-Venäjän rajalla maanantaina, kun Kiova vaati välitöntä tulitaukoa ja venäläisten joukkojen vetäytymistä.

.

Leave a Comment